2012. december 9., vasárnap

Dr. Leaf - Tartsunk Ki, Még Ha Nehéz Is!


Sokszor nem egyszerű átverekedni magát az embernek egy nehéz időszakon vagy egy nagy kihíváson! Nemcsak érzelmi problémákról beszélek, hanem például iskolai vagy egyetemi, tanulási problémákról, vagy egy rossz közösségi atmoszféráról.
Tudjuk, hogy a Biblia helyesen buzdít minket, hogy mindvégig tartsunk ki. Mint olyan személy, aki szenvedélyesen tanulmányozza a Bibliát és az idegtudományt is, szeretem megmutatni másoknak, hogyan formált meg minket Isten azért, hogy képesek legyünk olyan dolgokat tenni, amiről az Úr bölcsen azt tanácsolja, hogy tegyük meg. Egyik ilyen dolog az, hogy:„nyomuljunk, és tartsunk ki minden körülmények között!”  Agyunk még az ilyen feladatokra is fel van készítve!
Amikor bátran szembe kell nézni a kihívásokkal, és nehéz körülmények között is jól kell teljesíteni, akkor valóban összeszedetten, koncentráltan kell dolgoznunk, megnövelve agyunk képességeit. Ha hibákat követ el az ember, de beismeri azokat, és tanul belőlük, majd felkel és újrakezdi a dolgot, az is növeli az intelligenciáját, sőt az életkedvét és a sikerélményét is. Tényleg, ha egy kicsit visszafogjuk a száguldásunkat, elismerjük és kijavítjuk a hibáinkat, azzal aktiváljuk a bazális gangliont, azaz a törzsdúcot agyunkban azért, hogy tanulási módba lépjen át, és új agysejteket növesszen. Ezeket az új sejteket, amik naponta születnek (pl. neurogenezissorán), használja is. Így növesztheti a mielint (idegpálya burkolóanyaga), és növelheti gliasejtjeinek számát. A gliasejtek alkotják agyunk 80%-át, és segítenek minket az ismeretszerzésben és agyunk kitakarításában. Mikor mélyen gondolkozunk, és a gliasejtek számát szeretné növelni az ember, akkor az meg is lesz!
Az erőfeszítés nélküli tanulás nem igazán hasznos ismeretszerzési módszer. Hosszú távon nézve az akadályok sok esetben kívánatosabb dolgok, különösen, ha Istenhez kiáltunk segítségért! Az emlékek (gondolatok) végtelen méretű élő szerkezetek, és minél több impulzust generálunk a mély, Istennel kapcsolatos gondolkodáson keresztül, annál több alap épül fel. Különösen jó alapot építünk akkor, amikor tanulunk a saját hibáinkból! Agyunk növelése akkor valósul meg, amikor összpontosítunk a folyamatra – tapasztalatra –, és az eredményre is. A buktatók kiváló lehetőségek arra, hogy új információt szerezzünk, és tanuljunk belőle!
Tehát figyeljen arra, mit rontott el, és milyen rossz választásai voltak! Kérje Istent, hogy segítsen okulni a tapasztalatokból! Ezzel fejlesztheti agyát, és növelheti mind agyának, mind immunrendszerének az egészségét! Ne tegye hiábavalóvá a cselekedeteit! Válasszon ki egy olyan célt, ami túlnő a képességein! Alkalmazza a Zsidó levél 11. részében leírtakat, és még a hiányosságait is adottsággá tudja az Úr változtatni; az intelligenciáját és a békességét pedig ugyanakkor növelni tudja!