2012. december 30., vasárnap

Dr. Leaf - Óriási Alvás = Óriási Agy


Tudjuk, hogy Isten hasznunkra teremtette agyunkat és testünket is. Az egyik leghasznosabb emberi cselekedet az éjjeli hosszú, vagy a napközbeni rövidebb alvás képessége, fáradtság esetén. Aludni nem csak kellemes, hanem sokszoros haszonnal járó cselekedet is: agyunk és testünk is helyreáll ilyenkor, testrendszereink. illetve kreativitásunk és adatfeldolgozó képességünk megújul, csökken a rossz döntések meghozatalának esélye, könnyebben találunk megoldást problémáinkra. Ezen felül emlékezőképességünk és intelligenciánk is szárnyakat kap! És ez csak néhány előnye az alvásnak!
Több éves kutatás szerint az alvás kritikusan fontos az emlékek kialakulásában is. A Notre Dame Egyetem legújabb kutatása is arról szól, hogy ha új tananyag megtanulása után alszunk egyet, az különlegesen hasznos a jó emlékezet kialakításában és a probléma megoldásban. Kutatók szerint nagyon hasznos elalvás előtt memorizálni és újra átismételni az anyagot, amire emlékeznünk kell, mert agyunk ekkor tovább tudja adni az állandósítandó dolgot alvó agyunknak.
Sajnos ennek az ellentéte is igaz. Ha elalvás előtt problémáinkon rágódunk, ez tönkreteszi nyugalmunkat és e csodálatos lehetőségből zárjuk ki magunkat. Nagyon fontos „foglyul ejteni minden gondolatot Krisztus Jézusnak” (2 Korinthus 10:5-7) azért, hogy a Szent Szellem tudjon dolgozni elménkben, bölcsességet és békét hozva létre benne, jó ötleteket adjon problémáink megoldására. A mi feladatunk csak annyi, hogy segítségül hívjuk a Szent Szellemet, hogy ő megtegye a dolgát!
A tudomány, mint mindig, az alvás területén is a Biblia mögött kullog! Sokszor látjuk az Írásban, hogy Isten álmot bocsátott embereire és mikor azok felébredtek, nagy változásokat tapasztalhattak. Ádám például különösen nagy hasznát vette az alvásnak, hiszen…mínusz egy borda, plusz egy hölgy lett az eredménye!
Több év alatt kifejlesztettem egy tanulással foglalkozó neurológiai eljárást, a „Kapcsoljuk be agyunkat 5 lépéses módszert - részletesebben a www.drleaf.com honlap Oktatás címszó alatt olvashatunk róla. A módszer egy része vizsgálja a memóriaépítés folyamatát. Ide tartozik az elalvás előtti felkészülés a vizsgára, dolgozatra vagy előadás tartására. Ekkor összeszedettebbek vagyunk, a tananyagot mélyebben megértjük, egységbe rendezzük és az ismeretet hatékonyabban tudjuk alkalmazni, ami akár 35-75% teljesítménynövekedést is eredményezhet! Isten úgy tervezte meg az agyunkat, hogy akkor is tudjunk tanulni, ha alszunk!
Az alvás az érzelmi válaszadás szabályozása miatt is fontos! Több éves kutatásom bizonyította, hogy erős kapcsolat létezik a tanulás, az érzelem és az alvás között. A Harvard Egyetem egyik tanulmánya bemutaja, hogy az alvó agy úgy tűnik, kiszámítja, mi a legfontosabb egy élményben, kiválasztja és eltárolja azt. Ha mérgezett érzelmekkel küzd elalvás előtt, úgy, mint aggódás vagy stressz, ezek is kiválasztásra kerülhetnek, és domináns emlék épülhet belőlük. Tehát bármire gondolunk elalvás előtt, elsőrendűen fontos lesz az elménkben és következő napunk lefolyását alapvetően meg fogja határozni.
Azt, hogyan ébred fel a következő reggel, meghatározza, ahogyan előző este aludni tért. A következő nap sikerét jelentősen befolyásolja elalvásunk mikéntje. Sokan mondják, hogy nekik harc az elalvás. A gondolkodási képességünk Isten képmásához hasonlóan lett megteremtve, innen ered ennek exponenciálisan hatalmas ereje. Helyezze elméjét Isten irányítása alá éjjelre, mikor aludni tér és látni fogja a különbséget már a következő napon.
Sose felejtse, amiről gondolkodik, az fejlődik elméjében a legjobban!