2012. március 5., hétfő

Kenneth Hagin: Bibliai hit - Lépések a legmagasabb fokú hithez 9.

Folytassuk ismét az olvasást, és tartsuk észben az igéket, mert rövidesen visszatérünk rájuk. „És mi egyezsége Krisztusnak Béliállal? Vagy mi köze a hívő­nek a hitetlenhez?” Tehát milyen egyezsége lehet Krisztusnak...? Itt az Egy­házat nevezi „Krisztus”-nak. Tudod, hogy mi vagyunk Krisztus? Mert Ő a Fej, és mi a Test vagyunk. A te fejed is ugyanarra a névre hallgat, mint amire a tes­ted többi része, ugye? Az Egyház Krisztus; mi Krisztus Teste vagyunk. Gon­dolkozz ezen egy percig, és hagyd, hogy beléd ivódjon ez az igazság. Őrizz meg mindent az elmédben, hogy ezek az igék átvezessenek a következő két lé­péshez. Ez volt tehát a harmadik lépés, és mindjárt megismerjük a negyediket és az ötödiket is, amelyek tulajdonképpen egymás sarkát fogják. A negyedik tény, amelyet tudnunk kell az, hogy valóságos igazságunk van Krisztusban. Nézzünk meg több erre vonatkozó igerészt, először a Róma 3,23-26-ot: „Mert mindnyájan vétkeztek, és szűkölködnek az Isten dicsősége nélkül, Megigazulván ingyen az Ő kegyelméből a Krisztus Jézusban való váltság által, Kit az Isten eleve elrendelt engesztelő áldozatul, hit által, az Ő vérében, hogy megmutassa az Ő igazságát az előbb elkövetett bűnöknek elnézése miatt, Az Isten hosszútűrésénél fogva, az Ő igazságának megbizonyítására, a mostani időben, hogy igaz [igazságos] legyen Ő és megigazítsa azt, aki a Jézus hitéből való.” Ugyanaz a görög szó, amelyet itt „igaz”-nak fordítanak, fordítható „igazságosának is. A magyarázó bibliafordításban is ez áll: „...hogy Ő igaz le­gyen, hogy Ő igazságos legyen.” A két kifejezés tehát felcserélhető. Mit jelent ez az igevers? Azt, hogy Isten Jézus által kinyilvánította az Ő isteni igazságát, hogy Isten maga igaz, és Ő a mi igazságunk, a mi megigazulásunk. Tehát Ő annak az igazsága, aki hisz Jézusban. Ez nem elmélet, ez tény!

Visszatérve a Róma 5,17-hez: „Mert ha az egynek bűnesete miatt uralkodik a halál az egy által: sokkal inkább az életben uralkodnak az egy Jézus Krisztus által azok, akik a kegyelemnek és az igazság ajándékának bővölködésében ré­szesülnek [akik elfogadták a kegyelem bővölködését és a megigazulás ajándé­kát].” Legtöbb ember azt hiszi, hogy a megigazultság olyan eredmény, amelyet úgy érhet el, ha megfelelően él; ez azonban tévedés. A megigazulás igazságot, igaz állapotot jelent, és ez ajándék. Ha nem érted, olvasd el ismét a Róma 5,17-et és mélyülj el benne. Az ajándék olyan természetű dolog, amelyet elfogadha­tok most, ebben a pillanatban is; a „gyümölcs” pedig egy bizonyos szellem-i fejlődés eredménye. Ha a megigazulás gyümölcs lenne, akkor az igében szószerint „megigazultság gyümölcse” állna. Ez esetben neked fejlődnöd kelle­ne ahhoz, hogy elérd. De az ige itt a megigazulás (vagy igazságosság) ajándé­káról beszél. Isten minden egyes szeretett gyermekének ugyanaz az igazsága és státusza van Istennél. Ő nem szereti egyiket sem jobban a másiknál, és nem hallgatja meg egyik imáját sem jobban, mint a másikét. Ha pedig ezt tudod, ak­kor az imáid eredményt fognak hozni.

Sok ember küszködik azzal, hogy önmagát kárhoztatja, és engedi, hogy az el­lenség kirabolja. Tudják, hogy imájuk eredménytelen, és Isten nem hallgatja meg őket, de mivel olvasták a Jakab 5,16 második részét - „...igen hasznos az igaznak buzgóságos könyörgése” - úgy vélik, ha találnának egy igaz embert, aki imádkozna értük, meghallgatná őket Isten. Ahelyett, hogy tanulmányoznák az Igét, és rájönnének a problémájuk valóságos megoldására, éveken át kétség­beesetten keresik az igaz embereket, hogy imádkozzanak értük. De hála Isten­nek a Róma 3,26-ért: „Az Isten hosszútűrésénél fogva, az Ő igazságának meg­bizonyítására, a mostani időben, hogy igaz legyen Ő és megigazítsa azt, aki a Jézus hitéből való.” Isten maga lett az én igazságom. Isten, az Atya lett a mi igazságunk, amikor megosztotta velünk az Ő természetét, az örök életet az új­jászületésben. Jézus lett az igazságunk, abban a pillanatban, amikor elfogadtuk Őt mint Megváltónkat, és megvallottuk mint Urat. így lett a mi pártfogónk, Urunk, fejünk; a mi valóságos életünk.