2017. június 16., péntek

Joyce Meyer - Találd meg a valódi önmagad és töltsd be elhívásodat 28.

Légy mértékletes mindenben

"Nem tudjátok-é, hogy akik versenypályán futnak, mindnyájan futnak ugyan, de csak egy veszi el a jutalmat? Úgy fussatok a versenyen, hogy elvegyétek a díjat Mindaz pedig aki pályafutásban tusakodik, mindenben magatűrtető; azok ugyan, hogy romlandó koszorút nyerjenek az örök szentség koronáját, mi pedig romolhatatlant. Én azért úgy futok, mint nem bizonytalanra (nem határozott cél nélkül); úgy viaskodom, mint aki nem levegőt vagdos; Hanem megsanyargatom testemet [keményen bánok vele, próbákkal fegyelmezem] és szolgává teszem; hogy míg másoknak prédikálok, magam valami módon méltatlanná ne legyek [nem állom ki a próbát, nem fogadnak el és kizárnak mint csalót]." I Korinthus 9:24-27.

Ha végig akarod futni a pályát és megnyerni a versenyt, legyél mértékletes mindenben és korlátozd magad bizonyos dolgokban. Nem mások feladata az, megcselekedtesse veled azt, ami jó. Hallgass a Szent Szellemre és cselekedj.

Pál azt mondta, megsanyargatta a testét, megfegyelmezte, hiszen nem akarta azt, hogy míg másoknak arról prédikál, mi a jó, ő maga pedig elbukik. Pál azért futott, hogy megnyerje a versenyt. Tisztában volt vele, hogy addig nem bontakoztathatja ki a benne rejlő lehetőségeket, amíg nem a szelleme irányítja a testét és érzelmeit.

Az önfegyelem nagyon fontos tulajdonság, főleg egy keresztény ember életében. Ha nem fegyelmezzük meg a gondolatainkat, érzelmeinket, szavainkat, leromboljuk az életünket. Ha nem tudjuk kordában tartani az indulatainkat, nem érjük el a nekünk járó sikert.

Gondolkozz el a következőkön:

„A hirtelen haragú bolondságot cselekszik.” Példabeszédek 14:17.

„Jobb a hosszútűrő az erősnél; és aki uralkodik a maga indulatján, annál, aki várost vesz meg.” Példabeszédek 16:32

„Ne légy hirtelen a lelkedben a haragra; mert a harag a bolondok kebelében nyugszik.” Példabeszédek 7:9.

„Azért, szeretett atyámfiai, legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra. Mert ember haragja Isten igazságát nem munkálja.” Jakab 1:19-20.

Az ember haragja Isten igazságát nem munkálja – ez a sor azt jelenti, hogy a düh nem megfelelő hozzáállás; ezzel nem fogod a kívánt dolgokat behozni az életedbe. Isten igazsága azt eredményezi, hogy a bennünk rejlő személyes lehetőségek kifejlődhessenek. A dühös embereket túlságosan lefoglalja a haragjuk, nem marad idejük arra, hogy kihozzák magukból a legjobbat.

Ha tényleg az a célod, hogy győztesként fusd végig a pályádat, tedd félre a negatív érzelmeket. A haragon kívül van még egy csomó negatív érzelem, amit be kell azonosítanunk, ellenőrzésünk alá kell vonnunk, mielőtt rút fejüket felütnék. Összeállítottam egy rövid listát a negatív érzelmekről, amelyekre nagyon oda kell figyelni:

· düh
· keserűség
· depresszió
· kétségbeesés
· irigység
· mohóság
· gyűlölet
· türelmetlenség
· féltékenység
· lustaság
· bujaság
· sértődés
· büszkeség
· neheztelés
· szomorúság
· önsajnálat
· meg nem bocsátás


Kitartással fussunk

„…kitartással fussuk meg az előttünk levő küzdő tért.” Zsidó levél 12:1.

Ez a vers nemcsak arra biztat, hogy fussuk le a versenyt, hanem arra is, hogy kitartással fussunk. Türelem nélkül nem érhetjük el a teljességet. Mindezek alátámasztására hadd álljon itt egy cikk, amely 1997-ben jelent meg a Houston Chronicle egyik számában:

„A Jell-O (gyümölcs zselé – az amerikaiak nagy kedvence - ford), idén ünnepli 100. születésnapját, a feltalálójának története igen tanulságos. 1897-ben Pearl Wait többféle módon próbált jövedelmet szerezni magának. Építőmunkásként dolgozott, de otthon mindenféle gyógykészítményt pancsolt, amit aztán házról-házra járva értékesített. A nagy szöszmötölés közepette támadt egy ötlete: mi lenne, ha gyümölcsízt keverne össze zselatinporral? A gondolatot tett követte, és Wait felesége el is nevezte az új találmányt Jell-Onak. Így született meg új termék, amivel házalhatott. Sajnos, az új termék nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, nem volt olyan jövedelmező, mint Wait gondolta, ezért 1899-ben eladta a Jell-O gyártásának jogát Orator Woodwardnak 450 dollárért. Woodward tisztában volt a termék piaci értékével, és a 450 dolláros befektetés nyolc röpke év alatt egymillió dolláros üzletté nőtte ki magát. Naponta 1.1 millió csomag Jell-O fogy el a boltok polcairól, és abből Pearl Wait leszármazottai egyetlen centet sem látnak. Miért? Mert Wait nem tudott várni!” (szójáték – az angolban a ’wait’ szó jelentése ’várni’ - ford).

Ez a türelmetlen hozzállás az oka, amiért sok ember nem képes a céljait megvalósítani. Ha emlékszel korábban már beszéltem arról, hogy időre van szükség ahhoz, hogy a lehetőség manifesztálódjon. Pearl Wait nagyon szeretett volna gazdag lenni a Jell-O segítségével, de a türelmetlensége megakadályozta abban, hogy ez a lehetőség valóra váljon.

Fordította: Berényi Irén