2013. február 24., vasárnap

Tom Marshall - Isten imádása és az érzelmek 2.


A REMÉNY ÉS AZ ELME

Be kell vallanom, hogy sokáig nagyon kevés megértésem volt Istennek az Efézus 6-ban található teljes fegyverzetéről. El tudom képzelni a páncél különböző darabjait (és elképzeltem, ahogy középkori lovagként beléjük préselem magam), de úgy tűnt, az egésznek nagyon kevés gyakorlati jelentősége van. Aztán egy napon, amikor az 1Tesszalonika 5:8-at olvastam, megértettem valamit.

"Mi azonban, akik nappaliak vagyunk, legyünk éberek, felöltözvén a hitnek és szeretetnek mellvasába, és sisak gyanánt az üdvösségnek reménységébe."

Itt volt újra a hit, remény és szeretet, de most rájöttem, hogy a reménynek az el­mét kell őriznie, tökéletesen megvédenie a depressziótól, aggódástól, borúlátástól és mindenféle negatív gondolkodástól. Végül is ezek hol termelődnek? Az olyan el­mé­ben, amely a sötétbe zárkózik, ahol csak félelmei a társai. Mi űzi el a sötétséget? A fény. Hogyan engedhetjük be a fényt? Megnyílással. Mi űzi ki a félelmet? A tö­ké­le­tes szeretet. Hogyan juthatunk szeretethez? A hit és a remény, a bizalom és az elvárás bá­torít az adásra és nyitottá tesz arra, hogy kapjunk!
Ábrahám klasszikus módon képviselte ezt a fajta reménységet.

"Ábrahámnak, aki a reménytelen körülmények ellenére a reményre épített, volt hite és így valóban sok nemzet atyjává lett épp úgy, ahogy megmondatott néki."  (Róma 4:18. az angol fordítás szerint)

Jézus kiemelkedően a Remény Embere volt. Előtte sem és azóta sem élt soha senki annyira reménységgel teljesen, mint Ő. A bemártott falat - a szeretetnek és megbékélésnek ez a megindító kifejezése nem csak üres gesztus volt. Hiszem, hogy Jézus, az Ő áldott emberi mivoltában a végsőkig remélte, hogy Júdás meggondolja magát és megmenti saját életét. Jézus Péter végzetes hibájáról is tudott. Tudta, hogy Péter meg fog törni és megtagadja Őt, mégis azt mondta:

"Simon! Simon! ímé a sátán kikért titeket, hogy megrostáljon, mint a búzát; de én imádkoztam érted, hogy el ne fogyatkozzék a te hited: te azért idővel megtérvén, a te atyádfiait erősítsed."  (Lukács 22:31, 32.)