2013. február 12., kedd

Simon Wiesenthal - Házassági ajánlat 2.


Dov Freiber tanú például az Eichmann-per tárgyalásán elmondta, hogy a munkás zsidóknak mindig énekszóval kellett munkába vonulniok. A kötelező dal szövegét húsz év múltával is tudta még:

Uram, Mózest add vissza, kérlek,
hogy vezesse át az ígéret
földjére hitsorsosait.
Válaszd ketté a vizeket,
oszlopok emelkedjenek,
álljanak, mint a sziklaszirt.
Ha már a keskeny folyosón
a zsidó bagázs ott oson,
csapd rájuk a kaput, siess,
és minden népnek nyugta lesz.

  Mivel a kettéváló vízben nem lehetett bízni, Wagner, erejéhez mérten, átvállalta a feladatot: a gázkamrába mindenkor száz-száz zsidó fért, ő pedig Stangllal egyetemben gondoskodott róla, hogy az expediálás gyorsan és zökkenőmentesen bonyolódjék. Ha mégis adódtak nemkívánatos incidensek, Wagner ügyelt rá, hogy így is meglegyen a napi előírt hullamennyiség: azokat, akik kitörtek a sorból, tiltakoztak vagy összeestek, saját kezűleg ütötte agyon. Mindez akkor is folytatódott, amikor 1942 nyarán Stanglt a treblinkai koncentrációs tábor parancsnokává nevezték ki, hogy ott még szélesebb körben kamatoztassa Sobibórban szerzett tapasztalatait.
  Stangl utóda, Franz azonban már nem kormányozta Sobibórt oly biztos kézzel. 1943 októberében lázadás tört ki a munkás zsidók között, akik tudták, hogy nemsokára fölöslegessé válnak, és véget ér a haláltól kapott haladék. Megtámadták az őröket, néhányukat megölték – agyonverték Josef Niemann helyettes lágerparancsnokot is –, majd az erdőkbe menekültek. Az SS azonnal hozzálátott felkutatásukhoz, számos szökevényt el is fogott, de hiába, így is voltak, akik megmenekültek. Az utóbbiak között volt egy zsidó származású szovjet tiszt is, akit a hadifogolytáborból vittek át Sobibórba – ő szervezte meg a felkelést. Vallomása volt az egyik legsúlyosabb terhelő bizonyíték Gustav Wagner ügyében.
  
Nem sokkal később a tábort feloszlatták. A még életben lévő foglyokat agyonlőtték, az őrszemélyzet pedig Olaszországba került, ahol Wagner ismét összetalálkozott Stangllal. Együtt csapódtak egy nagyobb csoporthoz, amely csupa hasonszőrű úriemberből állt, méghozzá korántsem véletlenül: Odilo Globocnik, akiből időközben az SS rendőri erőinek trieszti parancsnoka lett, nem akarta, hogy kipróbált és hűséges munkatársai a szövetségesek kezére kerüljenek, s netán mindenféle vallomásokat tegyenek. Ezért a titkok hordozóit áthelyeztette arra a frontszakaszra, ahol nem volt divat foglyokat ejteni – Jugoszláviába, ahol a partizánok egyre eredményesebben aprították a német hadsereget.
  
A számítás bevált: a legádázabb zsidógyilkosok egész sorát küldte ily módon vérpadra tulajdon kápójuk. Christian Wirthet, a treblinkai, sobibóri és belżeci megsemmisítő táborok főfelügyelőjét éppúgy agyonlőtték a partizánok, mint Franz Reichleitnert, Sobibór parancsnokát. Wagnernek és Stanglnak azonban kedvezett a szerencse: tudásukat ismerős terepen hasznosíthatták. Megbízták őket, hogy a Fiume melletti Arbe szigetén, valamint Abbáziában kutassák fel és gyűjtsék össze valamennyi még életben levő zsidót, majd szállítsák őket a sussaki táborba. Egy részüket már ott, Sussakban megölték, a többieket csak valamivel később, a Risiera di San Sabba-i megsemmisítő táborban. (Itt egyébként Ernst Lerch személyében egy másik osztrák is működött; őt is a „Reinhard-akciótól” vezényelték át. Risierai szerepét azonban – hála az osztrák igazságszolgáltatás csekély érdeklődésének – soha nem sikerült tisztázni.)