2013. február 28., csütörtök

Peter Horrobin - A lehetséges démoni jelenlét néhány megfigyelhető tünete 8.


17.       Az érett kapcsolatok hiánya

Vannak emberek, akik rendkívül nehéznek tartják az érett, felnőttekre jellemző kapcsolatok fenntartását. Rendszeresen előfordul, hogy gyerekes módon viselkednek, és magukhoz hasonló emberek közül választják ki a barátaikat, akik bizonyos mértékben gyermekkori tapasztalataik csapdájában vergődnek.
Ennek a könyvnek nem célja, hogy bármilyen mélységben is megvitassa azokat a problémákat, amelyekre bizonyos emberek „a belső gyermek felé végzett szolgálat” meghatározással hivatkoznak. Amivel ekkor foglalkoznunk kell, az egy összetört személyiség. Ez lehet a gyermekkori bántalmazások következménye. Ennek a különleges szolgálatnak a megértése kívül esik ennek a könyvnek a témáján. Azt azonban le kell itt szögeznünk, hogy mindaz, amit ezek az emberek átélnek, nem kitalált, hanem valós problémák. A saját tapasztalataink szerint az ilyen helyzeteknek mindig van egy démoni dimenziója, de nem lenne bölcs dolog szabadító szolgálattal próbálkozni annak mélységes megértése nélkül, hogy mi volt az az ok, ami eredetileg összetörte az érintett ember személyiségét, mert ellenkező esetben csak még további sebeket ejthetünk a már amúgy is összetört emberek lelkében.
Az éretlen kapcsolatoknak egy másik dimenzióját az az ember jellemzi, aki mintha soha nem lenne valóságos. Soha nem tudhatjuk, kihez beszélünk, vagy hogy valaha is megismertük-e annak az embernek a valódi lényét. Az is előfordulhat, hogy más és más alkalmakkor különféle hangon beszélnek. Ha a személyiség különféle oldalai jól kifejlődtek, akkor általában összetett démoni erősségek lapulnak minden egyes megtévesztő viselkedési minta mögött. Az ilyen emberek problémájának a gyökere általában egy meglehetősen általános okban keresendő, mert vagy azért vette fel megtévesztő viselkedését, hogy eltitkoljon valamit, vagy pedig azért, hogy mások elvárásainak megfelelően tudjon viselkedni.
Ha egy gyermeket szülei csak akkor tudnak elfogadni, ha egy bizonyos módon viselkedik, akkor ez nyomásként nehezedik a gyermekre, amely valamilyen teljesítmény elérésére kényszeríti, jóllehet a megkövetelt viselkedésmód nem áll összhangban az Istentől kapott ajándékaival és személyiségével. Ha már egyszer kialakult egy viselkedésminta, akkor nagyon könnyen megismétlődik ugyanaz a trükk a felnőtt élet különféle helyzeteiben. A gyógyulás ebben az esetben is a múlt következményeiből való gyógyulás és a jelenben megvalósuló szabadulás elegye.

18.       Törvénykezés és szellemi kötelékek

Jézus a Bibliában olvasható legkeményebb szavak egy részét a farizeusok számára tartogatta, akik korának vallási vezetői voltak, és akik oda-vissza ismerték a törvényt. Fehérre meszelt síroknak nevezte őket, amivel arra utalt, hogy az ő vallási életük is ugyanilyen halott. Elárasztották az embereket a törvény apró részleteivel, de szívük fényévnyi távolságra volt az Istennel ápolt tartalmas kapcsolattól.
A farizeusi szellem korántsem halott, csak ma törvénykezésnek nevezzük. Ugyanaz a szellem hajtja a mai törvénykező embereket, mint régen a farizeusokat. Pál ezt tömören így fogalmazta meg: „a betű öl, de a Szellem megelevenít” (2Korinthus 3:6).
Ugyanez a szellem az, amely a vallásfelekezeti előírásokat Jézus úr volta fölé helyezi. Annak ellenére, hogy a vallásfelekezeti vezetők talán nem is látják, hogy ezt teszik, ha leültetjük egymással szemben két, egymástól radikálisan különböző vallásfelekezet egyformán őszinte vezetőit, akkor ők hasonló meggyőződéssel egymással szöges ellentétben álló dolgokat fognak állítani. Ilyenkor nem nehéz észrevenni, hogy mindkét félnek nem lehet igaza! A Sátán nagyon szereti a megosztást, és ha valamilyen törvénykező szellem követelményein keresztül sikerül szembefordítania egymással a keresztényeket, akkor már sikerült is elválasztania az egyházat a Szent Szellem által élt, erővel teli élettől.
Sok helyi gyülekezet a hagyományok foglya. Ez a törvénykezés kötelékének egy másik meg­nyil­vá­nulása. „Mi mindig így csináltuk a dolgokat, és nem áll szándékunkban változtatni ezen!” Ez a hozzáállás az a kő, amelybe sok vállalkozó szellemű fiatal szolgáló belebotlik, és amely miatt elveszíti jövőképét. A hagyományok átka gondoskodik arról, hogy a valós szellemi élet szikrája, amely által Isten mindig új dolgokat tesz, soha ne kaphasson lángra.
Amikor démonokkal foglalkozunk, mindig emlékezetben kell tartanunk azt, hogy a démonok emberek csoportján keresztül ugyanolyan könnyen tudnak tevékenykedni, mint egyetlen személyben és személyen keresztül. Amikor a helyi gyülekezeti közösség ellenállást tapasztal, mindig fel kell tenniük a kérdést: lehetnek-e saját múltjának olyan aspektusai, amelyekből meg kell térni és amelyekkel le kell számolni. Lehetséges, hogy a halál (a törvénykezés átka) szellemeivel kell megküzdeni, amelyeknek a gyülekezet korábbi vezetőinek törvénykezése biztosított jogokat a közösségben.