2013. február 3., vasárnap

Tom Marshall - Az emberi szellem működései 3.


KOMMUNIKÁCIÓ

            Az emberi szellem harmadik működése az imádás, avagy a közösség vagyis egyszerűen a kommunikáció. Jézus azt mondta a samáriai asszonynak: "Az Isten Szellem: és akik Őt imádják, szükség, hogy szellemben és igazságban imádják" (János 4:24.).
            
Nem csak Istennel érintkezünk a szellemünk révén, hanem egymással is. Ha szellememből nem nyúlok ki, hogy megérintsem a másik ember szellemét, akkor nem történik valódi kommunikáció. Átadhatok adatokat vagy információkat, amelyek érthetőek, de személyeink között nincs érintkezés.
Erre akkor jöttem rá először, amikor egy ifjúsági kávéház üzemeltetésében segítettem Wellingtonban. Oda elég rendszeresen járt egy fickó, akit "Koszfészeknek" becéztek. Ez a név igen találó volt. A srác szokása szerint, amikor unatkozott és ez gyakran előfordult , mindenkit bosszantani és zaklatni kezdett, akit látott engem is. Találékonysága szinte kimeríthetetlen volt és tekintélyes sikereket aratott. Egy bizonyos péntek estén Koszfészek szinte túlfeszítette a húrt. Egyedül ültem egy csésze kávé mellett, igyekeztem megőrizni szellemi viselkedésemet, amikor ő odajött arcán a győztes szemtelenség fuvallatával, és lehuppant velem szemben. A Szent Szellem bennem hirtelen a fiú felé fordult. Tudom, hogy a Szent Szellem volt az, mert magamban és csak bosszúságot és durcás sértődöttséget éreztem. Ezen felül, akkor még nem tudtam, hogyan kell embereket elérni. Hallottam saját szavaimat: "Graham, mondd, miért viselkedsz így! Szerintem valójában egyáltalán nem vagy ilyen." Hirtelen rájöttem, hogy megérintettem a szellemét. A következő egy órában ott ült Graham és kitálalta minden csalódottságát, szörnyű családi életüket, magányát és kudarcait. Azután pedig soha, egy percig sem okozott nekem gondot. Akkor tanultam meg, hogy csak úgy segíthetünk igazán az embereknek, ha szellemünkkel megérintjük a másik ember szellemét.
            
Nagyon sok ember nem tud kommunikálni. Férjek és feleségek évek óta élnek együtt, de nem tudnak beszélgetni. Ez nem azt jelenti, hogy nem szólnak egymáshoz. Talán több millió szót elmondtak már sokat talán jobb lett volna elhallgatni , de nem kommunikáltak. Emlékszem egy asszonyra, aki 25 éve volt férjnél. Férje egyik este hazajött a munkából és így szólt: "Vége ha egyáltalán volt valaha valami. Elmegyek." Felesége elmondta nekem: "Sosem veszekedtünk, nem dühödtünk be egymásra. Csak magunkba zárkózva éltünk és végül már semmi nem volt köztünk." Gyermekektől hallom: "Nem tudok kommunikálni szüleimmel." Hogy értik ezt?" Nem úgy, hogy más nyelven beszélnek, hanem úgy, hogy nem nyúl feléjük szeretettel szüleik szelleme; vagy ha ők közelednek szüleikhez, nem kapnak választ.
Istenben az a csodálatos, hogy amikor szellemünk Felé nyúl, mindig történik érintkezés, mert Ő mindig közeledik hozzánk Szellemével. A Szent Szellemben Isten nyúl felénk Szellemével. A Szent Szellem "az Atyától származik" (János 15:26.). Ha imával nem nyúl ki szellemünk Őfelé, nincs kommunikáció, akkor csak "elmondjuk imáinkat". De ha szellemünk Isten felé nyúl, valódi érintkezés jöhet létre, még szavak nélkül is.

"Hasonlatosképen pedig a Szellem is segítségére van a mi erőtelenségünknek. Mert azt, amit kérnünk kell, amint kellene, nem tudjuk, de Maga a Szellem esedezik miérettünk kimondhatatlan fohászkodásokkal." (Róma 8:26.)

Azonban nem oszthatjuk meg Krisztus életét, vagy Róla való ismeretünket másokkal anélkül, hogy szellemünket is meg ne osztanánk velük. A személyes evangélizációban vagy a keresztény lelkigondozásban a legtöbb kudarcunk oka ez. Ha a Szent Szellem csatornái vagyunk, ez azt jelenti, hogy az én emberi szellememnek "hordozó hullám"-má kell válnia, amin a Szent Szellem ereje és kegyelme kiáradhat. Ha nem vagyok hajlandó odaadni magamat a másik embernek, akkor Krisztust sem tudom átadni neki.