2014. október 29., szerda

Rodney H. Browne - EGÉSZSÉGES TUDOMÁNY AZ ÁLDOTT ÉLETHEZ 2.

Te pedig azokat szóljad, amik az egészséges tudományhoz illenek. Titus 2:1

Ha az összes dologban követjük Isten irányelveit, akkor mindenben sikeresek leszünk. Isten Igéje az élet minden területére ad útmutatást és vezetést.

4. Négy parancsolat a fiatalembereknek:

Az ifjakat hasonlóképpen intsed, hogy legyenek mértékletesek: 7 Mindenben önmagadat adván példaképül a jó cselekedetekben; a tudományban romlatlanságot, méltóságot mutatván, 8 Egészséges, feddhetetlen beszédet; hogy az ellenfél megszégyenüljön, semmi gonoszt sem tudván rólatok mondani. Titus 2:6-8

a. Gondolkodjanak józanul. Egészséges értelemmel rendelkezni, illetve észnél lenni, épelméjűnek és mértékletesnek lenni. Úgy látszik, mintha a fiatalemberek rendszerint teljes ellentétei lennének ennek az útmutatásnak. Azonban Isten ereje által a fiatalemberek épp oly józanok és ésszerűek lehetnek, mint az idősebb és tapasztaltabb férfiak.

b. Legyenek példák a jó cselekedetekben. Jó dolgokat cselekedni egy dolog, a jó cselekedetek sorozata azonban azt jelenti, hogy jó jellemmel rendelkezel. Isten mindannyiunkban, különösen a fiatalemberekben a jó jellemet keresi. Sokan felmentik a fiatalembereket rossz viselkedésükért, és a következőt állítják: "A fiúk fiúk maradnak", de Isten többet vár el tőled. A fiatalembereknek alá kell rendelniük az életüket Istennek és az Ő Igéjének, hogy életük jó vágányon haladjon. Az a hiedelem, hogy házasság előtt a fiatalembereknek "habzsolni kell az életet" egy világi, istentelen elgondolás. Isten elvárja a hívő fiatalemberektől, hogy fiatalkoruktól fogva egészen felnőttkorukig Istennek tetsző módon viselkedjenek. Az Úrnak Isten szerint való férfiakra van szüksége, akik családok, lakónegyedek és nemzetek vezetőivé válnak.

c. A tanításban legyenek tisztességesek, higgadtak és őszinték. A tudományban [Isten Igéjében] tanúsíts becsületességet, tiszteletet és tisztességet. Az a fiatalember, aki a világ dolgain nevelkedett, nem alkalmas arra, hogy másokat tanítson, de az a fiatalember, aki Isten Igéjén nőtt fel nagy bölcsességgel rendelkezik, amit meg tud osztani másokkal - nem világi megtapasztalások miatt, hanem az Isten Igéjéből kapott bölcsességből átvett tanítás által. Elengedhetetlenül fontos, hogy Isten Igéjét - tiszta és szennyezetlen állapotban - tanítsuk.

d. Beszédük egészséges legyen, feddhetetlen. Az egészséges beszéd olyan beszéd, amely ellenfeleidet megszégyeníti, és nem fognak tudni semmi gonoszat mondani rólad. Az Efézus 4:29-ben a következőt olvassuk: "Semmi rothadt beszéd a ti szátokból ki ne származzék, hanem csak amely hasznos a szükséges építésre, hogy áldásos legyen a hallgatóknak." Az egészséges beszéd olyan beszéd, amely harmóniában van Isten Igéjével. Az itt használt "egészséges" szó azt jelenti, hogy egészséges és ép. Gyógyító szavakat jelent - az evangélium meggyógyítja a szellemet, a lelket és a testet.

5. Öt parancsolat a szolgáknak:

A szolgákat intsed, hogy az ő uraiknak engedelmeskedjenek, mindenben kedvüket keressék, ne ellenkezzenek, 10 Ne tolvajkodjanak, hanem teljes jó hűséget tanúsítsanak; hogy a mi megtartó Istenünknek tudományát ékesítsék mindenben. Titus 2:9-10

Ez a tanács legalább annyira szól alkalmazottaknak és munkaadóknak, mint szolgáknak és uraknak. Isten nem támogatja a rabszolgaságot, de mivel az emberek továbbra is rabszolgákat akartak tartani, az Úr útmutatást adott az gazdáknak, hogy hogyan bánjanak szolgáikkal, és fordítva. A Biblia Isten szerint való tanácsokkal látja el a főnököket és a dolgozókat. A főnököknek kedvesnek, de ugyanakkor határozottaknak is kell lenniük, a dolgozóknak pedig hűségeseknek és lojálisnak kell lenniük a főnökük iránt.

a. Légy engedelmes. Jól fognak menni a dolgaid a munkahelyeden, ha szívesen fogadod az utasításokat, és azt teszed, amit a főnököd kér. A saját főnöködnek engedelmeskedj; tartsd tiszteletben felettesed utasításait. Ne engedd, hogy mások aláássanak a főnöködet azáltal, hogy a főnököd helyett nekik engedelmeskedsz.

b. Mindenben keresd kedvét a főnöködnek. Ha engedelmes vagy Isten Igéjének, főnököd kedvelni fog. Jó magatartásod kivívja tiszteletét irántad.

c. Ne mondj ellent, illetve ne vitasd az utasításokat. Tedd azt, amit mondanak. Nem mindig látod a teljes képet, ezért érvelés, illetve vitatkozás nélkül működj együtt a főnököddel. Egy nap, amikor majd te fogsz irányítani, te is azt fogod akarni, hogy az emberek bízzanak benned és engedelmeskedjenek neked. Ne szíts vitát, mert le fogod aratni annak gyümölcsét a jövőben.

d. Ne lopd el azokat a javakat, amelyeket a gazdád rád bízott. "Ne lopj" a nyolcadik a Tízparancsolatban. Egy alkalmazott, aki lop, hűtlen és álnok, és kinyitja az ajtót az ördögnek, aki az ő életében is lopni fog. Aki lop, meggyalázza Istent és kárt okoz felebarátjának. Nem tiszteli Istent, ellenség, nem barát. Az Efézus 4:28-ban a következőt olvassuk: "Aki lopott, többé nem lopjon; hanem inkább munkálkodjék, cselekedvén az ő kezeivel azt, ami jó, hogy legyen mit adnia a szűkölködőnek."

e. Mindenben légy hűséges. Jézus azt mondta, hogy hű vagy a másén, Isten odaadja, ami a tiéd. Azt is mondta, hogy ha a kicsin hű vagy, sokra bízatsz, és hogy ha hű vagy a pénzen, akkor rád lehet bízni a Szellem dolgait. A hűség előmenetellel jár.

Amikor eljön az előléptetés ideje, a főnök inkább előlépteti az olyan becsületes személyt, aki a fenti dolgokat mind megcselekszi, mint az olyat, akinek helytelen a hozzáállása, tisztességtelen és hűtlen. Mindezek útmutatások a sikeres és Isten szerint való élethez.