2014. október 8., szerda

Derek Prince - A hatékony imádság 18.

Az utolsó részlet. „Óvakodjunk tehát, hogy mivel megvan az Ő nyugodalmába való bemenetel ígérete, valaki közületek fogyatkozásban lévőnek ne láttassék.” (Zsid 4,1). „Annak okáért, amint a Szent Szellem mondja: Ma, ha az ő szavát halljátok, meg ne keményítsétek a ti szíveteket, mint az elkeseredéskor, a kísértés ama napján a pusztában, ahol a ti atyáitok próbára tevéssel megkísértettek engem, és látták az Én cselekedeteimet negyven esztendeig. Azért megharagudtam arra a nemzetségre, és mondtam: mindig tévelyegnek szívükben, ők pedig nem ismerték meg az én utaimat. Úgyhogy megesküdtem haragomban, hogy nem fognak bemenni az én nyugodalmamba. Vigyázzatok atyámfiai, hogy valaha ne legyen bármelyikőtöknek hitetlen, gonosz szíve, hogy az élő Istentől elszakadjon, hanem intsétek egymást minden napon, míg tart a ma, hogy egyikőtök se keményíttessék meg a bűnnek csalárdsága által. Mert részeseivé lettünk Krisztusnak, ha ugyan az elkezdett bizodalmat mindvégig erősen megtartjuk. E mondás szerint: Ma, ha az Ő szavát halljátok, meg ne keményítsétek a ti szíveiteket, mint az elkeseredéskor. Mert kik keseredtek el, amikor ezt hallották? Nemde mindazok, akik kijöttek Egyiptomból Mózes által. Kikre haragudott pedig negyven esztendeig? Avagy nem azokra-e, akik vétkeztek, akiknek testei elhullottak a pusztában? Kiknek esküdött pedig meg, hogy nem mennek be az Ő nyugodalmába, hanem ha az engedetleneknek: Láttuk is, hogy nem mehettek be a hitetlenség miatt.” (Zsid 3,7-19).

De mit mond, közel hozzád a beszéd, a szádban, és a szívedben van, azaz a hit beszéde, amelyet mi hirdetünk. Mert Istennek valamennyi ígérete Őbenne lett igenné és Őbenne lett ámenné, az Isten dicsőségére, miáltalunk. Aki pedig minket tiveletek együtt Krisztusban megerősít, és megken minket, az Isten az, aki el is pecsételt minket, és a Szellemnek zálogát adta a mi szívünkbe. Mi pedig nem evilágnak szellemét vettük, hanem az Istenből való Szellemet, hogy megismerjük azokat, amiket Isten ajándékozott nekünk. Amint meg van írva, miket szem nem látott, fül nem hallott, és embernek szíve meg se gondolt, amiket Isten készített az őt szeretőknek. Annak pedig, aki véghetetlen bőséggel mindeneket megcselekedhetik, feljebb, hogy nem mint kérjük, vagy elgondoljuk, a mi bennünk munkálkodó erő szerint. Annak légyen dicsőség az Egyházban, a Krisztus Jézusban, nemzetségről nemzetségre, örökkön örökké. Ámen.

És most tekintsük át röviden a hatékony imádság alapfeltételeit:
Először is a helyes magatartást kell tanúsítanunk Isten felé. Ezt ebben a rövid mondatban lehet összefoglalni: Ne az én akaratom, hanem a Te akaratod legyen meg, Atyám. Ezt eleinte esetleg nehéznek fogod találni, és lázadást tapasztalsz magadban. Miért adjam fel saját elképzeléseimet? Isten nem könnyíti meg helyzetedet. Látni akarja, mi a te igazi magatartásod Vele szemben. Mi van a szívedben? Ha feladod sajt akaratodat, rá fogsz jönni, hogy nagyon jó üzletet csináltál, mert Isten akarata sokkal jobb, mint a tied.
Másodszor pedig hét alapvető feltételről beszélünk még. Először is Jézus nevében, másodszor hálaadással, dicsérettel, magasztalással. Harmadszor bátran, tiszta lelkiismerettel, bizalommal. Negyedszer helyes indítóokok alapján. Ötödször helyes kapcsolatokat fenntartva az emberekkel. Hatodszor a Szent Szellem által irányított imádságok kellenek. És végül Isten szava szerinti, Isten személyesen hozzád intézett szava szerinti imádságra van szükség. Ámen.