2014. október 30., csütörtök

Jerry Trousdale - Csodamozgalmak

BEVEZETÉS
Ma csodamozgalmak söpörnek végig az iszlám világ egyes részein. Isten Szelleme erőteljesen működik – valóban úgy gondoljuk, mindeddig példátlan módon –, amint muszlimok százezrei Jézus Krisztus uralma alá rendelik az életüket.
Olyan emberek találnak rá az igazságra és nyernek örök életet Jézus Krisztusban, akik azelőtt sejkek és imámok voltak, vagy akik keresztény templomokat robbantottak fel, és könyörtelenül üldözték Krisztus követőit – és köznapi férfiak és nők is, akik egész életükben az iszlám tanításokat követték, és még sokan mások. A számuk pedig napról napra gyarapszik.

E muszlimok közül sokan drámai úton-módon jutnak el Isten Igéjéhez: álmok és látomások közvetítésével, vagy annak eredményeként, hogy csodákat látnak – mert férfiak és nők gyógyulnak meg testi fogyatékosságaikból és szenvedélyeikből, keményszívű lázadók csapatostul teszik le önként a fegyvereiket, és ezrek tanúskodhatnak Isten Szellemének erejéről az életükben. E könyv lapjain több ilyen történettel fogsz találkozni, és meglátod majd: valóban példátlan, amit ma Isten a muszlimok között cselekszik.

Manapság nem könnyű iszlámhívőnek lenni. Ha keresztények a csadorokról és bombamerényletekről szóló főcímeken túl is képesek kapcsolatba lépni muszlimokkal, levert és reményvesztett emberek százmillióit fogják felfedezni.
A muszlimok életét nagyon gyakran vigasztalanság és omladozó falak veszik körül, de köztük sokan vágynak ma kétségbeesetten arra, hogy olyan embereket fedezzenek fel, akik szeretettel fordulnak feléjük, s hogy egy olyan Istennel találkozzanak, aki szereti őket, és hogy reményteljes jövőt láthassanak maguk előtt.

Tudjuk ezt, mert közelről láthattuk, hogy muszlim közösségekben ezrével alapítják a gyülekezeteket. Találkoztunk ezekkel a bátor emberekkel, meghallgattuk a történeteiket – közülük is többekkel megismerkedsz majd. Az életük csodálatos képpel fogja illusztrálni számodra, hogy Krisztus muszlim háttérből érkezett új követői milyen változáson mennek keresztül. Történetük megismerése paradigmaváltáshoz vezető tapasztalat, és nekünk, keresztényeknek épp erre van szükségünk, hogy elhiggyük, mindez lehetséges – sőt, hogy akár általunk történjék mindez.
Amikor az első századi Palesztinában Jézus az elveszettekre tekintett, „könyörületességre indult rajtuk, mert el voltak gyötörve és szétszórva, mint a pásztor nélkül való juhok” (Máté 9:36). Azután pedig valami figyelemre méltó kijelentést tett: ezek az elveszett lelkek „sok aratnivaló”, csak aratómunkások nincsenek. Ezért tragikus, amikor a keresztények nem könyörülettel tekintenek a muszlimokra, hanem azonnali félelem, harag és elutasítás a reakciójuk.

Ha a keresztények igen céltudatosan kívánatos és vonzó, ugyanakkor megalkuvástól mentes és − amennyire lehetséges, következetesen − biblikus módon közelítenének az iszlámhoz, akkor ez előrelátható következményekkel járhat:
- Ez a megközelítés képviseli azt az együttérzést és szeretetet, amellyel Jézus viseltetik minden iszlámhívő iránt.
- Ennek sok-sok ima lesz az alapja.
- Sikere azokra a muszlimokra épül, akik a Bibliában meglátják Istent, és hűségesen engedelmeskednek Igéjének.
- Arra fog épülni, hogy a tanítványok másokat is tanítványokká tesznek, és a gyülekezetek újabb gyülekezeteket plántálnak.
- Teljesen hétköznapi emberek erőfeszítései fogják megvalósítani, beállva egy rendkívüli aratás munkájába.
- Ez Isten csodatevő kegyelmét kívánja meg abban, hogy megváltozott emberek megsokszorozódásával egész társadalmak változzanak meg.

Mit jelent a megsokszorozódás és a transzformáció iszlám országok esetében? Azt, hogy Krisztus muszlim hátterű követői bőséges gyümölcsterméssel bizonyítják tanítványi mivoltukat. És amikor a tanítványok sokasodnak és engedelmességben járnak, a dolgok megváltoznak!
A CityTeam és társszervezeteink abban látnak ilyen változásokat, hogy egyre több gyülekezet születik Délkelet-Ázsia, Közép-Ázsia, a Közel-Kelet és Európa iszlám közösségeiben – a legrégebb óta végzett és legmélyrehatóbb tevékenységünk azonban Afrika iszlámhívő területeihez kötődik. Ennek következtében az utóbbi hét év folyamán a magunk és a velünk együttműködő pár száz afrikai szolgáló munkájáról szólva a
következő eredmények születtek Afrika muszlim népessége körében:
- 18 különböző országban hatezernél több új gyülekezet létesült.
- Több száz volt sejk és imám, akik most Krisztust követik, muszlimok nagy tömegeit vezetik ki bátran az iszlámhitből.
- Mára háromezernél több gyülekezet működik 45 különböző, eddig nem evangelizált muszlim többségű csoportban, akik néhány éve még nem is hallották Isten Igéjét.
- A korábban iszlámhívő emberek ezrei veszítik el javaikat, otthonaikat és szeretteiket, és mégis tovább szolgálják Jézust.
- A környezetükben történt drámai változások láttán számos muszlim közösségben szinte követelve kérik, hogy e változásokat hozzájuk is elvigye valaki.
- Több mint 350 különböző szolgálat működik együtt annak érdekében, hogy ilyen eredmények szülessenek.

ISTEN TÖRTÉNETE
Amiről olvasni fogsz, az Isten története – bizonyság olyan áldásokról, amelyek „végtelenül fölülhaladják, amit kérünk vagy elgondolunk” (Efézus 3:20); bizonyság Isten Szellemének működéséről, ahogyan a XXI. század első éveiben csodák sorozatához vezet. Ugyanakkor sok bátor férfi és nő története is, akik a mai napon is egy újabb iszlám közösséghez viszik el
Isten történetét, gyakran jelentős személyes kockázatok árán. Ami pedig azokat illeti, akik súlyos szenvedéseket vállalnak az evangéliumért, és különösen, akik életüket is áldozták érte az utóbbi években – az ő történetük is ez. Nagy kiváltság számunkra, hogy megoszthatjuk veled.

Immanuel Kiadó, megjelenik november közepén