2014. október 3., péntek

Dr. Michael L. Brown - Szentség – Isten jelenlétének feltétele 2.

A gyülekezetből az egyik barátunk eljött velünk erre az útra, az iskolában is velünk dolgozik, ő egy orvos. Néha elmegyek hozzá, amikor valami nem stimmel a torkommal, nagyon fáj, elvesztem a hangomat… Ő kivizsgál engem, és nagyon örülök, ha megtalálja, hogy mi bajom van, és megmondja nekem, hogyan kell helyrehozni a problémát. Tavaly egy teljes orvosi kivizsgálásban vettem részt. Nagyon jó egészségi állapotban voltam, de a koleszterin-szintem kissé magas volt. Ő elmondta, hogy kicsit változtatni kell az étrendemen. Ez nem volt túl jó hír, de igazság volt, és ennek alapján jártam el, és megjöttek a kellő eredmények. Örültem, hogy tudott rajtam segíteni, noha az életemben néhány dolgot meg kellett változtatni.

A testi egészség fontos, de a szellemi egészség még fontosabb! Sok évvel ezelőtt mondta egy szerző „Ami az egészség a testnek, az a szentség a léleknek!” Isten azt akarja, hogy az Ő népe szent legyen! Ma meg fogja állapítani, milyen állapotban vagyunk. Meg fogja mutatni a szellemi betegségek területeit. Ennek egy része sokba fog kerülni – úgy, ahogy az étrendemben is volt. Ha egészséges akarsz lenni, akkor ne egyél meg bizonyos dolgokat! Ezek szeretetből fakadó, igaz szavak voltak. Ugyanúgy van Isten Szellemével és a szentséggel is. Ha szellemileg egészséges akarsz lenni, ép Isten előtt, akkor le kell vetned azokat a dolgokat, amik beszennyeznek és elpusztítanak. John Wesley azt mondta: „Azok az emberek lesznek a legboldogabbak a Mennyben, akik a legtöbb szentséget viszik oda.”

Talán te egy halott vallási környezetből jöttél. Talán törvénykező állapotban vagy. Talán állandóan kárhoztató prédikációkat hallgatsz. Talán negatívan reagálsz arra, ha a szentségről hallasz. De felhívlak arra, hogy Isten Igéjével újítsd meg az elmédet! Dobd ki a régi gondolkodási módot és tedd magadévá az Igét! A szentség életet hoz! A szentség Isten jelenlétét és örömét hozza el! A szentség gyógyulást hoz a léleknek!

Szeretném, ha látnátok egy mintát. Amikor ébredésért imádkozunk, akkor azt kérjük, hogy Isten nagyobb mértékben látogasson meg minket. Azt kérjük, hogy Isten ismertesse meg magát velünk. Azért imádkozunk, hogy az Ő ereje bennünk megnyilvánuljon. Kérjük, hogy szálljon le, és mindent rázzon meg. Kérjük, hogy látogasson meg minket az utcákon és a gyülekezetekben. De vannak bizonyos dolgok, amiket Isten megkövetel!

A 2 Mózes 25. résszel szeretném kezdeni. Isten Izrael népének utasításokat ad, hogy hogyan építsék meg a Szent Sátrat. Nézzétek meg, mit mond a 8-ik versben: „És készítsenek nékem szent hajlékot, hogy őközöttük lakozzam.” A szent hajléknak az alapszava a héberben a „valahol lakni” igéből származik, lakhelyről beszélünk, szentélyről. Amikor Németországba jövök, és tanítok, akkor teológiailag és bibliailag nagyon pontos vagyok abban, amit mondok. Tudom, hogy a legjobb tolmácsokat kapjuk, és az emberek nagyon ismerik Isten Igéjét. Helyes fordításban annak kellene  ott lenni, hogy építsenek egy szentélyt, ez az a hely, ahol Ő lakni fog. Isten Izrael népe között akart lakni. Nem akart egy távoli Isten lenni, hanem közel, népe között akart lakni. Ezért mondta, hogy tegyék a következőt: Csináljatok nekem egy szentélyt! Ez egy szent hely! Ha ezt megteszitek, akkor köztetek fogok lakni. Isten nem fog együtt lakni a bűnnel és a szennyezettséggel! Ezek a dolgok eltávolítják, előzik Őt. De Ő vonzódik a szentséghez! Otthon érzi magát a szentségben.

Ha elmennék hozzád, akkor te talán kitakarítanád a lakást az érkezésem előtt. Talán van egy vendégszobád, de az piszkos, már sok hónapja senki nem lakott ott. Mikor hallod, hogy egy különleges vendéged jön, kitakarítod a szobát, kicseréled az ágyneműt, gondoskodsz arról, hogy minden szépen, csinosan, tisztán nézzen ki. Azt  akarnád, hogy a vendéged úgy érezze: szeretettel fogadtad! Ahhoz, hogy Isten úgy érezze magát közöttünk, hogy szívesen fogadjuk, el kell bánnunk a bűnnel! Minden megfertőztetést el kell távolítanunk! Isten azt mondta: készítsetek Nekem egy szentélyt, és akkor köztetek fogok lakni. Ez volt a szent sátor felépítése.