2014. október 27., hétfő

Rodney H. Browne - EGÉSZSÉGES TUDOMÁNY AZ ÁLDOTT ÉLETHEZ 1.

Te pedig azokat szóljad, amik az egészséges tudományhoz illenek. Titus 2:1
Az Úr Pálon keresztül azt a parancsolatot adta Titusnak, hogy prédikálja az egészséges tudományt minden embernek - idős férfiaknak, idős asszonyoknak, fiatalasszonyoknak és fiatalembereknek. Az evangéliumnak mindenki számára van üzenete.
1. Hat parancsolat az idős férfiaknak:
Hogy a vén emberek józanok legyenek, tisztességesek, mértékletesek; a hitben, szeretetben, tűrésben épek. Titus 2:2
a. Légy józan. Légy körültekintő: éber; óvatos; elővigyázatos; megfontolt; mindent átgondoló. Néhány év után már megtanultál néhány dolgot az életben. Használd azt a bölcsességet mind önmagad, mind másokkal kapcsolatban. Nem jó dolog másoknak prédikálni, a saját tanácsodat pedig nem követni és hajótörést szenvedni.
b. Légy megfontolt. Légy komoly, őszinte, tiszteletteljes és nyílt. Lehetsz komoly Isten dolgait illetően, és mégis lehet humorérzéked. Elvégre, a szellem gyümölcse öröm.
c. Légy mértékletes. Gondolkodj józanul; légy körültekintő; mértékletes; önuralommal rendelkező; higgadt. Uralkodj a természeteden, a türelmetlenségeden, stb.
d. A hitben légy ép. Légy feddhetetlen - igaz tudománnyal rendelkező.
e. A szeretetben légy ép. Járj agape - Isten szerint való - szeretetben. Mutass mások felé szeretetet, és Isten szerinti példamutatással tárd eléjük, hogyan kell élniük. 
f. A tűrésben légy ép. Rendelkezz vidám és reményteljes kitartással. Légy türelmes másokkal, különösen a fiatalokkal, akinek szükségük van az Isten szerint való  tanításodra.
2. Öt parancsolat az idős asszonyoknak:
Hasonlóképpen a vén asszonyok szentekhez illő magaviseletűek legyenek, nem patvarkodók, sem sok borivás rabjai, jóra oktatók; 4 Hogy megokosítsák az ifjú asszonyokat, hogy férjüket és magzataikat szeressék. Titus 2:3-4
a. Élj szent életet. Légy tiszteletteljes. Féld Istent. Tisztelettudóan engedelmeskedj Istennek, tudván azt, hogy az Úr gondoskodik rólad. Mindenekelőtt az Úrra kell támaszkodnod, nem pedig emberekre.
b. Ne légy rágalmazó. Ne rágalmazz hamisan másokat. Ne légy pletykálkodó. Kedves tanításnak kell nyelveden lennie.
c. Ne add magad borivásra. Ne légy részeges. Csak Istentől függj.
d. Jó dolgokat taníts. Tanítsd a fiatalokat a helyes dolgokra. Tanítsd meg őket Isten útjaira. Negatív dolgoknak nem szabad elhagynia a szádat - csak életet, reménységet és pozitív dolgokat szólj. Viselkedéseddel többet tanítasz, mint a szavaiddal; légy jó magaviseletű.
e. Tanítsd a fiatalasszonyokat. A görög szó itt tanítást, fegyelmezést, ill. helyreigazítást jelent.
3. Hét parancsolat a fiatalasszonyoknak:
Hogy megokosítsák az ifjú asszonyokat, hogy férjüket és magzataikat szeressék, 5 Legyenek mértékletesek, tiszták, háziasak, jók, férjüknek engedelmesek, hogy az Isten beszéde ne káromoltassék. Titus 2:4-5
Tanítsd a fiatalasszonyokat:
a. Hogy szeressék a férjüket. Szeresd és légy szeretetteljes férjed iránt.
Legyen ő mindenben az első.
b. Hogy szeressék gyermekeiket. Szeresd gyermekeidet anyai szeretettel. Légy kedves, türelmes, odaadó és gondoskodó. Kegyelemmel szolgálj nekik. Soha ne légy leuraló illetve manipuláló. Légy segítségükre, ha szükségük van rád. Bármit is teszel értük - úgy tedd, mintha az Úrnak tennéd. Ha azzal kísértetsz meg, hogy úgy érzed, semmibe vesznek, ne engedd, hogy az ördög hazudjon neked. Tudd, hogy a szeretetet, amelyet tanúsítasz nem hagyja Isten az Atya figyelmen kívül, és meg fog jutalmazni.
c. Hogy legyenek mértékletesek. Gondolkodj józanul; légy megfontolt; mértékletes; önuralommal rendelkező; higgadt. Ne légy pletykálkodó. Ne mondj el személyes családi dolgokat minden barátodnak, különösen olyanokat, amelyek a férjeddel való intim kapcsolatodat illetik. Ne engedd, hogy az érzelmeid vagy a hormonjaid vezessenek és lehúzzanak. Vess el minden üres képzelgést - Krisztus értelmével rendelkezel!
d. Tiszták. Légy szűzies; ártatlan; szerény, tökéletes, szemérmes, szeplőtlen. Maradj tiszta a házasság után is, úgy ahogy azt elvárták tőled annak előtte. Légy teljesen hűséges a férjedhez szívedben, elmédben és cselekedeteidben. Ne feledd, a gyermekeid figyelik a példádat.
e. Háziasak. Ez azt jelenti, hogy nem csupán háziasszony vagy, hanem te vagy otthonodnak és családodnak őrzője, őre - nem a saját erődben, hanem imádság által az Úrra támaszkodva és az Ő Igéjének engedelmeskedve. Az asszonyoknak hatalmas befolyásuk van a családra. Te döntöd el, hogy befolyásod pozitív vagy negatív lesz. Isten felruházott azzal a képességgel, hogy otthonodat férjed és gyermekeid számára a békesség szigetévé tedd, nem pedig egy állandó viharközponttá!  
f. Jók. Tegyél jót.
g. Hogy engedelmeskedjenek férjüknek. Istennek az Atyának való tiszteletből engedelmeskedj a férjednek (Isten nem azt kéri az asszonyoktól, hogy minden férfinak engedelmeskedjenek. Isten azt várja el tőlünk, hogy tiszteletet tanúsítsunk egymás iránt, mind férfiak, mind asszonyok iránt, de engedelmeskedni csak a férjednek kell.) Isten Igéjének a világ általi megítélése a mi, az Ő Igéjének való engedelmességünktől függ; akkor is engedelmeskednünk kell az Igének, ha természeti emberünk a másik irányba akar menni. Bölcs asszony az, aki tudja miként kell viselkednie otthon Isten Igéje szerint. Az asszonyok rendelkeznek azzal az isten-adta képességgel, hogy csapatjátékosok legyenek. Minden csapatban van egy vezető, és minden vezetőnek van egy csapata. A család esetében a férj a fej vagy vezető, a felesége pedig a jobbkeze. Isten azt a parancsolatot adja a férjeknek, hogy szeressék feleségüket, tisztelettel bánjanak vele, a feleségeknek pedig azt az instrukciót adja, hogy működjenek együtt a férjükkel, és vele is tisztelettel bánjanak. Ha egy férjnek és egy feleségnek Isten szerinti, tiszteletteljes, kiegyensúlyozott kapcsolata van, az egész család jólétben él.