2017. május 9., kedd

Michael L. Brown - Menj, és többé ne kövess el bűnt - Szentségre hívás 22.

Emlékszel a Példabeszédek 23-ra, amely az alkohol romboló hatására figyelmeztet? "Ne nézd a bort, mily veres színt játszik, mint mutatja a pohárban az ő csillogását; könnyen alá csuszamlik. Végre, mint a kígyó, megmar, és mint a mérges kígyó, megcsíp. (Péld 23:31;32) Még egyszer, a bűn végeredménye pont az ellenkezője annak, amit ígér, csak ezúttal ez nem a szex, hanem az alkohol. Az ivás gyönyörűséget ígér de végül halált hoz. Feldobottságot garantál, de a poklot hozza el. Elmulaszt figyelmeztetni a bűn utóhatásairól.

Ma, Amerika nagyvárosainak utcáin alkoholisták és drogosok fekszenek saját ürülékükben, az arcuk véres, ahogy az aszfaltra zuhantak, az életük romokban, de öt évvel ezelőtt sikeres orvosok voltak vagy előkelő ügyvédek vagy boldog házasságban élő atléták. Mi történt? Nos, komoly nyomás alatt voltak, vagy valami tragédia miatt, vagy először egy barátjuk kínálta meg őket, aztán az az adag whisky vagy szippantás kokain napi szokássá vált, aztán uralkodni kezdett felettük, míg végül elvesztették az állásukat, a családjukat, az otthonukat és az utcán élnek. Ha láthatták volna az 'aharit'-juk képét kibontakozni. Semmi nem tudta volna őket ivásra vagy drogozásra rávenni. Semmi!

De a Sátán okos. Láttál már szesz reklámot, amint egy pár ül egy asztalnál valami egzotikus helyen, a háttérben a hold fénylik, és a pezsgő fénygyöngyei a szemükben tükröződve táncolnak miközben vággyal teljes ragaszkodással néznek egymásra? Micsoda kép, micsoda pár, micsoda üzenet! Igen, ha megiszod azt a pezsgőt, te is része lehetsz a képnek. A tökéletes randin találhatod magad akkor is, ha 50 kiló felesleg van rajtad és hiányzik a két első fogad. Azon a csodálatos szigeten lehetsz majd, pincérek és szolgák elégítik ki hóbortos kívánságaidat, akkor is ha egy fillér nincs a zsebedben. Igen, egy üveg pezsgő mindezt megteszi érted!

Milyen ostoba hazugság. Mégis milliók elhiszik, akár tudatosan akár tudat alatt. Az a bor viszi majd a partit. A meccs után kötelező a sör. A Jack Daniels feldobja majd az életed. Májzsugor? Halálos autóbaleset? Az alkohol végső következményei? Ne gondolj semmi ilyesmire. Ez a parti ideje!

Mikor fiatal fiú voltam, apám, aki ügyvéd volt, elmondta nekem, hogy tiltva volt a tv-reklámokban azt mutatni, amint valaki bort vagy sört iszik. Ezért csak azt láthattuk a jelenetekben, amint teletöltenek egy jéghideg korsót aranyló sörrel, a tetején túlcsorduló fehér habbal - pont ahogy a Példabeszédek leírja: "Ne nézd a bort, mily veres színt játszik, mint mutatja a pohárban az ő csillogását". Miután évekig néztük ezeket a reklámokat, a legjobb barátommal elhatároztuk, hogy kipróbálunk egy sört. Egyik este, mikor a szüleink nem voltak otthon, kint játszottunk, amíg izzadtak és szomjasak nem lettünk. Úgy emlékszem, a szüleim tandem biciklijén köröztünk, noha a föld még havas volt. Aztán kihoztunk néhány sós perecet és egy doboz sört, amit apám a vendégek számára tartott a hűtőben.

Eljött a nagy pillanat. Kitöltöttük a sört a poharainkba. Pont olyan volt, mint a reklámban, ettünk egy-két perecet, és belekortyoltunk a pohárba - rögtön köptük is ki. Fujj! Egyáltalán nem ezt vártuk. Micsoda durva, kellemetlen íz! De nem telt el sok idő és elhatároztuk, hogy újra kipróbáljuk. Hiszen olyan vonzó volt a TV-ben.

Ugyanígy van a cigaretta reklámokkal. Emlékszel a Marlboro Country reklámokra? Egy jóképű, erős cowboy, fenséges lován ülve, széles zöld mezők végtelen panorámájával a háttérben. Igen, ez Marlboro Country. Te is élhetnél ott. Csak szívd be a mérget a tüdődbe, engedd ki a fehér füstöt összeszorított ajkaidon, és olyan leszel mint Marlboro Man, a világ tetején ülve, a végtelen vadon a játszótered, a felhőtlen ég a nyitott tető az otthonod felett. Lélegezz mélyet és élvezd a jó levegőt. Marlboro Country-n élsz már akkor is, ha a szakadt kocsidban ülsz, egy egyszobás, élősködőkkel teli, fullasztó lakásban laksz Bronx-ban, és akkor is ha köhögsz, krákogsz és fulladsz. Ó, ez Marlboro Country!

De talán jobban meg kellene nézned! Az igazi Marlboro Country a tüdőrák osztály a helyi kórházban, ahol egy kislány figyeli az apukája utolsó lélegzéseit de még most is dohányzik a lyukon át, amit a gégéjén vágtak. És mi lett a Marlboro Man megformálójával? Ő is tüdőrákban halt meg, sorszerűen megmutatva a dohányzás 'aharit'-ját. Remélem érted.

Fordította: Korányi Tamás