2017. május 12., péntek

Joyce Meyer - Találd meg a valódi önmagad és töltsd be elhívásodat 23.

A gyötrő kételyek

"És Dávid igen nagy szorultságba juta, mert a nép arról beszélt, hogy megkövezi őt, mivel az egész nép lelke elkeseredett fiaik és leányaik miatt. Dávid azonban megerősíté magát az Úrban, az ő Istenében." I. Sámuel 30:6.

Ha mi sem hiszünk magunkban, akkor ki fog? Isten hisz bennünk, és ez nagyon jó; máskülönben egy tapodtat sem haladnánk előre. Hiába várnánk arra, hogy egyszer csak valaki bekopog hozzánk, és arra biztat, hogy ugyan legyünk már azok, akik lehetnénk. Lehet, hogy kaphatunk valakitől ilyen támogatást, de nem valószínű.

Amikor Dávid és az emberei egy eléggé reménytelen élethelyzetben találták magukat, amiért az emberek Dávidot okolták, ő felbátorodott és megerősítette magát az Úrban. Később aztán a helyzet teljesen megváltozott (Sámuel 30:1-20).

Korábban, amikor Dávid még kisfiú volt, mindenki lebeszélte, hogy kiálljon Góliáttal szemben. Azt mondták, még túl fiatal és tapasztalatlan, nincs megfelelő fegyverzete, az óriás túlságosan nagy és erős, és így tovább. Dávid azonban bízott Istenben.

Tulajdonképpen minden igaz volt, amit az emberek állítottak. Dávid fiatal és tapasztalatlan volt, híján mindenféle fegyvernek. Góliát sokkal nagyobb és erősebb volt nála. De Dávid ismerte Istent, és bízott Benne. Hitt abban, hogy az ő gyengeségében Isten erős lesz majd, és győzelemre vezeti. Az Úr nevében kilépett, bizalommal teli szívvel, óriásölő lett, akit később királlyá koronáztak. (I Sámuel 17)

Dávid körül nem volt senki, aki hitt volna benne, így ő hitt saját magában. Hitt Isten képességében, ami benne volt.

Az Úr egyszer azt mondta nekem, ha nem bízom saját magamban, Benne sem bízom igazán. Így szólt: „Én benned vagyok, de csak azt tudom rajtad keresztül megcselekedni, amit elhiszel”.

A kételyek nagyon tudják gyötörni az embert. Tudom, hiszen sokáig benne éltem, és a bizalom mellé teszem le a voksomat.

Lehet, hogy most azt gondolod „Joyce, bárcsak én is tudnék bízni”.

A bizalom egy olyan dolog, amiről mi döntünk. Tanulunk Istenről – a szeretetéről, Igéjéről, útjáról – aztán végül nekünk kell döntenünk, hogy hiszünk-e benne vagy sem. Ha hiszünk benne, megvan a bizalom. Ha nem, mindenben kételkedni fogunk.

A kételkedés eredményeként kétszívűek leszünk, ahogy a Jakab 1:8-ban olvashatjuk, hogy a kétszívű, a minden útjában állhatatlan ember. Addig nem tud továbblépni, amíg el nem dönti, hogy bízik Istenben és saját magában.

Ne add magad olcsón

"Hála pedig az Istennek, aki mindenkor diadalra vezet minket a Krisztusban." II Korinthus 2:14.

Arra buzdítalak, hogy lépj ki hitben és ne kételkedj tovább önmagadban. Ahogy a mondás tartja: „Ne add magad olcsón”. Sokkal több van benned, mint gondolnád. Sokkal többre vagy képes, mint amit valaha is tettél. Isten segíteni fog, ha hiszel Benne, és nem kételkedsz tovább önmagadban.

Te is követsz el hibákat, mint mindenki más – de Isten megengedi, hogy tanulj belőlük, és valami jóra fordítja őket, ha nem hagyod legyőzni magadat általuk. Ha kétely kezd gyötörni, kezdd el kimondani Isten Igéjét, és megnyered a csatát.

Fordította: Berényi Irén