2017. május 30., kedd

Michael L. Brown - Menj, és többé ne kövess el bűnt - Szentségre hívás 25.

És így Jézus egyedül maradt a rémült asszonnyal, aki percekkel azelőtt még a halál szélén állt. Felegyenesedve Jézus megkérdezte őt: "Mikor pedig Jézus felegyenesedék és senkit sem láta az asszonyon kívül, monda néki: Asszony, hol vannak azok a te vádlóid? Senki sem kárhoztatott-é téged? Az pedig monda: Senki, Uram! Jézus pedig monda néki: Én sem kárhoztatlak: eredj el és többé ne vétkezzél!" (Ján. 8:10-11)
Micsoda különleges szavak!
Itt egy bűnös, aki Isten ellen vétkezett, mégsem kárhoztatja őt. Az asszony súlyosan megszegte a házastársi szövetséget, elkövetve valamit, amit az Úr gyűlöl, mégis, azonnali bűnbocsánatot nyert. Micsoda példája a "dicsekedik az irgalmasság az ítélet ellen" beteljesedésének (Jakab 2:13).
De a történet nem ér véget itt. Jézus egy komoly felszólítással küldte el az asszonyt: "eredj el és többé ne vétkezzél!" Más szavakkal: "Hagyd magad mögött a házasságtörő útjaidat és élj tisztán a hátralevő életedben. Megbocsájtom az engedetlenségedet de mostantól engedelmesnek kell lenned. A bűn idejének vége. "Igen, Isten irgalma egy megbízással jön hozzánk. Az Ő együttérzése egy szigorú paranccsal jár együtt. John Wesley szavaival: "Ez a felmentés megtérésre vezessen téged."
És mi történt volna, ha a következő reggelen ugyanezt az asszonyt újra Jézushoz hozzák a vallásos vezetők, mert újra házasságtörésen kapják? A János evangélium 5. fejezete ad útmutatást ehhez. Ott van az az ismerős történet, amely a 38 éve béna ember meggyógyításáról szól. Minden nap kihozták a Bethesda tavához, várva, hogy  az angyal megmozgassa a vizet. Mindig ha ez a szent és természetfölötti pillanat eljött, az első beteg ember, aki a tóba lépett, meggyógyult. Ennek a béna embernek szerencsétlenségére senki nem volt, aki segített volna neki, mikor a víz felzavarodott, és amíg próbált odajutni, valaki mindig megelőzte (János 5:7).
Ennek a szegény sántának kevés reménye volt, hogy valaha is meggyógyul, amíg Isten Fia meg nem jelent a színen. Meglátogatva ezt a tavat egy szombaton, Jézus ezekkel a szavakkal sokkolta ezt az embert: "Kelj fel, vedd a te nyoszolyádat és járj!" Az eredmény azonnali és teljes volt: "És azonnal meggyógyula az ember, és felvevé nyoszolyáját, és jár vala." (János 5:9) Később Jézus a templomban találva az embert újabb sokkoló szavakat mondott neki: "Ímé meggyógyultál; többé ne vétkezzél, hogy rosszabbul ne legyen dolgod!" (János 5:14) Vagy másik fordítás szerint: "Hagyd abba a bűnözést vagy valami rosszabb fog veled történni."
Többé ne vétkezzél, hagyd abba a bűnözést? Mire gondolt itt Jézus? Hogyan lehetséges egy emberi lénynek abbahagyni a bűnt? Hogyan mondhatja az Úr nekünk, hogy többé ne vétkezzünk? A házasságtörő asszony esetében világos, hogy az Úr azt mondta neki, hagyjon fel a házasságtöréssel egyszer és mindenkorra. A meggyógyított béna ember esetében lehetséges, hogy volt egy bizonyos bűn ami erre az állapotra juttatta és Jézus csak azt mondta neki, hagyjon fel azzal a bizonyos bűnnel, ha egészséges akar maradni. De ezek a szavak: többé ne vétkezz, kicsit erősek. Mire utal ez így?
Nézzük meg a házasságtörő asszonyt. Tetszett volna az Úrnak, ha megtér a házasságtörésből és felcseréli azt egy másik komoly bűnnel? Mi lett volna ha felhagy a szexuális bűnnel de elmegy és megöli az egyik embert azok közül akik iderángatták. Gondolod, hogy ez elfogadható az Úr parancsának betöltéseként: Többé ne vétkezzél? Charles Spurgeon szerint: "Jézus nem fog az Ő népével járni, csak ha elhagynak minden ismert bűnt." De hogyan lehetséges ez? Hogyan tudnak emberi lények, akár újjászületett, Szellemmel betöltekezett emberi lények, elhagyni minden bűnt?
Mielőtt megpróbálunk válaszolni a kérdésre, nézzük meg mit mond az Ige erről. Ha olyan vagy mint én, teljes szívedből tetszeni akarsz az Úrnak és nem keresel kifogásokat a bűn számára. Szereted Jézust, gyűlölöd az ördögöt és azt akarod, hogy az életed világosság legyen. Két dolgot akarsz igazán tudni: Milyen magasak Isten elvárásai (más szavakkal, mi az amit megkövetel tőlem) és hogyan tudom betölteni ezeket az elvárásokat?

Fordította: Korányi Tamás