2012. április 7., szombat

A Hit Gyülekezete nyilatkozata: Vérvád a Parlamentben

Kedden a Jobbik ismét bebizonyította, hogy a fasizmus és a nácizmus velünk élő valóság 2012 Magyarországán. Baráth Zsolt, a szélsőséges párt képviselője, napirend utáni felszólalásában Tiszaeszlár 130 éve címmel olyan történelmi megemlékezést tartott képviselőtársainak, melyre utoljára a Vészkorszak éveiben kerülhetett sor a magyar Országgyűlésben. A súlyosan alkotmánysértő és demagóg beszéd azt a középkori sötétségben fogant primitív babonaságot idézte meg, amely szerint százharminc évvel ezelőtt egy keresztény szolgálólányt rituálisan meggyilkolt egy kistelepülés zsidó közössége.

Tűrhetetlen, hogy napjainkban ismét aljas politikai szándékok eszközévé válhat egy nyilvánvaló antiszemita uszítás, melynek tételeiről már sokszorosan bebizonyosodott, hogy szöges ellentétei a történelmi tényeknek. A Jobbik elvakult bűnbakképzését azonban ez nem befolyásolja, mert az őt körülvevő – és a friss közvélemény-kutatásokban is tetten érhető – érdektelenségből csak társadalmi békétlenség és viszály szításával tud kiutat találni. Politikai antiszemitizmusának akadálytalan megnyilvánulása viszont már a kormányzó pártok és a hazai baloldal felelőssége is.

Megdöbbentő, hogy míg a Jobbik szellemi és politikai elődeinek több mint száz évvel ezelőtti – a tiszaeszlári vérvád nyomán elindult koncepciós eljárással foglalkozó – parlamenti felszólalásait zajos elutasítás kísérte, majd gyors elhatárolódások követték az ülésteremben, Baráth Zsolt gyakorlatilag akadálymentes közegen nyomta át a gyűlölet üzenetét. Érthetetlen, vagy éppenséggel nagyon is érthető, hogy a levezető elnök, a jobbikos Balczó Zoltán miért nem vonta meg a szót a párttársától. De hogyan hallgathattak ilyen helyzetben a jelenlévő képviselő hölgyek és urak? Csak Fónagy János államtitkár úr emlékszik, hogy ezeket a szavakat a magyar történelemben mindannyiszor a zsidóság diszkriminációja és nem egy esetben fizikai megsemmisítése követte?

Nyomatékosan kérjük az Országgyűlés elnökét, Lezsák Sándort, hogy az ebben a parlamenti ciklusban sajnálatos módon nem példátlan eset, ne maradhasson következmények nélkül, és a rendelkezésére álló eszközökkel állítsa helyre a T. Ház alkotmányos működését!
Nyomatékosan kérjük Magyarország kormányát, hogy tegyen lépéseket a hazai szélsőjobboldal parlamenti képviseletét ellátó Jobbik gyűlöletprogramjának megakadályozására, és tartsa be azon nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeinket, amelyek a fasizmus eszméinek terjedését hivatottak visszaszorítani a csatlakozó nemzetállamokban!
Nyomatékosan kérjük a nagyobbik kormányzó párt frakcióvezetőjét, Lázár Jánost, hogy tartsa be az egyházügyi törvény vitájában, Novák Előd jobbikos képviselő antiszemita kirohanására reagáló vállalását, amelyben a Házszabály módosításával az antiszemita és rasszista gyűlöletbeszéd kiszorítását ígérte a parlament falai közül!

Budapest, 2012. április 5.
 

Németh Sándor
A Hit Gyülekezete vezető lelkésze