2012. április 17., kedd

Hack Márta - Megérint a hozzáférhetetlen 4.


A szent kenőolaj

A Szent Sátor, annak egész berendezése és a papok is valamennyien egy egyedi összetételű, speciális illatú olajjal voltak megkenve. Ez a fűszeres, illatos növényekkel kevert olívaolaj Isten számára volt elkülönítve: „Szent kenet olaja legyen ez nékem” (2Móz 30:31). Mindaz, amit ezzel a kenőccsel kentek be, szintén elkülönített lett (2Móz 30:30; 40:9). A szent kenőolajat Eleázár, Áron fia őrizte. A két rész (kb. 8 kg) mirha, egy-egy rész illatos fahéj, kalmus (illatos nád) és kásia (kínai fahéj) keverékéhez jött mintegy hat liter olaj. Nyilvánvalóan hatalmas értéket is képviselt. A János 12:3–5 szerint Mária egy litra (kb. 327 g) nárdussal kevert olaja háromszáz dénárt, egy szőlőtermesztő munkás egy évi jövedelmét érte. Ha ezt vesszük alapul, a hat liter olaj húsz évi jövedelem árát éri, nem számítva, hogy a fűszerek mennyisége többszöröse a nárdusolajénak.

A papi kenőcs receptje védett volt: nem szabadott más célra ugyanilyet készíteni. Szövetségen kívüli ember testét tilos volt bekenni vele. Mindent és mindenkit, aki és ami Istenhez tartozó vagy istentiszteletre méltó eszköz volt, ezzel kentek be. (Az Antikrisztus ezzel mind szembehelyezkedik majd: 2Thessz 2:4.) Ettől lett más, ez nem volt meg mindenkinek. A szentnek ugyanis nem a tisztátalan az első számú ellentéte, hanem a közönséges, a profán.
A szent kenet olyan, Istenhez tartozó dolog, amelyet sem utánozni, sem szövetségétől idegen emberre tékozolni nem volt szabad. Az Újszövetség nyelvén: „Ne adjátok azt, ami szent, az ebeknek.” (Mt 7:6) A kenet az Úr Szelleme: „Az Úrnak Szelleme van énrajtam, mivelhogy fölkent engem…”(Lk 4:18)
Azt, hogy Jézus Isten Szentje, mert felkente Őt az Atya, először nem a tanítványok vették észre, hanem a tisztátalan szellemvilág pánikba esett képviselői észlelték (Mk 1:24 és 5:7). „Megjött a Felkent, Isten Szentje!” Ezentúl nem a démonok fogják gyötörni az embereket, hanem a fölkent emberek a démonokat. Ha valaki a szent kenet funkciójára gondol, talán meg is döbben: „Nincs még egy ilyen fontos érték az életemben! Ettől vagyok más, ez nincs mindenkinek, ettől vagyok nem közönséges! Ez a legnagyobb kincs!”