2015. november 24., kedd

Josh McDowell - Az asztrológiáról 3.

KORLÁTOZOTT ÉRVÉNYESSÉGI TERÜLET

Az asztrológia súlyos problémá­ja ez a korlátozott érvényességi te­rület. Az asztrológia az Egyenlítőhöz közel eső területen született meg, és nem számolt azokkal, akik olyan szélességi körön élnek, ahol az állatövi jegyek nem ugyanazzal a gyakorisággal tűnnek fel az égen.

Michel Gauquelin rámutat: „Az asztrológia, mely az Egyenlítőhöz viszonylag közeli területről indult el, nem vette figyelembe azt a lehe­tőséget, hogy magasabb szélességi körökön akár több héten keresztül sem jelenik meg egyeten bolygó sem a láthatáron. (Michel Gauquelin. The Cosmic Clocks, Chicago, 1L: Henry Regenery Co., 1967.78 o.).Ez azt jelentené, hogy a maga­sabb szélességi körökön - Alaszká­ban, Norvégiában, Finnországban, Grönlandon - élő emberek életére a bolygók nincsenek hatással, mert szinte lehetetlen kiszámítani, mely csillagjegy jelenik meg a horizon­ton, ha az Északi Sarkkör fölötti vi­déken vagyunk. Így hát az asztroló­gia egyik alappillére hullik szét, vagy ahogy Van Buskirk megmu­tatja: „Az asztrológia tudományos szempontból nem áll meg azon sa­ját alapfeltételezésén, hogy a mik­rokozmosz a makrokozmosz hatá­sát tükrözné vissza, hiszen a mikrokozmosz egyik elemére (az ember­re) a 66. szélességi kör felett már nincs hatással a kozmosz.” (Micha- el Van Buskiric, idézett mű 9. o.).


TUDOMÁNYOS BIZONYÍTÉK NÉLKÜL

Talán a leginkább romboló erejű kritika, amit csak az asztrológia jós­lásai ellen felhozhatunk, az a tény, hogy tudományos értéke zéró. Paul Couderc, a párizsi Obszervatórium csillagásza 2817 zenész horoszkóp­jának tanulmányozása után az aláb­bi következtetésekre jutott: „A Nap helyzetének a zene szempontjából abszolút nincs jelentősége. A meg­vizsgált zenészek az év teljes hosszában, véletlenszerű eloszlás­ban születtek. Egyetlen állatövi jegy, vagy annak részlete sem ked­vezett nekik, és nem is hátráltatta őket. Következtetésünk: a tudo­mányos asztrológia értéke éppúgy a nullával egyenlő, mint a kommersz asztrológiáé. Ez lehet sajnálatos, de tény!” (Paul Couderc, L‘Astrolo­gie, „Que Sais-je?” 508; 3. kiadás; Páris: Presses Universitaires de France, 1961,86-89. o., idézet John Warwick Montgomery)

HELYTELEN IDŐSZÁMÍTÁS

Az asztrológia másik nagy problémája az a tény. hogy a horoszkó­pokat a születési időpontjából szerkesztik, nem pedig a foganásból. De még ha így is lenne, a probléma az, hogy a fogamzás pontos időpontját meghatározni szinte le­hetetlen. Akárhogy is, ha a bolygók­nak valóban van befolyásuk egy személy sorsára, annak sokkal in­kább a fogantatás, mintsem a szüle­tés pillanatában kéne kezdődnie.

Forrás: Új Exodus Magazin