2015. november 27., péntek

Derek Prince - Ha nem törődsz a bibliai próféciákkal, elveszel 6.

3. Egyiptomból való kihívás. Máté 2:13-15. Mikor pedig azok visszatérnek vala, íme megjelent az Úrnak angyala Józsefnek álomban, és mondta: Kelj fel, vedd a gyermeket és annak anyját, és fuss Egyiptomba, és maradj ott, amíg én mondom néked; mert Heródes halálra fogja keresni a gyermeket.
14 Õ pedig fölkelvén, vette a gyermeket és annak anyját éjjel, és Egyiptomba távozott.
15 És ott volt egész a Heródes haláláig, hogy beteljesedjen, amit az Úr mondott a próféta által, aki így szólt: Egyiptomból hívtam ki az én fiamat.


Ezt a próféciát a Hóseás 11:1-ben találjuk. Ha nem lenne Máté, nem tudom látnám-e, hogy ez a prófécia beteljesedett Jézusban. De Máté ezt nagyon szó szerint veszi. Jézus szó szerint lement Egyiptomba és Isten szó szerint Egyiptomból hívta ki őt. Ezt egyébként el lehetne szellemiesíteni, mert Egyiptom sok helyen a világot jelenti. De nem! Máté nem Egyiptom szellemi magyarázatát adja, hanem a szó szerinti magyarázatát. Egyiptom nagyon szó szerinti országából Isten kihívta a fiát.

4. A Messiás példázatokkal tanít. Máté 13:34-35. Mind ezeket példázatokban mondta Jézus a sokaságnak, és példázat nélkül semmit sem szólt nékik,
35 Hogy beteljék amit a próféta szólott, mondván: Megnyitom az én számat példázatokra; és kitárom, amik e világ alapítása óta rejtve valának.

Ez a 78. Zsoltár 1-2-ben található. Ezeket a verseket is nagyon könnyű lenne elszellemesíteni. De Máté nem teszi, ő szó szerint veszi. Szó szerint tanított, szó szerint példázatokban. Mát itt is, mint több esetben, úgy fogalmaz, hogy „beteljesedjen”. Egyszer nézd meg konkordanciákban, hogy hány helyen ír Jézussal kapcsolatban a Biblia úgy, hogy „beteljesedjen”. Ugyanarra a következtetésre fogsz jutni, mint én, hogy a bibliai prófécia megvalósulása volt az irányító erő Jézus élete során.

5. Betegek gyógyítása. Máté 11:2-6. János pedig, mikor meghallotta a fogságban a Messiás cselekedeteit, elküldvén kettõt az õ tanítványai közül,
3 Mondta néki: Te vagy-é az, a ki eljövendõ, vagy mást várjunk?
4 És felelvén Jézus, monda nékik: Menjetek el és jelentsétek Jánosnak, a miket hallotok és láttok:
5 A vakok látnak, és a sánták járnak; a leprások megtisztulnak és a siketek hallanak; a halottak föltámadnak, és a szegényeknek evangélium hirdettetik.

Keresztelő János, aki ekkor már börtönben volt, elkezdett kételkedni, hogy valóban Jézus-e a Messiás, mert nem azt tette, amit a zsidók vártak a Messiástól, hogy megalapítja a Királyságot. Így János megkérdeztette Jézustól, hogy tényleg ő-e a Messiás. Azt mondja Jézus, hogy az én betegek felé való szolgálatomban beteljesítem azt, amit megjövendöltek a Messiásról. Ha az ÓSZ-ben a gyógyulásról szóló próféciákat keresed, nagyon könnyű lenne elszellemesíteni őket. 

És. 29:18-19. És meghallják ama napon a siketek az írás beszédeit, és a homályból és sötétbõl a vakoknak szemei látni fognak.
19 És nagy örömük lesz a szenvedõknek az Úrban, és a szegény emberek vígadnak Izráel Szentjében.

Elolvashatod ezt, és azt mondhatod, ez egy gyönyörű kép. De Jézus épp az ellenkezőjét mondta, pontosan ez történik! A siketek hallanak, a vakok látnak, a szegényeknek és elnyomottaknak hirdetik az evangéliumot (jó hírt). Ez megint szó szerint beteljesedett. 

És. 35:1-6. Örvend a puszta és a kietlen hely, örül a pusztaság és virul mint õszike.
2 Virulva virul és örvend ujjongva, a Libánon dicsõsége adatott néki, Karmel és Sáron ékessége; meglátják õk az Úrnak dicsõségét, Istenünk ékességét.
3 Erõsítsétek a lankadt kezeket, és szilárdítsátok a tántorgó térdeket.
4 Mondjátok a remegõ szívûeknek: legyetek erõsek, ne féljetek! Ímé, Istenetek bosszúra jõ, az Isten, a ki megfizet, Õ jõ, és megszabadít titeket!
5 Akkor a vakok szemei megnyílnak, és a süketek fülei megnyittatnak,
6 Akkor ugrándoz, mint szarvas a sánta, és ujjong a néma nyelve, mert a pusztában víz fakad, és patakok a kietlenben.

Ez olyan szép Ige, de egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy Jézus szolgálatára vonatkozik. 4. vers vége: a szabadulás és az üdvösség ugyanaz. És mi az üdvösség következménye? 5-6. vers. Lehetne azt mondani, hogy ez mind szellemi. De Jézus azt mondta, ellenkezőleg, pontosan úgy történik, ahogy meg van írva, a szolgálatomban ez a bizonyíték, hogy én vagyok a megígért Üdvözítő. 

És. 61:1. Az Úr Isten Szelleme van én rajtam azért, mert fölkent engem az Úr, hogy a szegényeknek örömöt mondjak; elküldött, hogy bekössem a megtört szívûeket, hogy hirdessek a foglyoknak szabadulást, és a megkötözötteknek megoldást;

Tehát Jézus azt mondta, én prédikálom az evangéliumot a szegényeknek, ez a beteljesedése. Mindezeket a gyógyulásra vonatkozó Igéket könnyű lenne elszellemesíteni, de a valóságban Jézus egyiket sem szellemesítette el. Mindegyik szó szerint beteljesedett a szolgálatában.