2015. november 13., péntek

John F. Walvoord - Jelenések könyvének áttekintése 15.

3:14. A laodíceai gyülekezet angyalának írd meg: ezt mondja az Ámen, a hű és igaz tanú, Isten teremtésének kezdete.

Laodicea városa a Kolosséba vezető úton feküdt, délkeleti irányban nagyjából 60 km-re Filadelfiától. A levél keletkezése előtt úgy 35 évvel egy földrengés elpusztí­totta Laodiceát, de rendelkezett a szükséges gazdagsággal és képességgel az újjáépí­téshez. Fő tevékenysége a gyapjúipar volt. Nincs feljegyzés arról, hogy Pál bármikor is meglátogatta volna ezt a várost, de törődött vele (Kol 2:1-2; 4:16).

Amikor a Messiás megszólítja a gyülekezetet, így mutatkozik be: "Ámen, a hű és igaz tanú, Isten teremtésének kezdete". Az „ámen” szó jelentése: „úgy legyen”, ami Istennek az emberi események mögötti szuverenitására mutat (pl. 2Kor 1:20; Jel 1:6). Amikor Krisztus azt mondja magáról, hogy „hűséges és igaz tanú”, akkor megismét­li, amit korábban mondott (1:5; 3:7). Mint „Isten teremtésének kezdete” a Messiás már a teremtés előtt létezett, és szuverén ura annak (Kol 1:15, 18; Jel 21:6). Ez az önmagáról adott leírás előkészíti azt, ahogy Krisztus szigorúan megfeddi a laodiceai gyülekezetet.

3:15-16. Tudok cselekedeteidről, hogy nem vagy sem hideg, sem forró. Bárcsak hideg volnál, vagy forró! Így mivel langyos vagy, és sem forró, sem pedig hideg: kiköplek a számból.

Az Úrnak nem voltak dicsérő szavai a laodiceai gyülekezet számára. Olyan kép tárul fel róluk, ami teljesen utálatos Krisztusnak, mert langyosak voltak. Ez az üzenet szólt a gyülekezetnek és a hírnöknek vagy pásztornak is, akiről egyesek azt tartják, hogy Arkhipposz volt (Kol 4:17). Mindazonáltal nem valószínű, hogy ha korábban Arkhipposz volt a gyülekezet pásztora, még mindig élt. Amikor Krisztus azt mondta a gyülekezetre, hogy „langyos”, folyamatos állapotra utalt. Az ókori vi­lágban a vallási áldozatok vagy ünnepek alkalmával az emberek szokás szerint vagy forró vagy hideg italt ittak, de sohasem langyosat. Ez a feddés különösen sokatmon­dó volt a gyülekezetnek, mert a város a néhány km-re északra fekvő Hierápoliszból kapott vezetéken keresztül vizet. Mire a víz Laodiceába ért, langyossá vált!

3:17. Mivel ezt mondod: Gazdag vagyok, meggazdagodtam, és nincs szükségem semmire; de nem tudod, hogy te vagy a nyomorult, a szánalmas és a szegény, a vak és a mezítelen.

Szellemi langyosságuk bizonyítéka az volt, hogy megelégedtek anyagi gazdag­ságukkal, és figyelmen kívül hagyták szellemi szegénységüket. A Messiás erős szavakat használt rájuk: nyomorult, szánalmas, szegény, vak és mezítelen. Mivel a környék legfőbb terméke a gyapjú volt, Laodiceát messziről ismerték fekete gyapjúból ké­szült fekete ruháiról. Ehelyett a gyülekezetnek tiszta fehér ruhára volt szüksége.

Forrás: Bible Knowledge Commentary: Revelation