2015. november 18., szerda

Josh McDowell - Az asztrológiáról 2.

FÖLD-KÖZPONTÚ NÉZŐPONT

Az asztrológia azon a tételen alapszik, hogy a bolygók a Föld kö­rül keringenek. Ez az ún. „geocent­rikus világkép”, melyet Koperni­kusz megdöntött, mivel kimutatta, hogy a bolygók nem a Föld, hanem a Nap körül keringenek. Tétele „heliocentrikus világkép” néven is­mert. Mivel az asztrológia a megcá­folt geocentrikus világképen alap­szik, megbízhatósága szertefosz­lott. És mivel az alapfeltételezés ha­mis, bármely következtetés - még akkor is, ha mai tudásunk alapján próbálják újramagyarázni - szük­ségszerűen hamis.

HIÁNYZÓ BOLYGÓK

Az asztrológia alapját képezó el­méletek közül az egyik legnagyobb téveszme Naprendszerünk bolygói­nak számával kapcsolatos. A leg­több asztrológiai táblázat abból a feltételezésből indul ki, hogy Nap­rendszerünkben hét bolygó találha­tó (beleértve a Napot és a Holdat). A régebbi időkben az Uránus, Neptu­nus és a Pluto ismeretlenek voltak, mivel szabad szemmel nem látha­tók. Ebből következően az asztroló­gusok arra a hét bolygóra építették rendszerüket, melyek szerintük a Föld körül keringtek. Azóta bebizo­nyosodott, hogy a Naprendszer középponja nem a Föld, hanem a Nap, és hogy további három bolygó is ke­ring itt. Az asztrológia elmélete sze­rint - azaz, hogy a bolygók helyzete meghatározó szerepet játszik az em­beri viselkedésben és események bekövetkeztében - ennek a három, korábban ismeretlen bolygónak szintén kell, hogy hatása legyen az emberi viselkedésre, így hát egy pontos horoszkóp elkészítéséhez fi­gyelembe kéne őket venni. Mivel azonban általában ezt nem teszik meg, az asztrológia elmélete felbo­rul, ugyanis elvileg nem lehetséges megbízható horoszkópot készíteni anélkül, hogy az összes bolygót és állítólagos hatásukat ne vennék fi­gyelembe.

IKREK

Az ikerszülések állandó zavarkeltő források az asztrológusok szá­mára. Ugyanis, mivel pontosan egyazon helyen és időben szület­nek, egyazon sorsuknak is kéne len­ni. Azonban a valóság nem ez, hiszen tapasztalatból tudjuk, hogy két ember, akik ugyanabban az időben születtek, akár teljesen különböző életet is élhetnek. Az egyik lehet na­gyon sikeres, míg a másik eljuthat a bukásig. Az a tény tehát, hogy az ik­rek nem élnek egyforma életet, az elmélet újabb gyenge pontját jelen­ti.

Forrás: Új Exodus Magazin