2015. november 12., csütörtök

Josh McDowell - Az asztrológiáról 1.

„Se szemeidet fel ne emeld az ég­re, hogy meglásd a Napot, a Holdat és a csillagokat, az égnek minden seregét, hogy meg ne tántorodjál, és le ne borulj azok előtt, és ne tisztel­jed azokat, amelyeket az Úr, a te Is­tened minden néppel közölt, az egész ég alatt.'’
(5Móz. 4:19)

„Ki vagyok én?” és, "Milyen lesz a jövőm?" - ez a két kérdés a foglal­koztatja leginkább az embereket. Van aki álmatlanul forgolódik éj­szakánként a jövő miatt való aggo­dalmában, töri a fejét, mi lesz hol­nap? Az asztrológia azt állítja ma­gáról, hogy megvan a válasza ezek­re az alapvető kérdésekre. Ma már az év minden napjára szóló horosz­kópokat kínálnak, melyekben előre megjósolják az emberek jövőjét. „Milyen jegyben született?” - a kér­dés gyakran felhangzik manapság az utcai beszélgetésekben is. Az asztrológia ősi, okkult praktikája XX. századi kultúránkban ismét igen népszerűvé vált.

A HOROSZKÓP

Az asztrológia ősrégi gyakorla­ta feltételezi, hogy a csillagok és bolygók helyzete közvetlen befolyással van emberekre és esemé­nyekre. A feltételezés szerint egy személy életének lefolyása levezet­hető a csillagok és bolygók azon po­zíciójából, melyet az illető személy születésének pillanatában felvetnek. Ezt nevezzük horoszkópnak. Rene Noorbergen elmagyarázza, hogyan készül egy ilyen horoszkóp:

"Minden személy horoszkópjában a születés pillanata a döntő kiindulási pont. A születési hely földrajzi, szélességi és hosszúsági ada­taival együtt ez szolgáltatja a kiin­dulási adathalmazt egy szokásos asztrológiai táblázathoz. Ezek az adatok alapvetőek ugyan, de még nem teljesek, az un tényleges he­lyi időt, tényezőt úgyszintén figye­lembe kell venni. Ezt a „tényleges" időt úgy kapják, hogy hosszúsági fokonként négy percet hozzáadnak, illetve levonnak az un. zónaidőből, aszerint, hogy a szóban forgó szüle­tési hely hány hosszúsági fokkal fekszik keletre, ill. nyugatra az adott időzóna középvonalától. Ha ez megvan, a következő lépés az, hogy ezt a „tényleges” időt átszámolják csillagidőre. Ezt egy un. „efemer”, azaz egy olyan referencia-könyv se­gítségével végzik, amely a bolygók­nak a földhöz viszonyított pozícióját tartalmazza. Utolsó lépésként ezt a csillagidőt kikeresik egy asztroló­giai táblázatból, és így nyerik azt az asztrológiai jegyet, mely a feltételezéseknek megfelelően éppen feltűnt a keleti égbolton a születés pillanatában. Ennek az adatnak a birtoká­ban - melyhez mindössze egy heted­fokú matematikai feladatot kell megoldani - hozzá lehet kezdeni a horoszkóp elkészítéséhez. Ezt úgy csinálják, hogy a horoszkóp belső körének kilenc órás helyzetébe hoz­zák az illető csillagjegyet, onnan az­tán leolvashatók a különböző állatö­vi „házak”, melyek az adott személy életét és sorsát irányítják." (Rene Noorbergen, The Soul Hustlers, Orand Rapids, Ml: Zordervan, 1976,176., 177.0.).

A BIZONYÍTÉKOK

Olvassuk el Michael Van Buskirk magyarázatát arról, hogyan ér­velnek az asztrológusok felételezéseik mellett:

„Az emberek jövője előre meg­mondható - állítják -, mert az aszt­rológia minden dolog egységét hirdeti. Ez nem más, mim hit abban, hogy az Egész (azaz a világminden­ség Összessége) valamilyen módon ugyanaz, mint a Rész (azaz a szemé­lyi összetevő, tehát az ember). A Rész eszerint egy mérhetetlenül ki­sebb visszatükröződése az Egész­nek (makrokozmosz - mikrokozmosz modell). A bolygók pozíció­ja (a makrokozmosz) tehát hatással van és a megfelelő reakciót váltja ki az emberben (mikrokozmosz). Ilyen módon az ember a kozmosz játékszerévé válik, hiszen élete és cselekedetei előre meghatározottak és változhatatlanok.” (Michael Van Buskírt, Astrology, Revival in the Cosmic Garden. Costa Mesa, CA: Caris, 1976.6.O.).

Noorbergen levonja a következ­tetést: „Az asztrológiában hinni annyit jelent, hogy alárendeled magad annak a filozófiának, miszerint vagy „született vesztes”, vagy „szü­letett győztes” vagy. Azok a bizonyos csillagok nem csupán megjó­solják életünk folyását, hanem ők okozzák az események megtörtén­tét is. Tehát egyszerre irányítanak és kényszerítenek is...” (Rene Noor­bergen idézett müve, 178-179. o.).

ELLENBIZONYÍTÉKOK

Az asztrológusok állításai éles kritikát váltottak ki a tudományos világ részéről. 1975. szeptemberében 186 kiváló amerikai tudós 18 Nobel-díjas személlyel közösen emelte fel szavát „az asztrológus sarlatánok” alaptalanul merész kije­lentései ellen, többek között azzal érvelve, hogy semmiféle tudo­mányos alapja nincs annak a felté­telezésnek, hogy a csillagok hatás­sal volnának az emberi életre vagy megmondhatnák a jövőt. A következőkben ismertetünk néhány okot, amiért az asztrológiát, mint tudo­mánytalan és Igeellenes gyakorlatot meg kell tagadnunk.

AZ ILLETÉKESSÉG PROBLÉMÁJA

Az asztrológusok saját rend­szerük áldozatai. Egyszerűen nem rendelkeznek a szükséges mértékű illetékességgel. Ha ugyanis minden dolgot előre meghatároznak az állatövi jegyek, hogyan tudnának épp az asztrológusok kívül kerülni ezen a végzetszerűségen? Hiszen csak ilyen módon tudnák világunkat megfelelő módon megfigyelni. És mi van akkor, ha az asztrológusok maguk arra vannak "eleve elrendel­ve". hogy mindent az asztrológiával magyarázzanak? Semmilyen lehe­tőség nincs arra, hogy a rend­szerüket bebizonyítsák, ha ők ma­guk ugyanennek a rendszernek já­tékszerei. Ezzel szemben nekünk, keresztényeknek megvan a lehető­ségünk, hogy felülvizsgáljuk saját világszemléletünket. Van egy sze­mély, Jézus Krisztus, aki a mi "rend­szerünkön" kívülről jött, és így objektív módon mondja el nekünk, mi­lyen a mi világunk.

EGYMÁSNAK ELLENTMONDÓ RENDSZEREK 

Az illetékesség problémája töké­letesen nyilvánvalóvá válik, mikor rájövünk, hogy sok olyan asztrológiai rendszer van, melyek egymás­nak teljességgel ellentmondanak. Nyugati asztrológusok nem úgy magyarázzák ugyanazt a horoszkó­pot, mint például egy kínai asztroló­gus. De még a nyugati világon belül sincs tökéletes egység az asztroló­gusok közön az interpretáció terüle­tén, hiszen némelyek a 12 állatövi jegy helyett 9-re esküsznek, mások pedig 14, sőt egyesek 24 állatövi jegy mellett kardoskodnak. Az ennyire eltérő rendszerek alkalma­zásának eredményeképpen megtör­ténhet, hogy egy személy két külön­böző asztrológusnál két teljesen el­lentétes horoszkópot kap ugyanarra a napra! És ez nemcsak lehetőség, hanem a gyakorlat szintjén is jelent­kezik, hiszen a napi sajtó asztroló­giai előrejelzéseinek egyszerű összevetése is gyakran eredményez ellentmondásokat.

Forrás: Új Exodus Magazin