2015. november 26., csütörtök

John F. Walvoord - Jelenések könyvének áttekintése 16.

3:18-19. Tanácsolom neked, végy tőlem tűzben izzított aranyat, hogy meggazdagodj, és fehér ruhát, hogy felöltözz, és ne lássék szégyenletes mezítelenséged; és végy gyógyító írt, hogy bekend a szemed, és láss.
19 Akit én szeretek, megfeddem és megfenyítem: igyekezz tehát, és térj meg!

A Messiás arra biztatja őket, hogy ne közönséges, hanem tűzben izzított aranyat vásároljanak. Ezzel arra utal, ami dicsőíti Istent és valóban gazdaggá teszi őket. Pénzintézeteik miatt a város anyagi jólétnek örvendett. Azonban a gyülekezet szűkében volt a szellemi gazdagságnak. Bár gyönyörű ruháik voltak, Krisztus arra ösztönzi őket, hogy fehér ruhát hordjanak. Ez jelképes utalás a megigazulásra, ami szellemi meztelenségüket eltakarná. A gyapjú a vidék híres terméke volt, Laodicea pedig különösen is híres volt fekete gyapjúból készült fekete ruhájáról. Ám ehelyett tiszta fehér öltözékre volt szükségük.

Felszólította őket a Messiás: végy gyógyító írt, hogy bekend a szemed! Laodiceában működött egy orvosi iskola Asclepiusz templomában, amely különle­ges kenőcsöt árult a Közel-Keleten jellemző szembetegségek gyógyítására. A gyüle­kezetnek azonban nem erre a kenőcsre volt szüksége, hanem szellemi látásra. A laodiceai gyüle­kezet állapota nagyon jellemző a mai gyülekezetre, mely nem tudja, hogy milyen szellemi szükségekben szenved, és elégedett a szép épületekkel és azokkal az anyagi dolgokkal, amiket pénzen meg lehet venni. Ez szívhez szóló és kemény üzenet. Min­den ilyen állapotban lévő kereszténnyek szól a felhívás: igyekezz tehát, és térj meg! Krisztus azért feddte, mert szerette őket, és ez a szeretet fenyítésben nyilvánult meg.

3:20-21. Íme, az ajtó előtt állok, és zörgetek: ha valaki meghallja a hangomat, és kinyitja az ajtót, bemegyek ahhoz, és vele vacsorálok, ő pedig énvelem.
21 Aki győz, annak megadom, hogy velem együtt üljön az én trónusomon; mint ahogy én is győztem, és Atyámmal együtt ülök az ő trónusán.

Krisztus megrázóan mutatja be önmagát, amint kívül áll és kopog az ajtón. Egy híres képen nem látszik a kilincs, de feltételezhető, hogy belül van. Krisztus kéri azokat, akik hallják ezt az üzenetet, hogy nyissák ki az ajtót. Aki megteszi, annak Krisztus megígéri: bemegyek ahhoz és vele vacsorálok, ő pedig énvelem. Ha Krisztus kinn marad, akkor nem lehetünk vele közösségben, és nem lehetünk igazán gazda­gok. De ha Krisztust beengedjük, ott vagyunk csodálatos közösségében, és Isten óri­ási kegyelmében részesülünk. Ez a felszólítás a keresztényeknek szól és nem a hitet­leneknek. Ez felveti azt a fontos kérdést, hogy milyen mély közösséget élhet át az egyén a Messiással. Akik beengedik őt, azoknak Krisztus megígéri: velem együtt, az én trónusomon ülve osztozik majd győzelmemben.

3:22. Akinek van füle, hallja meg, mit mond a Szellem a gyülekezeteknek!

Újból elhangzik a figyelésre és a helyes feleletre szóló felhívás: Akinek van füle, hallja meg, mint mond a Szellem a gyülekezeteknek! A hét gyülekezetnek szóló levelek kiemelkedően egységesen kezelik azokat a problémákat, amelyekkel a mai gyülekezet is szembetalálja magát. Újra és újra felmerül a veszély, hogy elveszí­tik első szeretetüket (2:4), félnek a szenvedéstől (2:10), eltévelyednek az igaz hittől (2:14-15), erkölcsileg eltávolodnak (2:20), a szellemi halál állapotába jutnak (3:1-2), nem tartják meg, amijük van (11. v.) és langyosak lesznek (15-16. versek). Ezek a veszélyek éppen olyan valóságosak ma, mint az I. századi gyülekezetekben. Az itt tárgyalt levelek személyesen Krisztustól erednek, ezért Istennek az évszázadok során a gyülekezeteknek mondott utolsó írásos buzdítását tartalmazzák. A végső felszólítás minden egyénre vonatkozik, akinek van füle a hallásra. A mai gyülekezetekben lévő emberek jól teszik, ha meghallják ezt.

Forrás: Bible Knowledge Commentary: Revelation