2015. november 20., péntek

Derek Prince - Ha nem törődsz a bibliai próféciákkal, elveszel 5.

Most szeretnék egy elmélettel foglalkozni. Szó szerint be fognak-e teljesedni a Biblia próféciái? Sokan úgy vélik, nem szó szerint fognak beteljesedni, hanem csak szellemileg, vagy képletesen. Ez a nyelv helytelen használata. Ha helytelenül használjuk a szavakat, az zavart kelt. Ha azt mondom valamiről, hogy szó szerinti, akkor ezzel azt mondom, vagy azt a benyomást keltem, hogy máshogy is lehet. Mondok egy példát. Ha azt kérdezem tőled: te szó szerint házas vagy? Te visszakérdeznél, miért mondom, hogy szó szerint, miért nem kérded csak, hogy házas vagyok-e. Ha azt mondom szó szerint házas vagy, akkor behozok egy nagyon veszélyes lehetőséget, hogy úgy is lehetsz házas, hogy nem vagy szó szerint házas. Vagy megkérdezem, te szó szerint fizeted az adódat? :-) Amikor odateszem, hogy „szó szerint”, egy veszélyes sugalmazást keltek, hogy lehet azt állítod, hogy fizeted az adódat, de nem fizeted őket. Zavart kelt a nyelv helytelen használata.

Nézzünk meg példákat az ÓSZ-i próféciák közül, amikről tudjuk, hogy beteljesedtek Jézus életében és szolgálatában. Soha egyetlen utalás sincs arra, hogy bármelyik prófécia máshogy teljesült, mint szó szerint. És nincs más minta az Igében arra, hogyan teljesedik be egy prófécia. Ha nem ez a minta, akkor az Ige nem hagy nekünk mintát.

Jézus egész élete a születésétől a haláláig és a feltámadásáig az ÓSZ próféciáinak a megvalósulása volt és minden szó szerint beteljesedett. Nézzünk meg néhányat.

1. Szűztől született. Mát 1:22-23. Mindez pedig azért lett, hogy beteljesedjék, a mit az Úr mondott volt a próféta által, a ki így szól: Ímé a szûz fogan méhében és szûl fiat, és annak nevét Immanuelnek nevezik, a mi azt jelenti: Velünk az Isten.

Mária szó szerint szűz volt, nem szellemileg volt szűz. Ha nem így lett volna, akkor az üdvösségünk egész terve megbukott volna már az elején. Rendkívül fontos, hogy Jézus nem emberi apától származott.

2. Jézus születése. Lukács 2. elmondja, hogy József Dávid leszármazottja volt, tehát amikor a népszámlálás volt Augustus császár idejében, akkor betlehembe kellett mennie. Amikor Betlehemben voltak, Mária megszülte a gyermeket. A Máté 2-ben azt olvassuk. hogy a bölcsek elmentek Jeruzsálembe és felbolydították az egész várost, mert azt mondták, hogy látták a zsidók királyának a csillagát és imádni akarják őt. Ez felháborította Heródest, mert veszélyeztette az ő pozícióját. 
Máté 2:3-6. Heródes király pedig ezt hallván, megháborodék, és vele együtt az egész Jeruzsálem. És egybegyûjtve minden fõpapot és a nép írástudóit, tudakozódik vala tõlük, hol kell a Messiásnak megszületnie? Azok pedig mondának néki: A júdeai Bethlehemben; mert így írta meg a próféta: És te Bethlehem, Júdának földje, semmiképen sem vagy legkisebb Júda fejedelmi városai között: mert belõled származik a fejedelem, a ki legeltetni fogja az én népemet, az Izráelt.

Több Betlehem volt, ezért kellett odatennie, hogy a júdeai Betlehemben, hogy konkrét legyen. Minden írástudó és tanító tudta, hol fogy megszületni a Messiás. És pontosan ott született meg, ahol mondta. Nem egy szellemi Betlehemben, hanem a júdeai Betlehemben született. Nem lehetett elszellemesíteni ezt a próféciát.