2011. március 7., hétfő

D.Prince: Róma levél 8. fejezet 8. rész

Titus 3: 5. - Nem az igazságnak cselekedeteiből, amelyeket mi cselekedtünk, hanem az ő irgalmasságából tartott meg minket az újjászületésnek fürdője és a Szent Szellem megújítása által.

Amikor válaszoltál az elhívásra, akkor Isten megmentett téged, átmentél a halálból az életre, a kárhoztatásból Isten igazságába. Az elhívásotok szent.

Az ötödik dolog, hogy az elhívás után jön a megigazítás. Amikor válaszoltatok az elhívásra, amikor elfogadtad Jézust és az érted bemutatott engesztelő áldozatot, akkor nemcsak üdvösséget kapsz, hanem Isten meg is igazít téged, igaznak tekint téged.

A hatodik dolog, hogy Ő megdicsőített téged. Figyeld meg, hogy nem a jövőről beszél, hanem múlt időben szól róla. Jézusba vetett hitünk által, most történik meg.

I. Kor. 2: 4, 7. - És az én beszédem és az én prédikálásom nem emberi bölcsességnek hitető beszédiben állott, hanem szellemnek és erőnek megmutatásában.

Hanem Istennek titkon való bölcsességét szóljuk, azt az elrejtettet, melyet öröktől fogva elrendelt az Isten a mi dicsőségünkre.

Isten bevezetett minket az Ő titkos, elrejtett bölcsességébe, hogy dicsőséget szerezzen nekünk.

Efézus 2: 4-6. - De az Isten gazdag lévén irgalmasságban, az Ő nagy szerelméből, mellyel minket szeretett, Minket, kik meg voltunk halva a vétkek miatt, megelevenített együtt a Krisztussal, (kegyelemből tartattatok meg!) És együtt feltámasztott és együtt ültetett a mennyekben, Krisztus Jézusban.

Hatalmas különbség van a bűntudat és a bűnről való meggyőződés között. A Szent Szellem meggyőz minket a bűneinkről, konkrétan, gyakorlatiasan azt mondja, hogy te ezt és ezt tetted, ezt nem kellett volna megtenned, ezt és ezt kell tenned, hogy amit elrontottál, helyrehozhasd. És abban a pillanatban, hogy helyrehoztad, minden el van felejtve. De a bűntudat valami teljesen megfoghatatlan dolog: valóban a megfelelő dolgot tettem, lehet, hogy ezt nem kellett volna mondanom? A két dolognak egymáshoz semmi köze. A barát az, aki felhívja a figyelmed a veszélyre, ezt teszi a Szent Szellem. Megmutatja a veszélyt és a kivezető utat. Nagyon vigyázzatok azokkal az emberekkel, akik bűntudatot ébresztenek bennetek, mert amit mondanak, az csak nagyon ritkán származik Istentől. Isten nem azzal foglalkozik, hogy bűntudatot hozzon létre az emberekben.

8: 31-32. - Mit mondunk azért ezekre? Ha az Isten velünk, kicsoda ellenünk? Aki az ő tulajdon Fiának nem kedvezett, hanem Őt mindnyájunkért odaadta, mimódon ne ajándékozna vele együtt mindent minékünk?

Ez nem azt jelenti, hogy nem lehetnek ellenségeink, hanem azt, hogy mit számít, ki van ellenünk? Ha Isten képes volt a saját fiát feláldozni, akkor mit ne tenne meg értünk? A sötétség, a kísértés óráiban ne próbálj meg kiokoskodni semmit, hanem fordulj a kereszthez. Isten teljes mértékben elkötelezte magát melletted, és ez egész életre szól. Isten soha nem hagy el, és soha nem hagy cserben!