2011. március 24., csütörtök

Hamis vallások 2.

Isten Gyermekei (Children of God)

Az Isten Gyermekei közösséget Moses David, korábbi nevén David Berg hozta létre 1968-ban. Az egyház azóta sok változáson ment keresztül, többek között a neve „A szeretet Családjá”-vá változott. Az általa hirdetett szeretet azonban ellentétben áll a Jézus által hirdetett szeretettel. Bár kezdetben David Berg tanításai még rendelkeztek némi hagyományos keresztény gyökerekkel, ezeket hamar elvetette, és a szabad szerelmet hirdette a közösség tagjai között, valamint evangelizációs módszerként szexuális örömök nyújtását szorgalmazta.

Krisztus Testvérei (Kristadelfianizmus)

A hit tanításának alapjait John Thomas a „The Apostolic Advocate” című magazinon keresztül fektette le 1834-ben, a Krisztus Testvérei név azonban csak 1869-től kezdve létezik.

Thomas a Krisztus Testvérei közösség klasszikus alapkönyvét, az Elpis Israelt (Isten Királyságának bemutatását), majd az Eurekát (a Jelenések könyvének kommentárját) úgy írta meg, hogy a Bibliát döntő tekintélynek ismerte el – ám csak az általa értelmezett módon. Tanítása szerint Isten fizikai formában létezik, ő alkotta az embert, akit isteni rangra emelt (pluralizmus). Jézus olyan ember, aki megszolgálta az istenséghez való jogot, míg a Szent Szellem egy láthatatlan erő, amely által Isten az egész teremtett világot fenntartja. Minden hithű ember már a földön halhatatlanná válik, a gonoszok pedig megsemmisülnek, így nincs sem mennyország, sem pedig pokol az emberiség számára.

Keresztény tudomány (Christian Science)

A 19. század végén alapította Mary Baker (Eddy). Gyógyulást propagáló hamis pszichikai tudomány, amelynek tantételei állítólag a Biblián alapulnak, követői azonban Mary Baker tanításait olyan kinyilatkoztatásoknak tekintik, amelyek a Biblia felett állnak. Istent háromságnak tekintik: az élet, az igazság és a szeretet háromságának. Szerintük Jézus ember volt, aki meghalt, a Krisztus és a Szent Szellem pedig csupán az „Isteni tudomány” rendjében létezik. Az ember képtelen a bűnre; a betegség, a bűn és a halál nem valós dolgok; s az egyetlen út a mennybe az „Isteni tudomány” által tanított módon megélt jóság.

A Bibliai Felfogás Egyháza (Church of Bible Understanding)

Alapítója Stewart Traill volt, s régebben Forever Familynek nevezték. A mozgalom elveti a Szentháromságot, tagadja mind a Szentháromság szót, mind pedig a Szentháromság elvét, mivel azokat nem tartja biblikusnak. Jézus Megváltó, de nem Isten. A bűn egyenlő a „világiassággal” és a „képmutatással”. Traill ezeket az idősebb generációval hozza összefüggésbe, a Bibliával ellentétben, amely szerint mind a fiataloknak, mind az időseknek meg kell térniük a bűneikből, mivel „mindenki vétkezett”. Az egyház csoportokra épül: a vezetőket őrzőknek, a magasabb fokon álló hívőket juhoknak, az új megtérőket pedig bárányoknak nevezik. A hívek csoportjai úgynevezett „közösségi házak”-ban találkoznak.

Az Élő Ige Egyháza (The Walk)

1954-ben alapította John Robert Stevens, akit a Full Gospel Temple (Teljes evangéliumi templom) szentelt fel, és akinek a felszentelését a Foursquare Church (A szilárd alapokon álló egyház) és az Assemblies of God (Isten Gyülekezetei) is elismerte. Később azonban „téves doktrínái” miatt mindnyájan visszavonták ezt az elismerést. Stevens felfogásában alapvető helyet foglal el a transzferenciának nevezett fogalom, amely azt jelenti, hogy az egyén félreteszi saját személyiségét, és lehetővé teszi, hogy Krisztussá váljon. Az egyház, valamint minden egyén célja az istenné válás. „Az, hogy Isten emberré lett, semmit sem jelent, ha mi nem leszünk Istenné, ha mi nem veszítjük el magunkat benne.” Hitük szerint ennek a megvalósulását a Szent Szellem teszi lehetővé. Stevens kijelenti, hogy a Biblia hiteles, ám elavult dokumentum, és az egyháznak szüksége van új, kiegészítő kinyilatkoztatásokra, amelyeknek ő maga – mint Isten apostola – a közvetítője.

Konfucianizmus

Humanisztikus vallás, amelyet a kínai filozófus, Konfucius hozott létre a Kr. e. 5. században. Tanításait a tanítványai által írt négy könyv, a The Analects, The Great Learning, The Droctrine of the Mean és The Book of Mencius foglalja össze.

Konfucius elmélete az alábbi hat összetevőből álló tanításban foglalja össze a kapcsolatokról és az alapvető emberi természetről szóló instrukciókat:

Jen: a jóság viszonzásának szabálya

Chun-tzu: alázatosság, őszinteség, nagylelkűség és könyörületesség

Te: az erényes kormányzáshoz szükséges inspiráció és erő

Li: tisztelet, udvariasság és a viselkedés szabványai

Wen: a zene általi békesség jó cselekedetei

Cheng-ming: szerepkorrekció (pl. egy apa legyen apa stb.)