2011. március 29., kedd

Hamis vallások 3.

Isteni Fény Misszió

1971-ben alapította Maharaj Ji guru, aki úgy véli, ő Isten megtestesülése. Tanítása a hinduizmusból származik. A hívek közvetlenül Maharaj Jitől kapnak ismeretet. Állítása szerint a Szent Szellem Maharaj Jitől származó tudás. A guru arra tanítja követőit, hogy fedezzék fel a „belső énjüket”. Szerinte az emberiség veleszületetten isteni természetű, és az istenséghez való kulcs a „belső jóság” felismeréséhez szükséges megfelelő tudás elnyerésében rejlik. Az üdvösség tehát a tudásban van, amelyet a guru ad, és amely megvilágosodáshoz vezet.

Szabadkőművesség

A szabadkőművesség az egész világot behálózó szervezet, amely az ember felmagasztalását hirdeti saját, a szabadkőművesség keretében, illetve azon kívül elért teljesítményei szerint. A szervezet tagjai szigorú irányítás alatt álló testvériséget alkotnak, akik teljes mértékben kizárják az Úr Jézus Krisztusban való hitet.

Titkos társaság, amely mellett a tagok a szervezet titkainak megőrzésére tett erőteljes eskükkel, valamint egy szabadkőműves testvér kezétől elszenvedett kínhalálbüntetés vállalásával kötelezik el magukat.

Alapvetően vallási közösség, amelyben a hinduizmus, a kabbala és a rózsakeresztesség, illetve az egyiptomi és görög mitológia pogány hitvilága keveredik.

A szabadkőművesség tanításainak nincs semmi kapcsolata a bibliai kereszténységgel, és nem egyeztethető össze vele. Tilos Jézus nevében imádkozni.

A szabadkőművesség célja állítólag az isteni fényre való törekvés, de a különböző ceremóniák és az eskük csupán arra jók, hogy szellemi vakságot okozzanak a hívőknek és sötétségben tartsák őket.

A Kék Páholyba való tartozásnak három lépcsőfoka (vagy fokozata) van. A „33. fokozatú Sovereign Grand Inspector General” cím eléréséhez a York Rend további tíz fokozata, illetve az Ősi és Elfogadott Skót Rend további harminc fokozata révén lehet eljutni.

Hinduizmus

A Kr. e. 2000 előtti időkre visszanyúló ősi indiai vallás modern elnevezése. Számos változata létezik, nincs hivatalos hitvallása, és nem lehet egyetlen alapítóját megnevezni. A hindu írások több kötetet tesznek ki, amelyek közül a legismertebbek az Upanisádok, a Védák, a Puranák és a Bhagavad Gita (az Úr éneke). Tanítása szerint egyetlen Isten létezik, Brahman, aki hármas isten: Brahma az alkotó, Visnu a fenntartó és Siva a pusztító. Létezik továbbá az országosan elismert istenek (mint például Krisna, Indra, Agni és Durga) rendje; utána következik a regionális istenek, az úgynevezett devaták, majd pedig a helyi, falusi istenek, a bhutok (szellemek) hatalmas sokaságának alacsonyabb rendje.

A hinduizmus, amely misztikus meglátásokkal és az istenek mitológiai cselekedeteivel foglalkozik, inkább tekinthető filozófiának, mint vallásnak.

A buddhizmushoz hasonlóan a hinduizmusnak is központi hittétele a reinkarnáció. A világmindenség a növekedés és a romlás sorozatos körforgásából áll (kalpa), és az ember jövőbeli életét itt a földön a karma törvénye határozza meg, amíg el nem éri a nirvánát (a halál és az élet körforgásából való megmenekülést). A kapcsolatok vertikális rendszert alkotnak, a papok, a nemesek, a parasztok és a szolgák merev kasztrendszerbe vannak sorolva.

A Kortalan Bölcsesség Nemzetközi Egyháza

Beth Hand alapította, aki a hinduizmus, a buddhizmus, a spiritizmus, az asztrológia és a jógatechnikák keverékét, valamint a kabbala misztikus tanait tanította és prédikálta. A mozgalom elindítását megelőzően elvetette episzkopális egyházi gyökereit. Az egyház elve szerint Isten nem lehet személy, így Jézus sem lehet Isten megtestesülése. Isten minden létezőnek a teremtője és forrása, és mint ilyen, az egész emberiség atyja. Ezért minden ember testvér, azaz Isten gyermeke.