2016. július 7., csütörtök

Részlet a most megjelent Derek Prince: Győztesek vagyunk c. könyvből

"Vajon milyen névvel lehetne illetni a galaták problémáját modern teológiai szakzsargonnal? A válasz: törvénykezés. Amikor felismertem, hogy a törvénykezés nem más, mint a varázslás megnyilvánulása a Gyülekezetben, teljesen megdöbbentem. Ennek eredményeképpen ugyanis teljesen más megvilágításban kezdtem látni a Gyülekezet egész természetét és működését.
Valószínűtlennek tűnik-e számodra, hogy a törvénykezés talán az első számú gond a keresztényeknél? És még valószínűtlenebbnek tűnik, ugye, hogy ez valójában a varázslás egyik válfaja?

Most pedig nézzük meg, milyen következményekkel jár az elhívásunkra és az Isten Királyságában kapott feladataink betöltésére nézve az, ha a varázslásnak sikerül tőrbe csalnia és törvénykezésbe taszítania Isten népét.

Először is, Isten népe közül mindenki, akit megvakított a varázslás, és többé már nem látja a kereszten elvégzett engesztelés lényegét a saját erőfeszítéseire kezd el támaszkodni, és így visszakerül a törvény alá.

Másodszor, a törvénykezés nem hagy teret Isten természetfeletti csodáinak. Pál e kérdést tette fel a csodák kapcsán: „Ezek a csodák vajon a törvény megtartása által jönnek, vagy a hit hallása által?" (Galata 3,5).
A válasz természetesen az, hogy a csodák a hit hallása által jönnek. Amikor bármely közösség a varázslás hatására törvénykezésbe süpped, megszűnnek benne a természetfeletti történések. E megszűnés kiváltó oka nem más, mint a törvénykezés. Isten nem fogja hagyni, hogy csodák történjenek testi természet erőfeszítéseinek köszönhetően. A bukott természetünk nem tud eleget tenni az isteni követelményeknek E visszafejlődés következő lépése az, hogy a teológusok elkezdik mondogatni, hogy Isten már visszavonta a természetfeletti erők működését - hogy a csodák ideje csak az Korai Egyházra korlátozódott. Először azáltal vétkezünk, hogy elutasítjuk Isten természetfeletti működését, majd azzal tetézzük bűnünket, hogy megmagyarázzuk: Isten már úgyis visszavonta ezeket Ez egy hazugság, mégpedig egy teológiai hazugság -, amit azért mondunk, hogy a saját kudarcunkat elfedjük.

Harmadszor pedig, a törvény alá való visszatérés átkot von maga után. Ahelyett, hogy Isten áldásában lennénk, az Ő átka alatt fogjuk találni magunkat.

"Az, hogy Isten szemében senki sem igazul meg a törvény által, nyilvánvaló, mivelhogy „az igaz hit által fog élni”. A törvény azonban nem hitből van, hanem „az, aki cselekszi ezeket, ezek által fog élni”. Krisztus megváltott minket a törvény átkától azáltal, hogy átokká lett értünk (mert meg van írva:,Átkozott mindenki, aki fán függ").’'
Galata 3,11-13

Észrevehetjük itt, hogy az „átok" szó háromszor fordul elő ebben az utolsó igeversben. Mi az átok kiváltó oka? A törvény. Hogyan kerülünk átok alá? Úgy, hogy visszalépünk a kegyelemtől és a természetfelettitől (ami pedig mindig együtt jár a kegyelemmel), és elkezdünk a saját erőfeszítéseinkre hagyatkozni. Amikor a saját testi képességeinkre támaszkodunk, átok alá kerülünk. „Átkozott az, aki emberben bízik."