2016. július 12., kedd

John Arnott - Isten szeretete: mindennek az alapja 4.

A lábainál ülve

Mihez kezdenél, ha Jézus még legalább tizenkét másik férfi társaságában meglátogatna az otthonodban és úgy néznének ki, mint akik éhesek? A két nővér Márta és Mária pontosan ebbe a helyzetbe került Nézzük meg, melyik, mit csinált!

„Márta majd beleszakadt az előkészületekkel való foglalatoskodásba" (Lk 10,40 - az angol fordítás alapján.) Egyfolytában futkározott, megnézte a sütőt, megterítette az asztalt, próbálta az ételt minél jobban elkészíteni.  Mit tett ezzel szemben Mária? „Jézus lábainál leülvén, hallgatja az ő beszédét" (Lk 10,39). Mária tehát ott ült Jézus lábainál és ilyeneket gondolt: „Hú, micsoda bölcsesség! Jézus, Te olyan csodálatos vagy.”

Márta eközben egyre dühösebb lett, míg végül követelni kezdte, hogy Jézus szóljon rá testvérére: segítsen neki az ételt elkészíteni! Megpróbált rámu­tatni, hogy a kialakult helyzet egyáltalán nem „fair". Jézus azonban így válaszolt: „Márta, Márta, szorgalmas vagy és sokra igyekezel. De egy a szükséges dolog: és Mária a jobb részt választotta, mely el nem vétetik őtőle."

Mária fontosabb dolgot választott az ide-oda rohangálásnál és az étel elkészítésénél. Amit tett, fontosabb volt, mint hogy jó háziasszony legyen, sőt, fontosabb volt magánál az étkezésnél is. Szánj rá mindennap időt, hogy leülj Jézus lábaihoz! Ő nemcsak az aratás Ura, hanem a sabbath Ura is.

Sokszor annyira igyekszünk az élet apró részle­teit jól csinálni, hogy minden összekeveredik. Úgy gondoljuk, Istent szeretni annyit tesz, mint órák hosszat tanulmányozni a Bibliát, vagy időnket és pénzünket áldozni a szolgálatért - vagy a jó cseleke­detek valamilyen más formájára gondolunk. Pál azonban azt mondta az I.Korintus 13-ban, hogy sze­retet nélkül mindezek a tettek és áldozatok a semmivel egyenlők. Nem annyira azok a jó dolgok nyerik el Isten tetszését, amit mi véghez viszünk, hanem inkább azok a motívumok és okok, melyekből faka­dóan tesszük őket. (Aki ezt szeretné még mélyebben megérteni, annak azt ajánlom, hogy olvassa és tanul­mányozza az I.Korintus 13-at, akár több fordításban is, és próbáljon azokkal az Igékkel imádkozni.)

Nézzük meg még egyszer a Jelenések 2,5-öt, ez­úttal a Living Bible interpretációjában:

„Emlékezz vissza az első szeretet idejére (hogy megváltozott minden!) és fordulj vissza hozzám, és úgy tégy, mint annak idején."

Emlékszel rá, milyen voltál, amikor megtértél Jézushoz? Emlékszel még milyen érzéssel keltél fel másnap? A fű zöldebb volt, az ég kékebb; a földön élő minden embert csodálatos teremtménynek láttad. Az újdonsült szerelmes szemein keresztül szemléltél mindent. Jézus azt akarja, hogy ez ma is így legyen.