2016. július 5., kedd

Joyce Meyer - Kegyelmed éltet - Hálás hozzáállás 6.

A Szent Szellem ajándéka

A kegyelem és könyörületesség szelleme nem más, mint maga a Szent Szellem, amelyet Istentől kapunk ajándékba, ha hittel és bizalommal kérjük.

Én is mondom néktek: Kérjetek és megadatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek. Mert aki kér, mind kap; és aki keres, talál; és a zörgetőnek megnyittatik. Melyik atya pedig az közületek, akitől a fia kenyeret kér, és ő talán követ ád néki? vagy ha halat, vajjon a hal helyett kígyót ád-é néki? Avagy ha tojást kér, vajjon skorpiót ád-é néki? Ha azért ti gonosz létetekre tudtok a ti fiaitoknak jó ajándékokat adni [amelyek hasznukra vannak], mennyivel inkább ád a ti mennyei Atyátok Szent Szellemet azoknak, akik tőle kérik. Lukács 11:9-13

A Máté 7:7-11 gyakorlatilag ugyanezt mondja:

Kérjetek és adatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek [tiszteletteljesen] és [az ajtó] megnyittatik néktek. Mert aki kér, mind kap; és aki keres, talál; és a zörgetőnek megnyittatik [az ajtó]. Avagy ki az az ember közületek, aki, ha az ő fia kenyeret kér tőle, követ ád néki? És ha halat kér, vajjon kígyót ád-e néki? Ha azért ti gonosz létetekre tudtok a ti fiaitoknak jó ajándékokat adni, mennyivel inkább ád a ti [tökéletes] mennyei Atyátok jókat azoknak, akik kérnek tőle?!

Mindkét rész azt hangsúlyozza, hogy állandóan kérjünk, keressünk, zörgessünk, nap-nap után, heti hét napon át, évi ötvenkét héten keresztül, és akkor megkapjuk azt, amire szükségünk van.
Hányszor forgolódunk éjszaka álmatlanul, a problémáinkon rágódva, ahelyett, hogy letennénk minden gondunkat az Úr elé, megkérnénk Őt, hogy töltse be a szükségeinket – aztán hinni abban, hogy Ő meg is cselekszi azt.

Ne feledd, Jakab azt írja levelében, hogy…nincsen semmitek, mert nem kéritek (Jakab 4:2). A János 16:24-ben azt olvassuk… kérjetek és megkapjátok, hogy a ti örömetek teljes legyen.

Hányszor próbálunk meggyógyulni anélkül, hogy az Úrhoz fordulnánk gyógyulásért? Hányszor próbálunk sikeresek lenni anélkül, hogy az Urat kérnék, tegyen minket sikeressé? Hányszor próbáljuk kezelni a problémáinkat anélkül, hogy megkérnénk az Urat, oldja meg a helyzetet helyettünk?
A mi hibánk, hogy elfelejtünk kérni, keresni, kopogtatni, nem bízunk Istenben, drága mennyei Atyánkban, hogy megad nekünk minden jót, amit kérünk Tőle.

Ez a fenti versek legfontosabb üzenete. Azonban van egy lényeges különbség a két vers között. A Máté 7:11-ben Jézus azt kérdezi: „Ha azért ti gonosz létetekre tudtok a ti fiaitoknak jó ajándékokat adni, mennyivel inkább ád a ti mennyei Atyátok jókat azoknak, akik kérnek tőle?” A Lukács 11:13-ban azt olvassuk: „Ha azért ti gonosz létetekre tudtok a ti fiaitoknak jó ajándékokat adni, mennyivel inkább ád a ti mennyei Atyátok Szent Szellemet azoknak, akik tőle kérik”.

Gyakran arra használjuk a Szentírást, hogy a segítségével megkapjuk a Szent Szellem keresztségét, és ez rendben is van. De úgy gondolom, ennél többről van szó. Mindkét vers kihangsúlyozza, ha mi, akik gonoszok vagyunk, tudunk jó ajándékokat adni a gyermekeinknek, mennyivel inkább akarja a mi mennyei Atyánk, aki tökéletes, megáldani az Ő gyermekeit jó dolgokkal. Ezek közül a „jó dolgok” közül, amiket Isten nekünk szán, a legfontosabb a saját Szent Szelleme.

Isten Ajándéka, a kegyelem Szelleme az egyetlen, aki minden jó ajándékot behoz az életünkbe. Ezért is kaptuk a Szellemet, hogy behozza az életünkbe mindazt, amire szükségünk van.
Ez volt az a kijelentés, amelynek óriási hatása volt az életemre. Egészen addig minden erőmet összeszedve próbálkoztam, hogy valóra váltsam a dolgokat és betöltsem a szükségleteimet, de aztán minden olyan egyszerű lett: ha valamire szükségem volt, semmi mást nem kellett tennem, csak kérni.

Tehát amikor segítségre van szükségem, kérek. Ahelyett, hogy arra fecsérelném az időmet és energiámat, hogy korlátozott értelmemmel és tudásommal próbáljam megoldani életem problémáit, egyszerűen megkérem az Urat, hogy kezelje azokat, hiszek abban, hogy az Ő isteni akarata és bölcsessége szerint a lehető legjobbat fogja kihozni minden helyzetből.

Amire még rájöttem, hogy a Szent Szellem ma is szolgál közöttünk. Ez az, amire Jézus gondolt, amikor azt mondta a tanítványainak, jobb lesz nekik, ha elhagyja őket, mert akkor a Szent Szellem, a Vigasztaló, Isten Ajándéka eljön hozzájuk és náluk lakik és bennük marad majd.

Nézzük csak meg közelebbről ezt a csodálatos Ajándékot, akit Szent Szellemnek hívnak.

Fordította: Berényi Irén