2016. július 14., csütörtök

Joyce Meyer - Kegyelmed éltet - Hálás hozzáállás 7.

A Szent Szellem, mint személy

És én kérem az Atyát, és más vigasztalót (Tanácsadót, Segítőt, Közbenjárót, Ügyvédet, Megerősítőt, Támaszt) ád néktek, hogy veletek maradjon mindörökké. Az igazságnak ama Szellemét: akit a világ be nem fogadhat (szívesen láthat, elfogadhat), mert nem látja őt és nem ismeri őt; de ti ismeritek őt, mert [állandóan] nálatok lakik, és bennetek marad.János 14:16-17

Mindaddig, amíg az Úr ki nem nyilatkoztatta nekem azt a tényt, hogy a Szent Szellem ma is szolgál közöttünk, nem fogtam fel, hogy a Szent Szellem egy személy. Persze azt tudtam, hogy a Szent Szellemet gyakran nevezik a Szentháromság Harmadik Tagjának, de én soha nem úgy beszéltem róla, mintha személy lenne: nem azt mondtam, „Ő”, hanem „az”. De örömmel jelenthetem ki, hogy a Szent Szellem ennél sokkal több.

A Szent Szellem nem más, mint Isten ajándéka, amelyet kegyelme által nekünk adományoz, ha imában kérjük és a hit csatornáján keresztül átvesszük. Számos szerepe van: Vigasztaló, Tanácsadó, Segítő, Közbenjáró, Ügyvéd, Megerősítő, Támasz, amelyekkel az a célja, hogy életünk minden területén jelen lehessen, és Isten dicsőségére munkálkodjon bennünk.

Ha úgy érzed, keveset tudsz a Szent Szellem személyéről, arra buzdítalak, próbálj minél többet megtudni róla, kezdd el tanulmányozni. A Szent Szellem benned van, veled van, körülötted van. Személyesen akar részt venni az életedben. Azért kaptad, hogy számos dolgot elvégezzen benned, rajtad keresztül, helyetted.

A Szent Szellem, mint Megszentelő

Bátorságosabban írtam pedig néktek atyámfiai, részben, mintegy emlékeztetvén titeket az Istentől nékem adott kegyelem által, Hogy legyek a Jézus Krisztus szolgája a pogányok között, munkálkodván az Isten evangéliumában, hogy legyen a pogányoknak áldozata kedves és a Szent Szellem által megszentelt.
Róma 15:15-16

A János 14:2 vers Károli-féle fordításában Jézus azt mondja tanítványainak: „Elmegyek, hogy helyet készítsek néktek”. Később ugyanebben a fejezetben azt mondja nekik, hogy megkéri az Atyát, hogy más Vigasztalót adjon nekik, aki mindörökké velük marad. Ez a Vigasztaló természetesen nem más, mint a Szent Szellem.

Tehát amint Jézus elment, hogy helyet készítsen nekünk, hiszem, hogy azért küldte el a Szent Szellemet, hogy felkészítsen minket arra a helyre.

A Szent Szellem a Megszentelő, a megszentelés közvetítője az életünkben. Ha a szentség témakörével foglalkozol, megtanulod, hogy senki nem lehet szent a Szent Szellem aktív közreműködése nélkül. Miért? Mert a Szent Szellem Isten ereje és hatalma, amelyet azért kaptunk, hogy megcselekedje bennünk, rajtunk keresztül, helyettünk, értünk mindazt, amire a saját erőnkből nem lennénk képesek.

Mielőtt ezt a kinyilatkoztatást kaptam, nem foglalkoztam túl sokat a Szent Szellemmel. Szilárd meggyőződésem, hogy Jézus nevében kell imádkoznunk az Atyához, de az Atya és a Fiú mellett szükségünk van a Szent Szellemmel való közösségre is. Ezen a közösségen keresztül értettem meg, milyen segítő szerepe van a Szent Szellemnek.

Fordította: Berényi Irén