2016. július 30., szombat

Idézet

"A humor nem más, mint az értelemnek az öröme. Ha valaki nem engedi az értelmét örülni, az értelme lefojtja az érzelmeit is...

Ha az értelmed be van borulva, be van zárva - mert ez egy zártság. A humortalanság azt jelenti, hogy valakinek az értelme olyan, mint egy ketrec. Ketrecet hordoz a fején. A gondolatainak, elméleteinek, teológiájának a börtönében él. A humor az ezt pont kinyitja. A vicceken is azért nevetünk, mert annyira nem GONDOLTUK volna, hogy pont az lesz a poén, ami a poén lett... Mindenféle mást gondoltunk volna, csak egyedül ezt nem...Ez azt csinálja, hogy a ketrecnek az egyik vasrácsát elvágja a fejed fölött és ezért szabadul fel a lélegzeted - ilyen szaggatottá válik. Mert a nevetés nem más, mint szaggatott lélegzés. A rúahnak egy ugrándozós állapota. Ez azért van, mert örül, hogy az értelmed végre valamit nem értett meg!
Mert az embernek a lelke szenved attól, hogy a rációnak a börtönébe van zárva.
És a vicceken azért nevetünk, mert amikor a poén tulajdonképpen fölrobbantja a gondolkodásunkat azon a ponton, annyira váratlan, hogy kinyitja ezt a ketrecet, és a lélek, mint madárka kiröpül..."

Ruff Tibor