2016. szeptember 21., szerda

J. Lee Grady - A késés nem megtagadást jelent

Amikor Mária és Márta üzentek Jézusnak, hogy a testvérük Lázár haldoklik, Jézus nem úgy válaszolt ahogy a barátai várták tőle. Elsőre nem foglalkozott a kéréssel. A Biblia azt mondja, amikor Jézus hallotta, hogy Lázár beteg, még két napig maradt azon a helyen, ahol volt. Ján. 11.6.

Annak a két aggódó nőnek ez egy nagyon-nagyon hosszú idő volt. Kétségek gyötörték őket. Azt gondolták: micsoda barát Jézus egyáltalán ? Miért nem siet a segítségünkre ? Máriát különösen zavarta Jézus látszólagosan érzéketlen késlekedése.

Mikor Jézus végre megérkezett Betániába , az egész falu gyászolt. És Mária hite olyan hideg volt már, mint Lázár teste. Nem is akart beszélni Jézussal. A házban maradt amíg a testvére elment megkérdezni Jézust, hol maradt ilyen sokáig. Valószínűleg Mária megsértődött, sőt a harag érzésével küzdött Jézus miatt mert olyan sokat késett.

Sokan közülünk leragadnak a csalódottságnak ezen a helyén. Idegesek és zavartak leszünk, ha Isten nem a mi időbeosztásunk szerint cselekszik. Talán már kérted Jézust, hogy járjon közben a problémádért. Szükséged lehet Rá, hogy megmentsen egy eltévedt gyereket, helyreállítson egy elrontott kapcsolatot, meggyógyítsa a testedet, vagy valaki másét, vagy megmentsen egy álmot amely elveszni látszik. Úgy tűnhet, hogy Jézus annyira elfoglalt mások szükségeivel, hogy te hátra kerültél a sürgősségi listán.

Mint Mária Betániában, úgy érezheted, hogy Jézus túl sokat vár. A problémád annyira súlyos és a remény annyira elhalt már, hogy Jézus már nem tud segíteni.Vége van. Mikor szembesülünk ezzel a csüggesztő késlekedéssel, automatikusan azt feltételezzük, hogy Ő megtagad, elutasít, elvet minket. Ezért gyerekesen megsértődünk, a szobánkba megyünk, bezárjuk az ajtót, kikiabáljuk a fájdalmunkat és olyan távol maradunk Jézustól amennyire csak lehetséges.

Nehéznek tűnhet imádkozni mikor egy hit válságban vagyunk. Az ördög azt mondja nekünk, hogy Jézust nem érdekli, az imáink jelentéktelenek és semmi jutalma nem lesz annak, hogy hiszünk Benne. Egyesek akik hajlamosak a melankóliára, még lesújtják magukat a klasszikus "tudtam, hogy kevés a hitem" mondattal.

Szerencsére Mária nem maradt a csüggedésnek ennek a maga által épített börtönében. A Biblia azt mondja, mikor Jézus megérkezett Lázár sírjához, Mária elé rohant és a lábaihoz térdelt, arra a helyre ahol elindult az úton a tanítványság felé. (Luk 10:39) A bánkódás után visszatért az egyetlen helyre ahol az élet harcainak értelme van. Nem kérdezte miért. Csak Rá figyelt.

Letérdelt az Ő jelenlétében, nem kérdezte miért hagyta Lázárt meghalni, egyszerűen erőt nyert abból, hogy Vele van. Abbahagyta az értetlen siránkozást amely elvárja Jézustól, hogy egy bizonyos módon cselekedjen. A felnőttviselkedést választotta.

Mikor alárendelte az életét Neki azon a napon, azt mondta ezzel, hogy nem csak a jó időkben fogja Őt követni, hanem a sötét napokon is, amikor nem látja az Ő szeretetét a gyász, a szenvedés, a fájdalom felhői miatt.

Jézus lábainál Mária egy olyan látást kapott Jézusról amilyet addig soha. Jézus sírt Lázár miatt, aztán parancsolt az élettelen testnek, hogy támadjon fel. Mária elszalasztotta volna ezt a csodát, ha az elzárkózásban marad. Meg kellett látnia, hogy a késés nem megtagadást jelent és hogy Jézus időzítése tökéletes.

Merültél már kétségbeesésbe, mert az álmaid elhaltak és azt gondoltad Jézust nem érdekli? Rohanj vissza hozzá és borulj a lábai elé.

Az igazi tanítványok tudják, hogy Isten a saját ütemteve szerint cselekszik, nem a miénk szerint. Juss túl a kétségeiden, felejtsd el a határidőket, add fel a türelmetlenséget és újítsd meg a bizalmadat Jézusban, aki a körülményeinktől független Úr.


Fordította: Korányi Tamás Jr.
Forrás: Charisma Magazine, 2010.