2016. szeptember 5., hétfő

Idézet "Ruff Tibor - Biblia világa 4." kiadványából

"A bűn nem azért bűn, mert Isten egyes dolgokra ráragasztott egy cédulát, hogy "ez bűn, ezt ne tedd", mert kedvét leli abban, hogy megtiltson nekünk dolgokat. Isten szemlélete nem bűnközpontú, hanem élet-, szeretet-, szabadság-, és boldogságközpontú - de éppen ezért felhívja a figyelmünket arra, hogy mik azok a dolgok, amelyekkel a saját és a mások életét, szeretetét, szabadságát és boldogságát pusztítjuk, károsítjuk, az egyéni és a közös életet romboljuk.
A bűnök lényege, hogy az életet fájdalommal és halállal mérgezik meg, a szabadságot korlátozzák, a szeretetet megnehezítik, a boldogságot csökkentik vagy megnehezítik.

A felnőtt ember azért nem követ el bűnt, mert nem akarja rombolni az életet, a szeretetet, a szabadságot és a boldogságot, sem a magáét, sem a másét. Az igazán felnőtt ember akkor sem követne el bűnt, ha megengednék neki, és nem büntetnék meg érte. Nem azért nem követünk el bűnöket, mert nem szabad, hanem mert nem akarunk. Nem akarunk fájdalmakat és halált injekciózni az egyéni és a közös életünkbe, kapcsolatainkba, lelkiismeretünkbe, szívünkbe, szeretetünkbe, boldogságunkba. Fontos, hogy legyen bennünk istenfélelem, de az is fontos, hogy szabad akaratunkból is elhatározzuk: nem akarjuk rombolni az életet, a boldogságot.
A bűn azért rossz, mert a bűnök azok a cselekedetek, amelyek élvezhetetlenné teszik a létezést és az életet."