2015. december 16., szerda

Joyce Meyer - Kegyelmed éltet - A kegyelem ereje 27.

Isten nem fecsérli el kegyelmét

Járuljunk azért bizodalommal a kegyelem királyi székéhez [nekünk, bűnösöknek meg nem érdemelt kegyelmet adó Isten trónjához], hogy irgalmasságot nyerjünk [hibáink miatt] és kegyelmet találjunk, alkalmas időben való segítségül [megfelelő, jó időben érkező segítséget, ami éppen akkor jön, amikor szükségünk van rá].
Zsidó 4:16

Egy dolgot félreértünk Isten kegyelmével kapcsolatosan. Bár hegyekben áll Nála a kegyelem, nem pocsékolja el.

Isten nem fogja ránk árasztani kegyelmét egy héttel korábban, hogy dagonyázhassunk benne. Tudod, miért? Mert a kegyelem erő, és Isten óvatosan bánik isteni, csodatevő erejével.

Semmi értelme, hogy Isten olyan dolgokat adjon nekünk ma, amire holnapután lesz szükségünk, csak azért, hogy kényelmesen érezzük magunkat és azt mondjuk „Nincs semmi baj”. Megkapjuk Isten kegyelmét, Isten erejét, éppen akkor, amikor szükségünk van rá, és nem előbb. Ezért van szükségünk a hitre, ezért kell folyamatosan keresnünk Istent. Ez őriz meg minket attól, hogy annyira biztonságban érezzük magunkat természetes létünkben, hogy úgy érezzük, már nincs szükségünk Istenre. Épp ellenkezőleg, tisztában vagyunk azzal, hogy nyitva kell tartanunk a hit csatornáját azért, hogy a megfelelő időben megkaphassuk Isten kegyelmét.

A legjobb dolog, ami történhet velünk az, hogy elegendő tapasztalatot szerzünk keresztény életünk során, valamint eléggé megismerjük magunkat ahhoz, hogy ne saját erőnkben és képességeinkben bízzunk. Ahhoz, hogy ez kialakuljon, idő kell.

Egy másik érdekes dolog a kegyelemmel kapcsolatosan az, hogy szükség szerint Isten megnöveli vagy lecsökkenti a mértékét.

Vannak olyan élethelyzetek, amikor nagy kihívással kell szembenézned, amelyek túlmutatnak a napi rutinszerű dolgokon, szokatlanul nagy stresszt és nyomást okozva. Ilyenkor sokszor azt vesszük észre, hogy szokatlan erőt kapunk arra, hogy megálljuk helyünket ebben az embert próbáló szituációban. Máskor olyan súlyos helyzetek adódnak az életünkben, amelyek megbotránkoztatnának bennünket, de mégsem nem veszünk igazán komolyan őket, Isten kegyelmének köszönhetően. Ez azért van így, mert Isten képes kegyelmének mértékét megnövelni vagy lecsökkenteni az adott helyzettől függően.

Lehet, hogy most olyan helyzetben vagy, hogy szükséged van Isten határtalan kegyelmére. Ha így van, kérd az Urat, és Ő megadja neked azt a kegyelmet, amire szükséged van a végső győzelemhez. Bár Isten nem pocsékolja el kegyelmét, mindig kész arra, hogy ránk árassza kegyelmét és erejét, amikor a nehéz időkben szükségünk van rá.

Fordította: Berényi Irén