2015. december 9., szerda

Josh McDowell - Az asztrológiáról 5.

AZ ASZTROLÓGIA VESZÉLYEI

"Nagyon reális veszélyekkel kell szembenéznie annak, aki a horosz­kóp alapján próbálja élni az életét, mivel nyilvánvaló, hogy az asztro­lógia nagy részének nincs reális alapja, ezért nagy veszteségeket kockáztatsz, ha ebben a hitben jársz. Nagy anyagi veszteség már maga az az összeg is, amelyet az asztrológu­sokra költesz, de a tanításaik is: most fektess be, vásárolj később, ne vedd meg ezt vagy azt, stb. Ezek a javasolt befektetések semmivel sem biztosabbak, mint a zsákbamacska, és jelentős anyagi veszteségekhez vezethetnek. Másodsorban az a sze­mély, aki tartósan a horoszkópok­nak rendeli alá az életét, könnyen depresszióssá válhat, mikor az éle­tét elkezdi úgy látni, hogy az végzetszerű, születésétől fogva minden el van rendelve, és nincs lehetőség a kitörésre. Olyan eset is megtörtént, hogy nők, az orvos tanácsát el­vetve, megtagadták a művi beavat­kozást túlhordott terhességük eseté­ben azért hogy a gyermek később szülessen, hogy például Vízöntő le­hessen.

Nagyon szánalomra méltó annak az általam ismert hölgynek az esete, aki Európának épp egy korszerű or­vosi gyakorlatáról ismert helyén élt, aki nem járult hozzá a művi beavat­kozáshoz már két és fél hete túlhordott terhessége esetében, mert azt akarta, hogy a gyermek ne a meg­előző, hanem a Vízöntő jegyében szülessen. Remélem, a gyermek nem szenvedett maradandó károso­dást" (Sámuel Hux, The Humanist, május/június 1978).

NUMEROLÓGIA

A numerológia közeli rokona az asztrológiának. Ahhoz hasonlóan, az emberek születési idejével és a bolygókkal kapcsolatos. Így írDennis Wheatley a numerológiáról:

„Szorosan kapcsolódik az asztro­lógiához, és állítólag a régi hindu tu­dományban gyökerezik. A hindu papság meglehetősen komoly csil­lagászati ismeretekkel rendelkezett, például tisztában voltak a napéj­egyenlőség időpontjának harmoni­kus változásával, melynek perió­dusideje 25827 év; nem hagyhatjuk tehát figyelmen kívül azt a tényt, hogy hittek az asztrológiában és a számokban rejlő erőben. Hiedel­mük szerint minden égitest kapcso­latba hozható egy számmal, bizo­nyos jellemzőinek megfelelően. Egy ember születésének dátuma te­hát automatikuan kapcsolatba hoz­za a személyt egy számmal, van azonban egy másik szám is, melyet az illető neve betűinek megfelelő számokból kapunk, és ez a szám még nagyobb fontossággal bír. Ha ugyanis megegyezik az előzővel, az hatalmasan megnöveli az adott számnak megfelelő bolygó befolyá­sát a személy életében, és megsokszorozza az abban rejlő lehetősége­ket, ha az illető ezt a számot alkal­mazza tervei kivitelezésében.” (Dennis Wheatley The Devil and All His Works, American Heritage Press, 1971.46. o.).

MIÉRT HISZNEK AZ EMBEREK AZ ASZTROLÓGIÁBAN?

Ha az asztrológia tudománytalan is és nem is bibliai, miért hisz hát oly sok ember benne? Az egyik le­hetséges válasz az, hogy „néha be­jön”, ahogy egy asztrológiával fog­lalkozó könyv is tanúskodik erről: „Mikor Grant Lewit, korunk asztro­lógus zsenijét megkérdezték, miért hisz az asztrológiában, nagyon egy­szerűen válaszolt: ’Azért hiszek benne, mert működik.’ A válasz meglehetősen semmitmondó... sze­rintünk az asztrológia azért műkö­dik, mert természetes törvényszerű­ségen alapszik.” (Joseph Polansky, Sun Sign Success, New York: War­ner/Destiny Books, 1977. 35.0.). Sokkal jobb magyarázat van az asztrológiai jóslatok ún. „pontossá­gára” vonatkozóan. Ha valaki akár csak futólag is elolvas egy horosz­kópot, bizonyára feltűnik neki a ki­jelentések általános és többértelmű­sége: bármit és mindent jelenthet­nek. A Time Magazin is foglalko­zott a témával: „Olyan sok változ­tatható tényező és választási lehető­ség van, melyekkel játszani lehet, hogy az asztrológusnak végül is mindig igaza van. Ha eltöröd a lá­bad, holott az asztrológusod azt mondta, jó napod lesz, a végén gra­tulálhat neked, mert vajon akkor mi történhetett volna, ha netán a jelek rossz napot ígérnek. És fordítva: ha rosszak a jelek, és mégsem történik semmi, az asztrológus arra fog hivatkozni, hogy tudat alatt óvatosabb voltál, hiszen előre figyelmeztettek. (Time Magazin, 1969. március 21. 56. o.). A dolog szuggesztív oldalát is számításba kell vennünk, ahogy Koch rámutat: „Az az ember, aki asztrológustól vár tanácsot, nyil­vánvalóan készséges arra, hogy el­higgye a horoszkópot. Ez a készség egyfajta önszuggesztióhoz vezet: az illető a horoszkóp szerint kezdi berendezni az életét, ily módon hozzá­járulva annak beteljesüléséhez.” (Kurt Koch, Occult and Christian Counseling, 95. o.). Wilson és Weldon illusztrálja a témát: „Rachleft beszámol, egy na­gyon érdekes kísérletről, melynek során több, mint száz személynek, akik születési adataikat elküldték egy postafiók számára, ugyanazt a horoszkópot postázták. Az alanyok születési dátumai egymástól a lehe­tő legjobban különböztek, és az Oroszlántól a Rákig mind a 12 szü­letési periódust lefedték. Minden személynek azt mondták, hogy a ki­küldött horoszkóp csak őrájuk vo­natkozik, és legtöbbjük azt úgy is fogadta. Rachleft elmondja, hogy sokuk megdöbbenve fogadta a ho­roszkóp személyességét és pontos­ságát. Tehát, ha elegendő informá­ciót adnak meg, megtalálhatjuk a módját, hogy tapasztalatainkhoz il­lesszük azokat.” (Clifford Wilson and John Weldon, Occult Shock and Psychic Forces, San Diego: Master Books, 1980. 118. o.).Az asztroló­gia tehát adós marad mind bibliai, mind tudományos szempontból. Mivel az életet végzetszerűen közelíti meg, kizátra a szabad döntés lehetőségét, az embert a kozmikus gé­pezet fogaskerekének szerepébe kényszerítve.

Forrás: Új Exodus Magazin