2015. december 21., hétfő

Igegyűjtemény a gyógyulással kapcsolatosan 18.

Péter és János pedig felment a Templomba, ima idejére, délután háromra. 2 Éppen egy anyja méhétől fogva béna férfit cipeltek oda, akit mindennap le szoktak tenni a Templom úgynevezett Ékes kapujában, hogy az oda belépőktől kolduljon. 3 Mikor ez meglátta Pétert és Jánost, amint éppen be akartak lépni a Templomba, alamizsnát kért tőlük. 4 Péter Jánossal együtt rászegezte tekintetét, és azt mondta neki:
– Nézz ránk!
5 Az pedig rájuk figyelt, arra számítva, hogy kap tőlük valamit. 6 Péter azonban így szólt:
– Ezüstöm és aranyam nincsen, de amim van, azt neked adom: a názáreti Jézus Krisztus nevében kelj fel, és járkálj!
7 És megragadva jobb kezét, felemelte, mire annak lábfeje és bokája azonnal megerősödött; 8 felugrott, megállt és körbejárkált, majd bement velük a Templomba, járkálva, ugrándozva és Istent dicsőítve. 9 És látta az egész nép, ahogy járkál, és Istent dicsőíti, 10 és felismerték, hogy ő az, aki ott szokott koldulni a Templom Ékes kapujában, és teljesen magukon kívül voltak a megdöbbenéstől a történtek miatt. 11 Az pedig Péterhez és Jánoshoz szegődött, úgyhogy az egész nép döbbenten köréjük sereglett a Salamon oszlopcsarnokában. 12 Ennek láttán Péter így szólt a néphez:
– Izraelita férfiak, mit csodálkoztok ezen, vagy mit bámultok ránk, mintha saját erőnkkel vagy istenfélelmünkkel értük volna el, hogy ez járjon? 13 „Az Ábrahám, Izsák és Jákob Istene, atyáink Istene” megdicsőítette gyermekét, Jézust, akit ti elárultatok és megtagadtatok Pilátus színe előtt, noha ő úgy ítélt, hogy felmenti; 14 de ti a szentet és igazat megtagadtátok, és azt kértétek, hogy egy gyilkos embernek adjon kegyelmet a kedvetekért, 15 az Élet Fejedelmét pedig megöltétek – akit az Isten feltámasztott a halottak közül, aminek mi tanúi vagyunk. 16 Ezt az embert pedig, akit láttok és ismertek, az ő nevébe vetett hit miatt erősítette meg az ő neve, és a hit, amely őáltala van, tette őt teljesen egészségessé mindnyájatok szeme láttára.
Ap.Csel. 3:1-16.

14 Azok pedig, akik hittek az Úrban, férfiak és nők sokasága, még nagyobb számban csatlakoztak hozzájuk, 15 úgyhogy még az utcákra is kivitték a magatehetetlen betegeket, és hordágyakra és pricscsekre fektették őket, hogy az elhaladó Péternek legalább az árnyéka vetődjék valamelyikükre. 16 A tömeg pedig összecsődült a környező városokból Jeruzsálembe, betegeket és tisztátalan szellemektől gyötörteket magukkal hozva – akik mind gyógyulást nyertek.
Ap.Csel. 5:14-16.

6 A tömegek pedig egy szívvel, egy lélekkel figyeltek a Fülöp által mondottakra, hallva és látva a jeleket, amelyeket tett. 7 Mert sokakból, akikben tisztátalan szellemek voltak, hangosan kiáltozva kimentek, sok béna és nyomorék pedig meggyógyult – 8 lett nagy öröm abban a városban!
Ap.Csel. 8:6-8.

33 Talált ott egy Énéász nevű embert, aki bénulása miatt nyolc éve ágyhoz volt szögezve. 34 Péter így szólt hozzá:
– Énéász, gyógyítson meg téged Jézus Krisztus! Kelj föl, és vesd be az ágyadat!
Mire az tüstént felkelt. 35 És látta őt Lüdda és Sáron minden lakója, akik megtértek az Úrhoz.
Ap.Csel. 9:33-35.

Szent Pál Akadémia fordításai