2015. december 2., szerda

Josh McDowell - Az asztrológiáról 4.

AZ ELCSÚSZÓ KONSTELLÁCIÓK

Az asztrológia tudománytalan a precesszió, azaz az elcsúszó kons­tellációk ténye miatt. Boa foglalkozik ezzel a problémával: „A korai csillagászok nem ismerték a pre­cessziót, ezért aztán számításba sem vették rendszerük megalkotásánál. A 12 állatövi jegy eredetileg egybe­esik a 12 azonos nevű konstelláció­val. A precesszió következtében azonban a konstellációk az elmúlt 2000 évben kb. 30 fokot vándorol­tak, elcsúsztak. Ez azt jelenti, hogy a Szűz konstelláció most a Mérleg jegyben van, a Mérleg konstelláció a Skorpió jegyében és így tovább, így aztán, ha egy személy szeptem­ber 1-én születik, az asztrológusok Szűznek mondják (a Nap ebben a jegyben van abban az időben), de a Nap valójában már az Oroszlán konstellációban jár ekkor. Két kü­lönböző állatöv van tehát, egy las­san mozgó (csillag-állatöv) és egy másik, mozdulatlan (a trópusi állatöv). Melyiket használjuk tehát?" (Kenneth Boa, Cults, World Religi-ons and You, Vidor Books. 1977. 124-125. o.).

Ráadásul a konstellá­ciók sosem térnek vissza. Kock ki­mutatja, hogy "A legsúlyosabb té­nyező a csillagászoknak azon ellen­vetése, hogy a konstellációk sosem ismétlődnek, így aztán az asztrológiai magyarázatok az összehasonlí­tás minden alapját nélkülözik. Tehát a horoszkópkészítés olyan feltétele­zésekre alapszik, melyek tudo­mányosan megyédbe tetlenek." (Kun Kodu Question Counceling and Occultism. Grand Papids Kiegel, 1973.94. o.).

A BIBLIA ÉS AZ ASZTROLÓGIA

A Biblia figyelmezteti az embe­reket, hogy ne bízzanak az asztroló­gusokba és az asztrológiában;

„Tanácsaid sokaságában megfáradtál; no álljanak elő és tartsanak meg az égnek vizsgálói, akik a csillagokat nézik, akik megjelentik az újholdak napján, hogy mi jövend reád. Ímé, olyanok lettek, mint a polyva, tûz emészté meg õket, nem mentik meg életöket a lángból, még szén sem marad belõlök melegülésre, sem körülülhetõ parázs! Így járnak azok, a kikkel veszõdtél; és a kik kereskedõ társaid voltak ifjúságodtól fogva, futnak, kiki a maga útján; senki nem segít néked!” (Ézs 47:13-15)

Más figyelmeztetések is találha­tók az olyan versekben, mint a Jer 10:2:

„A pogányok útját el ne tanuljá­tok és az égi jelektől ne féljetek, mén a pogányok félnek azoktól!"

Máshol azt mondja az Ige:

„Se szemeidet fel ne emeld az ég­re, hogy meglásd a Napot, a Holdat és a csillagokat, az égnek minden seregét, hogy meg ne tántorodjál és le ne borulj azok előtt, és ne tisztel­jed azokat." (5Móz 4:19) Dániel könyve megvilágítja a különbséget az asztrológusok és az igaz, élő Is­tennek odaszánt emberek közön. A Dán 1:20-ból megtudjuk hogy Dá­niel és három barátja a bölcsesség és értelem terén tízszerte különbnek bizonyultak az asztrológusoknál, mert a csillagok helyett az élő és igaz Istent szolgálták. Mikor a ki­rály álmot látott, az asztrológusok nem tudták azt megmagyarázni, ha­nem egyedül Istennél volt a válasz, mert egyedül Ő képes megjelenteni a jövendőt (lásd. Dán 2:27-28) Az Ige világossá teszi, hogy bármiféle asztrológiai gyakorlat Isten szigorú kárhoztatása alatt van, mivel az Isten által kinyilatkoztatott bölcses­ség, azaz Isten Igéje helyett okkult eszközökhöz fordul, mikor a jövőt megérteni igyekszik. Az asztrológia fatalista megközelítése, miszerint életünket a csillagok határozzák meg, teljesen ellentétes az Igével, mely arra tanít, hogy felelősek va­gyunk sorsunk alakulásáért. Ke­reszténység és asztrológia egész egyszerűen: összeegyeztethetetle­nek.

Forrás: Új Exodus Magazin