2015. december 3., csütörtök

Derek Prince - Ha nem törődsz a bibliai próféciákkal, elveszel 7.

6. Jézus szenvedése, engesztelése.
Tudjuk az ÚSZ-ből, hogy elvitték Őt, bántalmazták, az arcába köptek, arcon ütötték és azután megostorozták. Ezt megjövendölte az És. 50. része 5-6. verse: Az Úr Isten megnyitotta fülemet, és én nem voltam engedetlen, hátra nem fordultam. Hátamat odaadám a verõknek, és orczámat a szaggatóknak, képemet nem födöztem be a gyalázás és köpdösés elõtt.

Jézus odaadta a hátát azoknak, akik verték őt, nem állt ellen. Megtehette volna, de nem tette. Ez pontosan és szó szerint beteljesedett. Ebben semmi nem szellemi. Ezek után átszegezték a kezeit és a lábait. Zsoltár 22:17,19. Mert ebek vettek körül engem, a gonoszok serege körülfogott; átlyukasztották kezeimet és lábaimat.
Megosztoznak ruháimon, és köntösömre sorsot vetnek.

Érdemes tudni, hogy Péter azt írja, hogy a Messiás szelleme ott volt az ÓSZ-i prófétákon. Ez azt jelenti, hogy sokszor első személyben beszéltek olyan dolgokról, amik soha nem történtek meg velük, de beteljesedtek a Messiásban. Tehát a Szent Szellem a Messiás személyében szólt a prófétákból. A 22. zsoltárban leírtak soha nem történtek meg Dáviddal, de mind megtörténtek Jézussal. Ezt hívjuk technikailag messiási zsoltárnak. Ha elolvasod az ÚSZ-et, nem mutatja meg Jézus belső tapasztalatait, sőt rendkívül rövid, csak annyit mond, hogy megfeszítették Őt. Nem mondja el, mi folyt a fejében és az elméjében. De ha értelmesen olvasod az ÓSZ-et, és a messiási szakaszokhoz érsz, ott van egy nagy kijelentés arról, hogy mi zajlott belül Jézusban, míg szenvedett. 

Nézzük meg ezt a két szakaszt. 
17. v. Mert ebek vettek körül engem, a gonoszok serege körülfogott; átlyukasztották kezeimet és lábaimat. Ez szó szerint megtörtént? Igen. 
19. v. Megosztoznak ruháimon, és köntösömre sorsot vetnek. Ez tényleg, szó szerint megtörtént? Ez érdekes, mert az akkori kultúra szerint 1 embernek 4 alapruha darabja volt. A keresztnél 4 katona volt, tehát minden katona vett egy ruhát. De Jézusnak volt egy varratlan köntöse és a katonák azt mondták, kár lenne 4 részre tépni, vessünk rá sorsot. Látod milyen pontos ez az Ige? Szétosztották a ruháit, de sorsot vetettek a varratlan köntösére. Minél többet tanulmányozzuk az ÓSZ-i próféciákat, annál pontosabbnak találjuk őket. 

És. 53:8-9. A fogságból és ítéletbõl ragadtatott el, és kortársainál ki gondolt arra, hogy kivágatott az élõk földébõl, hogy népem bûnéért lõn rajta vereség?! És a gonoszok közt adtak sírt néki, és a gazdagok mellé [jutott] kínos halál után: pedig nem cselekedett hamisságot, és álnokság sem találtatott szájában.

„Kivágták az élők földjéről”, vagyis megölték, ez beteljesült? Igen. „A bűnösök (gonoszok) közt adtak sírt neki, a gazdagok (héberben 1. szám) közé jutott halála után.” Bűnözőkkel vitték eltemetni és egy gazdag ember sírjába temették. Teljesen pontos ez is. 

7. Feltámadás. 
Mi van azzal a ténnyel, hogy Ő feltámadott a 3. napon? Pál azt írja, hogy Jézus feltámadt a harmadik napon az Írások szerint. Az „Írások” abban az időben az ÓSZ-et jelentette. Hol ír erről az ÓSZ? Hóseás 6:1-2. Jertek, térjünk vissza az Úrhoz, mert õ szaggatott meg és õ gyógyít meg minket; megsebesített, de bekötöz minket! Megelevenít minket két nap mulva, a harmadik napon feltámaszt minket, hogy éljünk az õ színe elõtt.

Figyeljük meg, hogy „minket”, nemcsak őt. Miért? Mert Isten célja az, hogy mi azonosuljunk Jézussal. Ő a mi halálunkkal halt meg és amikor feltámadt, mi is feltámadtunk Vele. Azonosultunk Vele a halálában, temetésében és feltámadásában.

Egyáltalán nincs tehát felhatalmazás, vagy minta az ÚSZ-ben az ÓSZ-i próféciák magyarázatára, csak szó szerinti értelemben.