2014. április 8., kedd

Frank Hammond - Az elutasítottság legyőzése 23.

Mások kontrollálása

Volt egy fiatalember, akit családja komolyan elutasított. Amikor felnőtt, szerelmes lett egy gyönyörű fiatal lányba és összeházasodtak. Volt végre valakije, aki szerette őt. Aztán elkezdett gyötrődni, nehogy elveszítse azt az egyetlen személyt, akitől szeretetet kap. Kényszert érzett rá, hogy feleségét állandó védelmével vegye körül. Amikor dolgozni ment, munkahelyéről felhívta feleségét, hogy otthon van-e. Félt, nehogy hűtlen legyen hozzá.
Egy nap, amikor hazatelefonált, senki nem vette fel a telefont. Amikor hazaért, ezzel támadt feleségére: "Hol voltál délelőtt? Rengetegszer hívtalak, de te nem vetted fel a telefont. Hol voltál? Kivel voltál?" A feleség már jól ismerte ezt a fajta gyanúsítgatást és őszintén válaszolt. Csak a fűszereshez ugrott le, hogy babot vegyen vacsorára. "Tényleg?" - kérdezte a férfi - "Akkor mutasd meg, mit vettél! Hadd lássam a számlát!" Ennek a férfinak a féltékeny parancsolgatása varázslás, ami a házasságot megkeseríti vagy akár tönkre is teheti.

Néhány ember, ahogy megszerezte mások barátságát, azonnal el is veszti, mert megpróbálja kontrollálni őket. A barátságot gyanúsítgatás és birtoklás kíséri. Az uralkodó személy nem engedi meg, hogy barátja másnak is a barátja legyen. 24 órás felügyelet alatt tartja őt, nehogy lehetősége legyen másokkal is kapcsolatot teremteni. Ki érzi magát jól, ha állandóan figyelik? A kapcsolat feladása a legkönnyebb mód arra, hogy megszabaduljunk ebből a szorító helyzetből. Az eredmény: elutasítottság. Éppen az, ami ellen az illető védekezett!

Az elutasítás elutasítást nemz. Az elutasított személy abnormálisán kezd viselkedni, és azok, akik kapcsolatot akarnak kialakítani vele, hamarosan fenyegetve cs elnyomva érzik magukat. Amikor a kontroll alatt tartott személy véget akar vetni a kapcsolatnak, elutasítja a másikat. Különös dolog: az, amitől az elutasított ember félt és amit el akart kerülni, újabb elutasításban végződött. Mint Jób esetében, az lett meg rajta, amitől félt.

Összegzés

Az elutasítás sebeihez való alkalmazkodás előbbi példái jól mutatják, hogyan próbálják az emberek általában sebeik fájdalmait enyhíteni, vagy olyan új utakat találni, amelyeken szeretet-szükségletüket kielégíthetik. Ahogy magyaráztam is minden példánál, ezek vagy hamis vagy gonosz módok. Ezek nem az Isten, hanem a Gonosz módszerei. Példáinkban az emberek nem elmenekültek, hanem tovább súlyosbították helyzetüket.

Amikor ezt az üzenetet tanítottam szabadulásról tartott szemináriumokon, volt néhány hallgató, akit nagyon feldúlt, amikor ehhez a ponthoz érkeztünk. Sokan mondták: "Mindent rosszul csináltam. Minden pontnál engem írtál le. Nincs már remény számomra." Várj! Van remény! Arra is rátérünk. Először meglátjuk a problémát, utána kapjuk meg rá a választ. Tartsatok még ki velem, amíg átnézünk egy újabb területet, és utána elérkezünk a gyógyuláshoz is.