2014. április 6., vasárnap

Frank Hammond - Az elutasítottság legyőzése 22.

Az "én" előtérbe helyezése

Egy régi bölcsesség azt mondja, hogy "Két hazugságból nem lesz egy igazság". Ugyanígy igaz, hogy "Két különböző probléma nem adja meg a megoldást". Az ellenség durva becsapása, amikor az egyik probléma megoldására a másik problémát ajánlja. Vegyük például, hogy fáj a fejem, és valaki felajánlja a segítségét. Azzal akar rajtam segíteni, hogy úgy rátapos a lábamra, hogy ez elvonja a figyelmemet a fejfájásról. Nos, ilyen segítséget nyújt az ördög. Ezt mondja: "Te szegény! Annyit szenvedtél az elutasítottságtól. Egy képzeletbeli utazásra van szükséged! Építsd fel az Önmagadról alkotott képedet annyira, hogy jól érezd magad!" Az ördögnek ez a javaslata lefordítva a valóságban ezt jelenti: "Mivel az emberekkel rossz a kapcsolatod, jobb lesz neked, ha Istennel is rossz lesz a kapcsolatod."

A büszkeség bajba juttat minket Isten előtt, aki azt mondja: "aki magát felmagasztalja, megaláztatik" (Lk. 18:14). A problémák súlyosbítása egy másik problémával nem adja meg a megoldást.

Elfojtás

Legtöbben mesterei vagyunk saját magunk rászedésének. Például úgy gondoljuk, hogy ragyogóan megoldottunk egy problémát, mert nem engedjük, hogy tovább bosszantson. Ha minden gondunkat az Úrra vetettük, akkor jó, de ha csupán elnyomtuk a problémát, akkor az előbb vagy utóbb megint felszínre kerül. Az Istenbe vetett hit gyógyítás, az elfojtás pedig csak pszichológiai csapda.
Az elfojtás meghatározása: a tudatból való kizárás. Ez elérhető gondolkodási technikával, de más eszközök igénybevételével is. Például néhány nyugtató, egy üveg whisky vagy elektromos kezelés kizár a tudatból gyakorlatilag mindent, de a probléma attól még megoldatlan marad.

Vitathatatlan tény, hogy sok betegség okozói az elfojtott sértődések, félelmek, aggodalmak, idegességek és bűntudat. Pünkösdi gyülekezetekben gyakran imádkoznak gyomorfekély, kínzó fejfájás, szívszorítás, ízületi gyulladás és stressz okozta rák gyógyulásáért. Ezek a betegségek gyakran az elfojtott érzelmek következményei. Az ilyen fizikai betegségeknél a probléma gyökerét kell kiküszöbölni, mielőtt a gyógyításhoz fognánk.

"Ne légy bölcs a magad ítélete szerint; féld az Urat, és távozzál el a gonosztól. Egészség lesz ez a te testednek, és megújulás a te csontaidnak. " (Péld. 3:7-8)

Figyelemfelkeltő praktikák

Azok az emberek, akik mellőzöttnek vagy alsóbbrendűnek érzik magukat, gyakran bizarr magatartási formákat vesznek fel a figyelem felkeltése érdekében. Azok a gyerekek, akiket szüleik elhanyagolnak, gyakran rosszalkodnak. Ha neveletlenségükért elfenekelik is őket, legalább a figyelmet felkeltették.

Egy fiatalembert úgy tartottak számon társai, mint aki életet hoz a házibulikra. Ennek a fiúnak semmi sem volt komoly. Állandóan vicceket mesélt és húzta az embereket. Nagyon élvezte, hogy mindenki rá figyel, amikor bohóckodik. Amikor ez a fiú 25 éves lett, az Úr szolgálatra hívta el, de ő annyira alkalmatlannak és alsóbbrendűnek érezte magát, hogy minden erejével visszautasította Isten elhívását. Édesanyja azt vette észre, hogy nagyon komoran viselkedik, és meg volt róla győződve, hogy valami komoly baj történt vele. így szólt a fiához: "Nem úgy viselkedsz, ahogy szoktál. Mi baj van?" A fiú nem merte elmondani, mi is történik valójában benne, de anyja addig faggatta, amíg bevallotta az igazat. Elmondta, hogy Isten szolgálatra hívta el őt. Ez a keresztény édesanya, aki gyakran imádkozott azért, hogy három fia közül legalább egyet hívjon el az Úr, ezt mondta: "Nem hiszem el, 25 éves vagy és még soha egyetlen komoly gondolatod sem volt." Ez volt az anya véleménye felnőtt fiáról...

Sok ilyen ember van. Amatőr bohócok, kihívóan gonoszok, vallásos magamutogatók csak azért, hogy magukra vonják mások figyelmét.