2011. december 13., kedd

Rodney H. Browne - Mit jelent a család fejének lenni 2.

Akarom pedig, hogy tudjátok, hogy minden férfiúnak feje a Krisztus; az asszonynak feje pedig a férfiú; a Krisztusnak feje pedig az Isten. 1 Korinthus 11:3

A férj a család feje. Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy felelős vagy Isten előtt a családod - a feleséged és a gyermekeid - jólétéért. Felelősnek lenni azt jelenti, hogy - különösen az Úr felé - elszámoltatható vagy. Az Úr isteni pozíciót és felelősséget adott neked, és számot fogsz adni arról, hogy miként vezetted a családodat - hogy szeretted-e őket, hogy gondoskodtál-e róluk, hogy megvédelmezted-e őket -, vagy pedig sem. Hogyan töltheted be felelősségteljesen ezt a pozíciót és felelhetsz meg az Isten által támasztott követelményeknek? A saját erődből sehogyan sem! Bíznod kell az Úrban és nem szabad a saját bölcsességedre támaszkodnod!
Fejként, vezetőként és hajód kormányosaként végeredményben te vagy felelős azért, hogy a családod milyen irányban halad. Nem számít más milyen döntéseket hoz - jókat vagy rosszakat -, neked mindig mennyei Atyádat kell követned, és az Isten Igéjében leírt helyes dolgod kell tenned.
Sok férfi a saját feleségét hibáztatja a család összes problémáiért, a feleségek pedig a férjüket, azonban minden ember a saját szerepéért, viselkedéséért és választásaiért felelős. Férjként és családod fejeként, ha egy leküzdhetetlennek tűnő problémával találkozol és olyan helyzettel, amit nem tudsz megoldani, ne félj és ne légy büszke a családodat istenfélő tanácsadókhoz elvinni - a hangsúly pedig az istenfélőn van!

A férfiak hasonlóképpen együtt lakjanak értelmes módon feleségükkel, az asszonyi nemnek, mint gyöngébb edénynek tisztességet tévén, mint akik örökös társaik az élet kegyelmében; hogy a ti imádságaitok meg ne hiusúljanak.
1 Péter 3:7

A család fejeként - amely rendet Isten alkotta -, azt az utasítást kaptad, hogy úgy kell szeretned a feleségedet, ahogy Krisztus szereti az Egyházat - életedet kell adnod érte; meg kell értened, hogy feleséged mind fizikailag, mind érzelmileg sokkal érzékenyebb, mint te; gyengédnek, kedvesnek és előzékenynek kell lenned iránta. Ha mindezeket nem teszed meg és ha durván, keményen bánsz vele, ill. ha semmibe veszed őt, akkor imáid nem fognak meghallgatásra találni.

A ház és marha atyától való örökség; az Úrtól van pedig az értelmes feleség.
Példabeszédek 19:14

Csak az Úr tud Isten szerinti feleséged adni neked. Ez azt jelenti, hogy az Úr tud nagyszerű feleséget adni - VAGY - ha már van egy olyan feleséged, aki nem annyira nagyszerű, akkor Ő meg tudja munkálni őt, meg tudja változtatni a szívét, és nagyszerű, Isten szerint való feleséget tud faragni belőle! A jó házassághoz ketten kellenek, olyan két ember, akik mindenek előtt elkötelezték magukat Isten életükre vonatkozó tervének és akaratának. Imádkozz, hogy a feleséged az Úrtól legyen. Amikor megházasodsz, bánj úgy a feleségeddel, mint Istentől kapott ajándékkal, mert a feleség egyébként is erre rendeltetett.

Mindazáltal sem férfiú nincs asszony nélkül, sem asszony férfiú nélkül az Úrban. 12 Mert amiképpen az asszony a férfiúból van, azonképpen a férfiú is az asszony által, az egész pedig az Istentől.
1 Korinthus 11:11-12

A mai modern véleményekkel és viselkedéssel ellentétben, a férfiaknak és a nőknek szükségük van egymásra. Nem minden férfira és nőre, hanem egy bizonyos férfinak egy bizonyos nőre. A férfiak nem felsőbbrendűek a nőknél, a nők pedig nem felsőbbrendűek a férfiaknál. A férfi és a nő összehasonlítása olyan, mintha egy almát és egy narancsot hasonlítanánk össze - teljesen más két különböző gyümölcsről van szó, de mindkettő fontos. A férfiakat Isten másképp teremtette meg, mint a nőket, a nőket is másképp teremtette, mint a férfiakat. Fontosak a férfiak és fontosak a nők is. Mindkettőnek megvan a családban a maga szerepe és személyre szabott helye. Azt is mondhatjuk, hogy a férfiakat és a nőket Isten "egyedi módon szerkesztette egybe". Ez a különleges egybeszerkesztés teszi lehetővé a férjek és feleségek számára, hogy betöltsék saját helyüket, valamint hogy fel legyenek ruházva egyedülálló képességekkel és erősségekkel.
Isten mindnyájunkat másképp teremtett meg azért, hogy kiegészíthessük egymást, és nem azért, hogy versenyezzünk egymással. A versengés teljesen gyümölcstelen és terméketlen, összefogással viszont nagyszerű dolgokat érhetünk el.
Férjek! Nem az a feladatotok, hogy leuraljátok a feleségeteket és a gyermekeiteket, hanem hogy papjai, prófétái legyetek a családotoknak, és hogy az Úr segítségével vezessétek őket. Ahhoz, hogy ezt meg tudjátok tenni teljesen alá kell rendelnetek magatokat a Szent Szellemnek. Ti magatok is szolgáljátok az Urat - tiszteljétek az Ő Igéjét és Szellemét. Soha ne használd az igeverseket a családodon való uralkodásra, manipulálásra, ill, ellenőrzésre, hanem áldásra és tanításra használd azokat. Ne felejtsd el, hogy ahhoz, hogy jó férj és jó apa légy nagyfokú önzetlenségre van szükség!

Paráznaság pedig és akármely tisztátalanság vagy fösvénység ne is neveztessék tiközöttetek, amint szentekhez illik.
Efézus 5:3

A férfiaknak el kell szakadniuk a családjuktól azon a napon, amelyen házasságot kötnek. Ez azt jelenti, hogy ő és felesége egy új családot hoznak létre. Ha egy férfi nem tudja "elvágni a köténypántokat", akkor ne házasodjon meg. Ha egy férfi nem kész felnőni és elhagyni a szülei által biztosított biztonságos kényelmet, akkor még nem kész a házasságra - akárhány éves legyen is. Szeresd és tiszteld anyádat és apádat, de ne hagyd, hogy ellenőrizzék, hogy meggátolják és hogy beleszóljanak a házasságodba. Most már te vagy a feje a családodnak - állj fel és foglald el a helyedet! Te vagy a feje az új családodnak, és Isten szerint való döntéseket kell hoznod helyettük is.