2011. december 24., szombat

ATV: Beszélgetés Németh Sándorral

A teljes - közel kétórás - beszélgetést karácsonykor az ATV mutatja be két részben.
Kezdési időpontok: december 24-én 18.30 és december 25-én szintén 18.30.

Nem tudjuk Jézus születésének napját, de azt tudjuk, hogy valóságos történelmi személy volt. Két evangélium is a születéssel kezdôdik. Mit jelentett ez a fantasztikus esemény az emberiség emlékezetében?

- A keresztény teológia rendkívül fontos eseménynek tartja a Názáreti Jézus Krisztus születésével kapcsolatos történetet, és ezen belül valóban nem a születési időpontja a lényeg, hanem elsősorban a származása. Ezen múlik ugyanis az, hogy a Názáreti Jézus messiás, vagy nem messiás. Ha Jézus úgy született volna, mint minden ember, akkor alá lett volna rendelve az úgynevezett eredeti bűnnek, vagyis a halál törvényének. Ebben az esetben nem tudott volna áldozatot bemutatni a világért, hiszen a halál számára is szükségszerűség lett volna.

A Názáreti Jézus személyiségének különlegessége azonban abban is áll, hogy számára a halál szabadon választott alternatíva volt. Választhatott volna mást is. Elhagyhatta volna például a földi, vagyis az emberi létformát, és felköltözhetett volna a legfelső világba, az isteni létformába. Pontosan abban nyilvánult meg azonban az emberek iránti szeretete, hogy engesztelő áldozatot adott. Az ószövetségi törvények alapján az Istennel való kapcsolatteremtés központi eseménye az engesztelő áldozat. Ezt látjuk Ábrahámtól fogva, sőt már Noé is áldozatot mutatott be Istennek. Nem véletlen, hogy Mózes rendtartása nagyon szigorúan szabályozta az áldozati rendeket. A keresztény értelmezés szerint ugyanakkor ezek az ószövetségi áldozatok a Názáreti Jézusra is előremutattak.

Az ószövetségi jóslatok alapján a zsidók annak idején úgy gondolták, hogy a Názáreti Jézus beteljesíti a Messiásra vonatkozó próféciákat. Mire alapozták ezt?

- A legelső ilyen ígéret a Teremtés könyvének harmadik fejezetében található. Ezt nevezzük ősevangéliumnak, amikor Isten megátkozta a kígyót és a mögötte meghúzódó Sátánt, akire ez az átok valójában vonatkozik. Isten az Éden kertjében azt mondta a Sátánnak: „Ellenségeskedést szítok közötted és az asszony között, a te magod és az ő magva között: ő a fejedre fog taposni, te pedig a sarkát mardosod majd."

A Messiás-várás és a keresztény értelmezés szerint a Messiás szeplőtelen fogantatása a Názáreti Jézus megszületésének idejére már egy körülbelül négyezer éves várakozás volt. A mi bibliai értelmezésünk szerint Ésaiás próféta is megerősítette ezt. Könyvének a hetedik fejezetében található az a nagyon híres messiási prófécia, amely arról szól, hogy a szűz fogan, és szül. Ezt különbözőképpen értelmezik, de ha a „szűz" szó nem is tükrözi pontosan az eredeti kifejezést, mindenképpen olyan hajadonról van szó, aki ártatlan.

Hogyan tud egy ártatlan terhes lenni, és hogyan tud szülni?

- Ez a Názáreti Jézus fogantatásának és születésének a misztériuma. Csak így volt lehetséges, hogy egy tökéletes ember jelenjen meg a világtörténelemben. Más híres vallásalapítóhoz, illetve történelmi személyiséghez képest a Názáreti Jézus egyedülálló ebben.