2017. augusztus 1., kedd

Michael L. Brown - Menj, és többé ne kövess el bűnt - Szentségre hívás 32.

Mondjuk, hogy nagyon szereted a baseball-t és egy estét minden héten (vagy néhány hetente, az időbeosztásod szerint) leülsz a fiaddal és megnézel egy meccset. Ez a kikapcsolódás ideje és alkalom, hogy beszélgess a fiaddal a sportról és más dolgokról és lehetőség, hogy tehetséges játékosokat nézhetsz a legjobbat kihozva magukból. Ez teljesen jónak tűnik és jelenleg lehet, hogy az is. De lehet, hogy egy kis róka ott leselkedik a háttérben, a lehetőségre várva, hogy ellopja az idődet és megossza a szívedet, először mind nagyobb vágyat teremtve benned, hogy kövesd a csapatod programját, aztán, játszva az érzéseiddel, elcsábítsa a gondolataidat.

Hogyan történik ez? Talán a te csapatod mindig hátrébb végzett de idén másként van. Ők játszanak a döntőben. Már 2-3 meccset akarsz megnézni hetente. Egy gyülekezeti alkalmat is elmulasztasz egy fontos meccs miatt. Mindennap olvasod az újságokat, az eredményeket és statisztikákat böngészve.

Ha a csapatod nyer, boldog vagy, feldobott és izgatott. Ha veszítenek - különösen egy döntő meccset -nyomott és lehangolt vagy, sőt mogorva és motiválatlan. A baseball megszerezte a szívedet. A kis róka kikezdte a szőlődet. Mikor imádkozol, a baseballra gondolsz. Mikor emberekkel beszélsz, a sportról beszélsz, nem az evangéliumról. Mikor terveket szősz, a meccsek vannak a központban. A szentséged veszélybe került. A szíved megosztott lett. A világ dolgait szereted és Isten iránti szereteted kihűlt. Ez történik hívők millióival mindennap, különösen a mi szórakozás-központú, sportokat felmagasztaló, testért rajongó társadalmunkban.

Még a "semleges" dolgok is rombolnak. A kis rókák minden alakban és méretben jöhetnek és gyakran észrevétlenek maradnak. Miért? Mert olyan kicsik. Még aranyosnak is láthatod őket. Látod, ha internetes pornográfiával van dolgod, az fel fog tűnni. Ha vered a házastársadat, az fel fog tűnni. Ha hazudsz a munkahelyeden, az fel fog tűnni. Ha valaki más férjének vagy feleségének akarsz tetszeni, az fel fog tűnni. Ha mész és berúgsz vagy drogot használsz, az fel fog tűnni. De megnézni néhány meccset a tv-ben, lehet, hogy nem fog feltűnni. Naponta két órát tölteni újságolvasással, lehet, hogy nem fog feltűnni. Minden szabad percedet a hobbidnak szentelni, vagy a ház körüli munkának, vagy a golf tudásodat tökéletesíteni, lehet, hogy nem fog feltűnni. De biztosíthatlak, Istennek fel fog tűnni. Egy másik isten törekszik az Ő helyére. Egy másik "mester" neveden szólít. Kinek a rendelései szerint élsz? Ki irányít téged? Kit vagy mit imádsz valójában? Vigyázz a kis rókákkal! Charles Spurgeon-tól jön ez a fontos figyelmeztetés:

"Hívő, vigyázz, ne vedd könnyedén a bűnt! Vigyázz, vagy lejjebb és lejjebb fogsz esni. A bűn kis dolog? Nem mérgező? Ki tudja mennyire halálos? A bűn kis dolog? A kis rókák nem teszik tönkre a szőlőt? A kis korálok nem alkotnak akkora zátonyt, ami egy hajót összetör? Kis csapások nem döntenek le egy hatalmas tölgyet? A folyamatos csöpögés nem vájja ki a követ? A bűn kis dolog? Ez övezte a Megváltó fejét tövisekkel és döfte át a szívét. E miatt szenvedte el a gyötrelmet, keserűséget és bánatot. Megmérheted a legkisebb bűn súlyát az örökkévalóság mérlegén? Elrepülhetsz előle, mint egy kígyó elől, gyűlölve a gonosz legapróbb megjelenését? Láss mindent bűnt úgy, hogy az feszítette meg a Megváltót, és annak fogod látni, ami, rettenetes bűnnek."

Ez eléggé új látásmódba helyezi a dolgokat, nem?

Nem vagyunk szentségre kötelezve, mintha Isten valami ódivatú ellensége lenne az örömnek, aki irigy és ideges lesz azonnal, ha jól érezzük magunkat. Egyáltalán nem. Gondolj arra, mikor Pál a pénz szeretetének veszélyéről írt Timóteusnak, ügyelt arra, hogy úgy írja le az Atyát, mint aki: "bőségesen megad nékünk mindent a mi tápláltatásunkra" (1 Tim 6:17/b)

A mi Istenünk ilyen! Ő az, aki megalkotott minden madarat, ami az égen repül, megtervezte a halak formáját, amik az óceánban úsznak, aki megteremtette a háborgó tengereket és szabadjára engedte a sebes zuhatagokat, aki formálta a magas hegyeket és hósipkát festett a tetejükre. Ő gondolta ki a pillangót és tervezte meg az antilopot, ő találta ki a virágokat és alkotta a verebeket.

Ő a vitalitásnak, az energiának és az életnek az Istene. Ő nem az öröm ellensége, hanem az öröm beteljesítője. Ő nem sivár, hanem gyönyörűséges. Nem szörnyűséges hanem bámulatos. A mi Istenünk minden útjában csodálatos és semmi negatív nincsen benne. Emiatt bolondság más dolgok fogságába esni, mint Vele lenni és őrültség más mestert szolgálni az Úr helyett. Semmi értelme nincs bárminek megengedni, hogy megossza a szívünket.

Fordította: Korányi Tamás