2016. december 5., hétfő

Michael L. Brown - Menj, és többé ne kövess el bűnt - Szentségre hívás 3.

1. A bűn nem elégít meg.

Néha, mint hívők elfelejtjük, hogy a bűn képes valós gyönyört adni. Gyakran nagyszerű érzés bűnt elkövetni. Ezért van a bűnnek meg az ereje, hogy függőséget okozzon. A bűn lehet izgalmas, szenzációs, borzongató és szórakoztató. Vannak hitetlen humoristák, akiken hatalmasat nevethetsz. Vannak drogok amiktől úgy érzed magad mint egy király, mintha tiéd kenne a világ. Ezért van, hogy rengeteg ember nagyon élvezi a szexuális erkölcstelenséget és a kicsapongó életformát. A Zsidókhoz írt levél 11.25-ben a bűn ideig-óráig való gyönyörűségéről olvasunk. De tartós megelégedésre ne számíts. Miután a drog hatása kimegy, a feldobottság elmúlik, a szexuális mámor beteljesedik az üresség érzése marad, a tisztátalanság érzése, az elégedetlenség, a kifosztottság érzése. Minden kongóan üres. Ezért van, hogy sok "sztár" a csúcsra érve teljesen magányosnak érzi magát. Nem ezért akartak feljutni oda.

És ezért van, hogy mikor a bűnösök találkoznak Jézussal, boldogan hagyják ott bűnös szokásaikat egy pillanat alatt. Mikor találkoznak az Élet Kenyerével, többé nem éheznek és nem szomjaznak senki és semmi másra (Ján. 6.35.) A probléma az, amikor mi - nem a Kenyér - kiszáradunk, már nem tudunk minőségi időt tölteni imában, az Igével, imádásban és aktív bizonyságtevéssel és szolgálattal. Elhagyjuk az élet forrását és repedezett kutakat ásunk, melyek nem tartják a vizet. ( Jer. 2.13/b) És a bűn - az igéző, csábító bűn - újra hív minket, emlékeztetve a meghitt pillanatokra, amiket karjaiban töltöttünk valamikor, és elfelejtetve velünk a poklot amin keresztülmentünk, mikor felserkentünk az álomból.

Leplezzük le most a képzelgést. Mondjuk hangosan, amíg bevésődik: a bűn nem elégít meg. Végül a boldogságból szomorúság lesz, az izgalomból lidércnyomás, a gyönyörűség függőséggé válik. A bűn soha nem tartja meg amit ígér.

2. A bűnből még több bűn lesz.

A Példabeszédek 5.22 szerint: "A maga álnokságai fogják meg az istentelent, és a saját bűnének köteleivel kötöztetik meg." Mikor bűnt követsz el megkötözöd magad és ahelyett, hogy a bűnös szabad lenne, hogy azt tegye amit akar, míg a hívő megvan kötve egy csomó halott szabállyal és törvénnyel, ez pont fordítva van. A bűnös a bűn rabszolgája (Ján. 8. 34.),  míg a hívő szabad arra, hogy Isten akaratát tegye. (Ján. 8.36.) Oswald Chambers szavaival: " A világi emberek azt képzelik, a szenteknek milyen nehéz lehet annyi megkötés között élni, de a kötelékek a világban vannak, nem a szenteken. A világban nincs szabadság és minél magasabb társadalmi szintet nézünk, annál több köteléket találunk."

De ne várd, hogy a bűn megismerteti veled ezt a titkot. Ehelyett a kísértő hang ezt mondja: "Folyton a kéjvággyal küzdesz. Ha megnéznéd azt a pornófilmet, felszabadulnál a kényszerítő szükség érzésétől. Szabad lennél ettől az elnyomástól. Gyerünk! Megkönnyebbülsz majd." Micsoda hazugság. Az egyetlen dolog amit a film megnézése okoz, a vágy, a szükség, hogy megnézz egy újabb tisztátalan videót. A bűnből még több bűn lesz. Ebben biztos lehetsz.

A Prédikátor könyve bölcs szavaival: "Aki szereti a pénzt, nem telik be pénzzel, és a ki szereti a sokaságot nem telik be jövedelemmel." (Préd.5.10.) Mindig többet akarsz! A kapzsiság nem elégszik meg a birtoklással, a drogfüggő nem elégszik meg egy nagy mámorral, a kéjvágy nem elégszik meg egy egy éjszakás kalanddal, a büszkeség nem elégszik meg az előléptetéssel és hírnévvel. Ezért mondja a Példabeszédek: "Az embernek szemei meg nem elégednek" ( Péld. 27.20.) - és minden őszinte ember aki olvassa ezt, elmondhatja, hogy ez így van. Más szóval, uram, egy pillantás arra a bikinis nőre elég lesz, nem? Akkor miért kell odanézned újra ... és újra?

Így működik a bűn, a kis dolgokban ugyanúgy mint a nagyokban, a hazugságban úgy mint a kéjvágyban, a cukorkabolti lopásban ugyanúgy mint a bankrablásban. Az ígért beteljesedés elillan. Mielőtt elkövetjük a bűnt, teszünk egy fogadalmat ":ezt az egyet megteszem csak egyszer és soha többé nem teszek ilyet". Mi történik aztán? Ismeritek a chips reklámot: nem tudsz csak egyet enni.

Először a kísértés csak havonta egyszer jön de ahogy beengeded, olyan, mintha tüzet táplálnál. Hamarosan ismét táplálnod kell. Legközelebb két hét múlva jön és ha megint bűnbe esel, jön egy hét múlva, aztán egy nap múlva és aztán megkötöz. Kérdezd meg egy heroin függőt, hogy működik ez? Ő a szakértője a függőségnek. Szerencsétlenségére ez az ő saját függősége és fogalma sincs, hogyan szabadulhatna belőle.

Ha aláveted magad Istennek és ellenállsz az ördögnek, a bűn és a kísértés ereje megtörik. Ha beengeded, egy újabb kötelet vet köréd, nehezebbé téve a következő harcot. És minden alkalommal, ha bűnt követsz el, nehezebb lesz ellenállnod és könnyebb feladni. Legyengülsz és elveszted a harcra való készséget. Ezért a nemet mondás ideje most van, mielőtt a kötelek erősen fognak már. Tehát ha beengedsz egy bűnt, hogy egy éjszakát nálad töltsön, hamarosan sokkolni fog, hogy száz másik bűnt találsz magad körül - a vétkek kiterjedt családját - melyek jönnek, hogy veled maradjanak. Rúgd ki a betolakodót!

Fordította: Korányi Tamás