2015. szeptember 14., hétfő

Daniel Kolenda - Élj, mielőtt meghalsz! - Menj el, és többé ne vétkezzél!

Nem kérdés, hogy amikor a zsidó vezetők Jézus elé rángatták a házasságtörésen rajtakapott asszonyt, az egyértelműen bűnös volt a vádban megfogalmazott bűnben. A törvény alatt a házasságtörés megkövetelte a halált. De Jézus irgalomra indult az asszonyon, és miután a vádlói elmentek, azt kérdezte tőle: "Asszony, hol vannak a vádlóid? Senki sem kárhoztat téged?" Ő azt válaszolta: "Senki, uram!" Jézus erre azt mondta: "Én sem kárhoztatlak. Menj el, és többé ne vétkezzél!" (János 8:10-11).

Bár inkább érzelmileg hat ránk ez a történet, hadd tegyek fel mégis egy gyakorlati kérdést! Mi adott Jézusnak jogot arra, hogy ellentmondjon a mózesi törvény követelésének? Az igazságnak érvényesülnie kellett, és a törvényszegőket el kellett ítélni. Figyeljétek meg, hogy Jézus nem a szőnyeg alá söpörte az asszony tettét, mintha az nem is lett volna annyira súlyos. Amikor kimondta ezeket a szavakat: "Én sem kárhoztatlak. Menj el, és többé ne vétkezzél!", már úton volt a kereszthez, ahol ennek az asszonynak a házasságtöréséért is fizetett saját szeplőtlen vérével. Ilyen módon érvényesítette az igazságot, és teljes mértékben törlesztette a bűn-adósságot.

Nagy különbség van aközött, hogy tanulsz a múltadból, vagy hogy benne élsz. Nem tudunk visszamenni az időben, hogy megváltoztassuk a múltat. A múltban élni a kegyelem szelleme és Jézus kereszten véghezvitt áldozata elleni támadás. Ha egyszer tisztára mosott az Úr Jézus vére, akkor Isten már nem kárhoztat, és neked sem kellene kárhoztatnod magadat. Most azért: menj, és többé ne vétkezzél!