2015. július 30., csütörtök

Keresztény doktrína - Isten tulajdonságai 1.

1. Isten örökkévaló

Az örökkévaló azt jelenti, hogy nincs kezdete és vége. Is­ten az Örökkévaló. Mindig létezett és mindig létezni fog. Soha nem volt olyan idő, amikor Isten ne létezett volna. A Zsoltárok 90,3 ezt mondja: „Öröktől fogva mindörökké vagy te, ó Isten!” Isten öröktől fogva és örökké létezik.

Ézs 43,10. Az én tanúim ti vagytok, népem — mondja az Örökkévaló —, és szolgám, akit azért választottam, hogy megismerjetek, higgyetek bennem, és megértsétek:
Én Vagyok, csak én! Előttem nem volt más Isten, és utánam sem lesz senki más!

Jellegében más, mint a többi létező létezése. Ez a létezés minden más létezés forrása. Az Ő létezésének nincs forrása, páratlan, egyedi lény. Isten nem időben létezik, hanem örökkévalóságban. Nincs kezdete és vége (Atya). Az Ezeréves Királyság után az emberiség, a föld, a világ visszakerül az örökkévalóságba.

Az örökkévalóságban a jónak sosem lesz vége! Az elmúlás árnyéka semmire sem vetül rá. Az Atyának nincs kezdete. A Fiúnak van, de nem az időben. Az idő Lucifer bukásával kezdődött. Ahogy elváltozunk Isten képmására, haladunk az örökkévalóság felé.

Jób 36,26. Isten valóban fenséges, hatalmas, csak mi nem ismerjük hatalmát, sem éveinek számát nem tudhatjuk soha.

a) VAGYOK, AKI VAGYOK

2Móz 3,14. Isten ezt felelte Mózesnek: „VAGYOK, AKI VAGYOK.” Majd hozzátette: „Ha ezt kérdezik, mondd Izráel népének: A »VAGYOK« küldött hozzátok.”
Jn 8,58. Jézus felelt: „Igazán mondom nektek: mielőtt Ábrahám megszületett, ÉN VAGYOK.”

b) Örökkévaló Isten

lMóz 21,33. Ábrahám egy tamariszkuszfát ültetett Beérsebában, és imádta az Örökkévalót, az Örök Istent.

c) Magasztos és fenséges, aki örökkévalóságban lakik

Ézs 57,15. Mert ezt mondja a Magasságos és a Felséges, aki az örökkévalóságban lakik,
s kinek neve szent...


d) Isten örök hatalma és Istensége

Róm 1,20.  Isten örök hatalma és isteni természete ugyan emberi szemmel nem látható, de mégis világosan érzékelhető és megérthető, mert a világ teremtése óta mindenki láthatja és tanulmányozhatja Isten teremtményeit. Így tehát nincs mentség azok számára.

A feltámadott, megdicsőült Jézus Krisztus jellemzői:

– örökké él (Jel 1:18. Én vagyok az Örökké Élő. Halott voltam, de nézd, élek örökké, és kezemben vannak a Halál és a Hádész kulcsai.)

– örökkévaló király (1Tim 1:17. Minden tisztelet és dicsőség az örökkévaló, halhatatlan és láthatatlan Királyé, az egyetlen Istené örökké. Ámen!)

– örök, áldandó Isten (Róm 9:5. Ők a mi ősapáink leszármazottjai, és emberi természete szerint közülük származik Krisztus, aki Isten minden és mindenki felett. Legyen örökké áldott! Ámen.)

– ábrázolhatatlan, emberi szem számára megragadhatatlan (1Tim 6:14-16. Tehát azt parancsolom neked, hogy vidd véghez a megbízatásodat hiánytalanul és feddhetetlenül egészen addig, amíg Urunk, Jézus Krisztus vissza nem jön! Mert ő vissza fog jönni! Mikor? A legalkalmasabb időpontban, amikor áldott Istenünk elküldi őt. Igen, ő az egyetlen uralkodó, a Királyok Királya és az Urak Ura!)

– örökkévaló jelleggel pap (Zsid 7:17. Hiszen róla ezt mondja az Írás: „Örökké pap vagy, Melkisédek rendje szerint.”)

Forrás: Kevin Conner - The Foundations of Christian Doctrine; Wayne Grudem - Systematic Theology; Hit Gyülekezete Bibliaiskola