2012. január 10., kedd

Hét gyakorlati jótanács: hogyan óvjuk meg gyermekeinket az internetfüggőség csapdájától?

Az internetfüggőség kialakulása

Az internetfüggőség elterjedésének okai közt leginkább a közösségi oldalak (iwiw, MySpace, Facebook, stb.) megjelenését és az online szerepjátékokat tartják számon. Ezekben a – gyakran erőszakos – játékokban olyan virtuális térbe csöppennek a gyerekek, ahol saját karaktert alakíthatnak ki, a többi játékossal kapcsolatot létesítenek, feladatokat teljesítenek, virtuális kihívásoknak felelnek meg.

A közösségi oldalakon ismerősöket kereshetnek, mások ismerőseit nézhetik meg, gyakran olyanokat is ismerősnek jelölnek, akivel csak „mindig ugyanazon a buszon utaznak”. Azonban fennáll a veszélye annak, hogy az a gyermek, aki túl sok időt tölt a virtuális világban, elveszíti realitásérzékét, egyre nehezebben birkózik meg a valós világban rá váró feladatokkal. Arról nem is szólva, hogy egy virtuális chatszobában az ember azt mond magáról, amit akar, senki nem tudja ellenőrizni.

A túlzásba vitt internetezés akár függőség kialakulásához is vezethet. Dr. Pék Győző (DE BTK) szerint ez a fajta függőség a nikotinfüggőségnél is erősebb lehet. Állítása szerint a túlzott internethasználat negatívan hat a serdülők személyiségfejlődésére, személyiségük szétdarabolódik, bizonyos paranoid zavarok felerősödhetnek.


Az internetfüggőség jelei, hogyan ismerhető fel, ha a gyermek internetfüggő?

Azok a gyermekek, akik nehezebben szocializálódnak, problémák merülnek fel kapcsolataikban, beilleszkedési vagy tanulásbeli nehézségeik vannak, könnyebben belemerülhetnek egy olyan világba, amit saját maguk alakíthatnak ki a virtuális térben.

Ha egy gyermek internetfüggővé válik, annak észrevehető jelei, következményei lesznek.

Ilyenek például, ha:

  • „elvonási tünetek” jelentkeznek, ha pár napig nem jut internethez (pl. rosszkedvűség, lehangoltság, agresszivitás),
  • barátait, kapcsolatait elhanyagolja, egy idő után elmagányosodik,
  • romlik tanulmányi eredménye,
  • régebbi szokásos tevékenységeit (pl. sport, mozi) elhagyja,
  • alvási zavarok jelentkeznek,
  • egyéb fizikai problémák is felmerülhetnek (pl. elhízás vagy kóros fogyás, mozgáshiányból adódó betegségek, problémák).


Mit tegyen a szülő, ha úgy látja, hogy gyermeke internetfüggő?

Ebben az esetben feltétlenül forduljunk hivatásos tanácsadóhoz. Az internetfüggőség - mint bármely más kényszeres tevékenység – szenvedélybetegség, ezért kezelni kell. Fontos megértetni a gyermekkel, hogy önmaga számára is káros ez a tevékenység. Elsősorban a szülőknek kell segítenie, hogy vissza tudjon kerülni a hétköznapi életbe, kapcsolataiba. A barátságok újraépítésében régebbi barátai segítségét is kérhetik.


Hét gyakorlati tanács az internetfüggőség megelőzéséhez:

  1. Kössük feltételekhez gyermekünk internethasználatát (pl. ha elkészült a házi feladat, elvégezte otthoni feladatait, levitte sétálni a kutyát, stb.).
  2. Hozzunk szabályokat az internet használatra (mennyi időt tölthet netezéssel, mely napszakban, ismeretlen csevegőszobákat és felnőtt oldalakat nem látogathat, stb.).
  3. A számítógépet ne a gyerekszobában, hanem egy közös használatú helységben helyezzük el. 10 éves kor alatt javasolt a gyermek mellé ülni, amikor internetezik.
  4. Biztonsági programok és szűrők használata. (Pl. Windows Vista Szülői felügyelet, MSN Premium Szülői felügyelet, Biztonságos Böngészés Program, stb.).
  5. Közös családi időtöltés (kirándulás, fagyizás, stb.).
  6. Bátorítsuk gyermekünket arra, hogy más gyerekekkel együtt is töltsön időt (lehetőség szerint mozgással járó tevékenységet végezzenek).
  7. Segítsük gyermekünk szocializálódását (különösen, ha bátortalannak, félénknek látjuk kapcsolataiban). Szükség esetén kérjünk tanácsot pedagógustól, szakembertől.

Ne feledjük azonban, hogy a gyermek legfontosabb példaképe a szülő. Jó példával, átgondolt időbeosztással, gyermekünkre való odafigyeléssel, vele való törődéssel sokat segíthetjük abban, hogy elkerülje az internet- és számítógép-függőség csapdáját.

Solymosi Veronika

Források:

http://www.microsoft.com/hun
http://www.biztonsagosbongeszes.hu
http://www.hetek.hu