2012. január 10., kedd

Érdemes megjegyezni

A hit beszéde nem azonos a pozitív beszéddel. A pozitív beszéd bizonyos helyzetekben pozitív megvallásokat tesz, ami önmagában se nem jó, se nem rossz, de nem azonos a hit beszédével. A hit beszéde minden helyzetben az igét vallja meg, amit Isten mond ilyen helyzetekkel kapcsolatosan. Például a betegséggel kapcsolatosan, hogy az orvos azt állítja, hogy ilyen és ilyen betegség támadta meg a szervezetemet, de én hiszek abban, hogy Jézus sebeiben meggyógyultam, hiszek abban, hogy Isten az én Gyógyítom, és meg fogok gyógyulni, nem a saját erőmből, hanem Isten kegyelméből.

Ez is befolyásolja az ember életét, az anyagi helyzetét, hogy beszéljek az anyagiakról is: bármi történik a világban, Isten szuverén és az embert meg tudja áldani úgy, hogy mi is csak csodálkozunk rajta. Ez az, amiről beszélünk, hogy a beszédünk megmutatja, hogy mi van a szívünkben. Erről beszélt itt Jézus, hogy a szívünk az soha nem semleges, soha nem üres. Vagy a gonoszság uralma alatt van, vagy az igazság uralma alatt.

A gyilkosságok, házasságtörések, paráznaságok, lopások, hamis tanúbizonyságok, káromlások ezek mind a szívből származnak. Jézus azt mondja, hogy ezek a gonosz dolgok ott vannak az ember szívében, és a szívbeli gonoszság az egy idő után gonosz gondolatot hoz létre, és a gonosz gondolat megjelenik a beszédben, és ahogy beszélünk, meg fog jeleni a cselekedeteinkben. Más szóval: a mai gondolatunk a holnapi beszédünk, a holnapi beszédünk az a holnaputáni cselekedetünk.
Ez azt jelenti, hogy a gonoszság irányában tett lépések között fontos, amikor valaki a szívében lévő gonoszságot nem szorítja ki, nem adja, nem szórja ki a szívéből a gonoszságot, hanem megőrzi a szívében a gonoszságot. Ezért rendkívül veszélyes az, amikor az ember gonosz dolgokon gondolkodik, de még sokkal veszélyesebb, ha ki is mond dolgokat. Bibliai mércével, amikor emberek arról beszélnek – lehet hallani a politikában is: be kell börtönözni, le kell lőni, szét kell verni, stb. - ezekben a beszédekben már benne vannak a gyilkos, gonosz cselekedetek. Nagyon óvatosnak kell lenni olyan emberrel, aki így beszél.

Hack Péter